Fekete pont a hazai oktatásnak: döbbenet, ezek a gyerekek miként vesznek el a rendszerben

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fekete pont a hazai oktatásnak: döbbenet, ezek a gyerekek miként vesznek el a rendszerben

Az oktatásban egyre több kihívással szembesül minden diák, ám még egy ilyen embert (és gyereket) próbáló környezetben is különösen nehéz helyzetben vannak a sajátos nevelési igényű (SNI-s) diákok. Hogyan boldogulnak ők a jelenlegi rendszerben, amely az oktatás minden területén kihívásokkal küzd? Milyen megoldások segíthetnék az ő fejlődésüket? A Pénzcentrum többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Schinné Szekeres Csillával, gyógypedagógus diagnosztával, a nyíregyházi szakszolgálat dolgozójával, valamint Sárga Noémi, pszichológussal.


 

Elkezdődött a tanév, és az iskolákban tapasztalható problémák nem csökkentek: a tanárok túlterheltek, a bérek alacsonyak, egyre nagyobb a pedagógus- és igazgatóhiány, ráadásul a tanári támogatások kifizetése is akadozik. Mindezek mellett azonban van egy olyan diákcsoport, akiknek már a normál körülmények között is nehézségekkel kell szembenézniük: a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek. A szakemberek szerint SNI diákok száma sok helyen túllépi a megengedett határértéket, és az oktatási rendszer gyakran nem tud megfelelően reagálni az ő szükségleteikre. A pedagógusok nincsenek megfelelően felkészítve az SNI diákok integrációjára, továbbá a leterheltség és a nagy létszámú osztályok is akadályozzák a megfelelő figyelem biztosítását.

A Pénzcentrum cikkében különböző SNI-kategóriákat említ, például a kevert specifikus fejlődési zavart és az autizmus spektrumzavart. A megkérdezett szakemberek szerint az integráció sikeressége nagyban függ az adott zavar súlyosságától; az enyhébb eseteknél lehetséges, de súlyosabb viselkedési problémák esetén gyakran szegregált intézményekbe kerülnek a gyerekek. Emellett az is kiderült, hogy

Az SNI-s diákok fejlesztését az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet (EGYMI) látja el, az „utazó” gyógypedagógusi hálózat keretében, ami országos szinten működik.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oktatás

magyar oktatás

sni