5 extra mézeskalácsos süti recept: ha már unod a klasszikus verziót

HelloVidék 2018. december 20. 15:00
A mézeskalács a karácsony egyik slágerédessége: nagyon egyszerűen elkészíthető, sokáig eláll, és a gyerekek is élvezettel szaggatják ki a kicsi tésztaformákat. A HelloVidék összegyűjtött 5 különleges receptet azoknak, akiknek már a könyökükön jön ki a klasszikus mézeskalács. Ezekkel a speckó mézeskalács-ízű sütikkel garantáltan elkápráztatod a rokonokat!

Mézeskalácsos piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 3 tojás (kettéválasztva)
  • fél bögre (125 ml) méz
  • 1 evőkanál (15 ml) olvasztott vaj
  • negyed bögre (50 gramm) cukor
  • 1 bögre (250 gramm) liszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbérpor
  • fél teáskanál szegfűszeg
  • egy csipet só
  • 1-2 evőkanál porcukor.

A töltelékhez:

  • másfél bögre (375 ml) magas zsírtartalmú habtejszín
  • 1/3 bögre (75 gramm) porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • egy késhegynyi szegfűszeg

Elkészítés:

  • Még mielőtt hozzálátnánk a sütésnek, a tojásokat vegyük ki a hűtőből, hogy 30 percig szobahőmérsékleten lehessenek.
  • Egy 38x26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy nagy keverőedényben kézi habverővel magas fokozaton felverjük a 3 tojás sárgáját. Körülbelül 3 perc után elkezd habosodni, akkor beledobjuk a vajat és a mézet. Egy másik tálban a tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojássárgás keverékhez. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót, majd hozzáöntjük a tojásos keverékhez.
  • A tésztát elegyengetjük a formában, majd 190 fokon 9-12 percig sütjük. A tésztát még 5 percig hűtjük a tepsiben, mielőtt lehúznánk róla a sütőpapírt. Tegyük tiszta, kissé nedves konyharuhára, és így tekerjük fel a konyharuhával együtt. Hagyjuk így kihűlni.
  • Eközben a töltelék hozzávalóit kemény krémmé dolgozzuk össze. Letekerjük a tésztát, majd eltávolítjuk a konyharuhát és a töltelék felével megkenjük kb. 1 cm vastagon a tésztát. Miután visszatekertük, a megmaradt krémmel beborítjuk a tekercset. Fahéjjal díszítjük, majd hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Mézeskalácsos fánk

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) forró víz
  • másfél teáskanál szárított élesztő
  • 1/3 bögre cukor
  • 1/3 bögre olvasztott vaj
  • 1/3 bögre méz
  • 1 nagy tojás
  • 4 bögre liszt
  • 3 evőkanál tejpor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére

Elkészítés:

  • Összekeverjük a vizet, az élesztőt és cukrot, 5 percig állni hagyjuk. Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a tojást, a vajat, és a mézet. Miután összekevertük, jöhet bele a liszt, a tejpor, a só és a mézeskalács fűszerkeverék. Fedjük le a tésztát és szobahőmérsékleten 1-1,5 óráig kelesszük.
  • A megkelt tésztát 1,5 cm vastagságra nyújtjuk egy lisztes felületen, majd kiszaggatjuk, melyhez egy kb. 7,5 centi és egy 2,5 centi átmérőjű kör alakú szaggató a legalkalmasabb. Hagyjuk, hogy a fánkok álljanak még egy kicsit a szobahőmérsékleten kb. 30 percig, ilyenkor már nem kell lefedni őket.
  • Felhevített bő olajban kisütjük a fánkot, mindét oldalát kb. 1 percig kell sütni. Miután kihalásztuk az olajból a kész fánkokat, papírtörlővel felitatjuk a felesleges zsiradékot, majd megszórjuk porcukorral. Narancslekvárral és étcsokoládéval ajánljuk fogyasztani.

Mézeskalácsos amerikai palacsinta

Hozzávalók:

  • 150 gramm liszt
  • fél evőkanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • fél evőkanál méz
  • 2 dl 2,8%-os tej
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  • A lisztet, a sütőport, a citromhéjat, a mézeskalács fűszerkeveréket és a cukrot egy tálban összekeverjük, megszórjuk a csipet sóval. A tojást, a mézet, a tejet és a citromhéjat egy külön tálban összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a száraz lisztes keveréket.
  • Felhevítjük a teflonserpenyőt, és közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Bármivel tálalhatjuk, például juharsziruppal, gyümölcsökkel, lekvárral vagy tejszínhabbak megpakolva.

Zabpelyhes szilvás mézeskalácsos morzsasüti

Hozzávalók:

  • 140 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 100 gramm méz
  • 6 db szilva (kb. 250 gramm)
  • 1 kiskanál só
  • 140 gramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 85 gramm zabpehely
  • 2 nagy tojás

A tetejére:

  • 25 gramm liszt
  • 25 gramm zabpehely
  • 2 púpos evőkanál reszelt gyömbér

Elkészítés:

  • Kenjük ki a 17x23 cm-es tepsit vajjal, vagy béleljük ki sütőpapírral. Melegítsük fel a sütőt 160 fokra, majd összekeverjük a megolvasztott vajat, a cukrot és a mézet. Amikor már habosra vertük, akkor belerakjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a zabot és a tojásokat, majd homogén masszává keverjük.
  • 2 evőkanálnyi tészta kivételével mindet beleöntjük a formába, majd a kimagozott és negyedelt szilvával kidekoráljuk a tészta tetejét. A megmaradt tésztához hozzáadjuk a lisztet, a zabpelyhet és a gyömbért, majd megszórjuk vele a sütemény tetejét, hogy „morzsás” legyen.
  • Betesszük a sütőbe, majd addig sütjük, amíg meg nem emelkedik és aranyszínű nem lesz a tészta, ez kb. 30 perc. Amikor megsült, akkor egy kicsit pihenni hagyjuk, majd kihűlés után lehet is szeletelni.

Sütés nélküli vegán mézeskalács-energiafalatok

Hozzávalók:

  • 330 gramm datolya
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál víz
  • 80 gramm mandulaliszt
  • fél evőkanál fahéj
  • fél evőkanál gyömbér (por, vagy reszelve)
  • 80 gramm egész/felezett mandula
  • 80 gramm pekándió kissé összetörve

Elkészítés:

  • Botmixerrel dolgozzuk össze a datolyát a vanília aromával,a juharsziruppal és a vízzel. Adjuk hozzá a mandulát és a fűszereket, és addig kevergetjük, amíg egységes massza nem lesz belőle.
  • Dekoráljuk ki a tepsi alját pekándióval és az egész mandulával, majd öntsük rá a datolyás masszát. Miután elegyengettük, mehet a hűtőbe pihenni.
  • Amikor összeállt, egy vágódeszka segítségével kifordítjuk a tepsiből, így felülre kerül a pekándiós-mandulás rész. Végezetül apró falatokra vágjuk.