Európa legnagyobb rágcsálói már a Balatont ostromolják: óriási pusztítást végeznek

HelloVidék   
  Megosztom
Európa legnagyobb rágcsálói már a Balatont ostromolják: óriási pusztítást végeznek

Már a Balatonhoz is eljutottak a hódok. A szorgalmas rágcsálók komoly veszét jelentenek, ugyanis nemcsak a fákat döntik ki, hanem befúrják magukat a töltésekbe, ami veszélyes lehet áradások idején, mivel meggyengítik azokat. Emellett termést is pusztítanak, amint azt a helyi gazdák is észrevették - írta a likebalaton.hu.

Az eurázsiai hódokat 2007-ben kezdték el visszatelepíteni a Drávába és mellékágaiba, ahonnan azóta már egész Somogy vármegyét meghódították, és már a Balatonhoz is eljutottak. A szorgalmas rágcsálók komoly veszét jelentenek, ugyanis nemcsak a fákat döntik ki, hanem befúrják magukat a töltésekbe, ami veszélyes lehet áradások idején, mivel meggyengítik azokat.A hódok gyorsan szaporodnak, ennek eredményeként egyre több helyen lehet találkozni a nyomaikkal, például vízbe döntött fákkal, vízpartokon kiépített hódvárakkal - írja a likebalaton.hu.

Ugyan védett állatok, és fontos szerepük van az ökoszisztémában, viszont időről időre szükség lehet a számuk korlátozására; engedéllyel vadászható, ha semmilyen más védekezési módszer nem hatékony.

Mint írják, Czabán Dávid ökológus korábban azt nyilatkozta az eurázsiai hód elterjedésével kapcsolatban, hogy mintegy tízezerre tették a hódok egyedszámát hazánkban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hód ugyanúgy védett állat maradt, mint eddig. Csak az elháríthatatlan károk esetében kerülhet puskavégre, de szerinte előtte más védekezési formákat is ki kell próbálni ellene.

Viszont haszna is van a hódoknak: a gátépítés növeli a vízvisszatartást, ami jól jön aszályos időszakban. A vadállomány szempontjából is jótékony lehet a hatásuk, hiszen a többi vad vizet talál a hódvárak mellett, a kis tavakban pedig megtelepednek a rovarok és az ebihalak.

Tehát a Balatonnál kettős a hódok jelenléte, kárt is okoznak, de hasznuk is van

- jegyezték meg. Azok számára, akik szeretnék megóvni a természetet, fontos megérteni a hódok szerepét az ökoszisztémában. A Balaton környékén élőknek és a természetvédőknek egyaránt oda kell figyelniük a hódok jelenlétére, és meg kell találniuk az egyensúlyt a hódok védelme és a károk megelőzése között.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hód

víz

balaton