Egyre kevesebb húst esznek a magyarok: kiderült, hogy durva okok állnak a háttérben
Magyarországon még mindig van olyan társadalmi réteg, amely jövedelmi nehézségek miatt nem vásárol annyi húst, amennyit szeretne.
Magyarországon még mindig van olyan társadalmi réteg, amely jövedelmi nehézségek miatt nem vásárol annyi húst, amennyit szeretne.
A Szupermenta legfrissebb tesztjében házhoz szállított vegán készételek kerültek nagyító alá: vegán pizza, hamburger és snickers került górcső alá.
Egy új tanulmány szerint az emberi táplálkozással kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás 2100-ig csaknem 1 Celsius-fokkal járulhat hozzá a felmelegedéshez.
Egyre nagyobb a felfutása itthon is a növényi alapú húspótlóknak. A piac évről évre kétszámjegyű növekedést mutat, míg a sertéshúsforgalom stagnál. De mi fán terem a vegán hús, amit egyre több szupermarketben is kaphatunk?
Növényi alapú farsang? Nem lehetetlen! Így készül a vegán szalagos fánk, de hozunk más izgalmas, pofonegyszerű receptet, amivel vegán módon feldobhatjuk az idei farsangi szezonunk.
Biztosra vehetjük, hogy zöldebb, ha csak növényi eredetű termékeket fogyasztunk? A marhahúsfogyasztásnak és marhatenyésztésnek van a legnagyobb ökológiai lábnyoma? Ezekre, és sok más kérdésre is kereste a választ az Agrárszektor.
Elsősorban a tejtermék- és húshelyettesítő készítményekről van szó, amivel párhuzamosan nagy divatja van a vegán és vegetáriánus étrendeknek is. De vajon az, hogy egy élelmiszer növényi alapanyagokból áll, garancia arra is, hogy egészségesebb?
Az egyik legősibb kultúrnövényünk, a Közel-Keleti térségben majd 7,500 éves a hagyománya. Nálunk csak kevesen foglalkoznak vele, pedig jól bírja a szárazságot, a borsózsizsikre se kényes, és ez már önmagában is alkalmassá teszi biotermesztésre.
A vöröshús-fogyasztás vesztett népszerűségéből, mióta kapcsolatban hozták a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázatával, illetve az utóbbi időszakban etikai, környezetvédelmi szempontok is képbe kerültek a húsfogyasztás kapcsán.
A vegán életmóddal kapcsolatban számos tévhiedelem él az emberekben, sokan elképzelhetetlennek tartják, hogyan tud valaki úgy élni, hogy nem eszik húst. Az életmódról Steiner Kristóf árult el részleteket a HelloVidéknek.
Manapság szinte nincs is olyan vidéki nagyváros, ahol ne találnánk egy-egy kedvünkre való vegán éttermet. Mit tudnak ez a speciális helyek, hiszen az elmúlt időszakban nem egy vidéki vendéglátóhely húzta le a rolót?!
Sokan azt gondolják a növényi étrendről, hogy csak nagyon különleges anyagokkal lehet teljes értékűen táplálkozni vegánként, holott ez nem igaz. A zöldségek és gyümölcsök ára is sokat emelkedett, de lehet okosan lehet velük spórolni.
Megnőtt a növényi étrendek iránti érdeklődés. Egyre nagyobb népszerűségének oka többek között az is, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg az egészségre gyakorolt kedvező hatásairól beszámoló kutatási eredmények.
Mi az a jackfruit magyarul dzsekkfrút? Jackfruit hol lehet kapni, jackfruit hol kapható Magyarországon? Jackfruit ár: mennyibe kerül a jackfruit konzerv, lehet-e frisset venni?
Az Agrárszektor cikksorozatában különböző szakértők segítségével próbálnak meg utánajárni annak, hogy mi az igazság, és mire lenne szükség ahhoz, hogy ne csak látszatra, hanem valóban fenntarthatóbb módon éljünk.
2021-ben vega irányba fordult a strandételek mezőnye a korábbi húsos fogásokhoz képest, így idén a Balatoni Kör által hetedszer meghirdetett Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dogja nyerte el.
A húsmentes életmódot egyre többen választják, de egyelőre nem látni, mikor válhat ez tendenciává a piacon. Arról is folyik még a vita, mi tesz jót a Földnek hosszú távon.
Az egészségügyi okoktól eltekintve van még néhány érv amellett, hogy egy héten többször is beiktassunk húsmentes napokat - különösen aktuális ez most a tavaszi megújuláshoz és a böjti időszakhoz kapcsolódva.
Moldován András vállalkozó, a szókimondó sertésmogul és Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület elnöke volt a Brain Bar Reboot vendége, egy izgalmas vita során ütköztették az érveiket.
Egyre népszerűbbek az alternatív étrendek és a húsfogyasztók is törekednek a sokszínűbben táplálkozni. Ezt felismerve a Pápai Hús Kft. új vegán, kizárólag növényi alapanyagú termékcsaládot fejlesztett ki.