Óriási a veszély Tihanynál: továbbra is rejtély, hogyan került szennyvíz a Balatonba

24.hu   
  Megosztom
Óriási a veszély Tihanynál: továbbra is rejtély, hogyan került szennyvíz a Balatonba

Az idei strandszezon végén zárták be Tihany somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, aminek a jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. Azóta egyre rejtélyesebb a tihanyi nyári vízszennyezés. Az észleléstől számítva két hónap után kicseréltek egy eltört csövet, csakhogy a közműszolgáltató a 24.hu kérdésére azt is közölte: az ominózus csőcserének nem lehetett köze a nyári szennyezéshez. De akkor mi törthetett?

A HelloVidék is cikkezett róla, hogy még nyáron a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomó csöve sérült meg Tihanyban a volt MÚOSZ-üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. A területen a leggazdagabb magyar üzletemberek közül többen is tulajdonossá váltak az elmúlt években. A Kastélyszálló Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös szerzeménye, az említett MÚOSZ-üdülőt pedig ifjabb Mudura Sándor erdélyi milliárdos vette meg néhány évvel ezelőtt.

A nyár második felében észleltük, hogy a Tihanyi-félsziget keleti oldalán a vízben magasabb az Escherichia coli (coli bacilus) szám, ami fekáliaszennyezésre utal. Felvettük a kapcsolatot az illetékes hatósággal, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatallal, amelynek feladata az ügy kivizsgálása

– idézte fel a lap kérdésére a kezdeteket Vasas Gábor, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője. Ezen kívül a kutatóintézet szerepe annyi volt, hogy mérésekkel, mintavételezéssel segítette a vizsgálatot.

Vasas szeptember 20-án a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén jelezte, hogy nagy a baj, és ekkor lett országos hír a tihanyi szennyeződésből.

Azért szólaltam fel, hogy figyelmeztessek: ha nem történik gyors és hathatós intézkedés, akkor a szennyezés súlyos következményekkel járhat a Balatonra nézve

- közölte.

Úgy érzékelte ugyanis, hogy a szennyezés megszüntetése, illetve a kárelhárítás két hónap elteltével sem történt meg. A helyzet nyilvánvalóan súlyos volt, hiszen a Somosi szabadstrandot le is zárták – magyarázta.

Az észleléstől számítva két hónap után végre kicseréltek egy eltört csövet, utána rögvest csökkent is a fekáliaszennyeződésre utaló baktériumszám. A kormányhivatal is azt válaszolta a 24.hu-nak, hogy

a szennyezést egy szennyvízcső törése okozta, amely egy évek óta használaton kívüli ingatlan növényzettel benőtt területén helyezkedett el. Az ingatlan gondnoka – amint tudomást szerzett a szennyezésről – értesítette a DRV-t, amely azonnal megkezdte a hiba elhárítását, és kicserélte a szennyeződést okozó törött szennyvízelvezető csövet.

Ez látszólag megnyugtató hír, csakhogy a közműszolgáltató a 24.hu kérdésére azt is közölte:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tihany

szennyvíz

csatprna

balaton