Durva szennyezés Tihanynál: most derült ki, hogy heteken át szennyvíz folyt a Balatonba

infostart.hu   
  Megosztom
Durva szennyezés Tihanynál: most derült ki, hogy heteken át szennyvíz folyt a Balatonba

Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz

– fogalmazott a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője a nyár végi tihanyi strandbezárást okozó szennyeződésről.

A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben

– közölte az igazgató a HírBalaton megkeresésére.

A szezon végén zárták be Tihany somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, ami egy szennyvízjelző baktérium, jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. A BLKI a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták.

Vasas Gábor annyit közölt, a hétvégén sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni, és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni.

A portál információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, amely évek óta csak megőrzés alatt áll. A DRV nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve nem tudta lokalizálni a hibát hetekig.

Hirdetés

A portál megkeresésére a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közölte: „Jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre.” A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság még nem válaszolt arra, hogy történt-e feljelentés, és indult-e rendőrségi eljárás az ügyben.

A balatoni víziközmű szolgáltató, azaz a DRV elavult, túlkoros csőrendszerének egyre sürgetőbb cseréje hosszú évek óta visszatérő téma.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

szennyvíz

tihany