Gluténérzékenyek, itt a jó hír: emberi áron sörözhettek!

MTI   
  Megosztom
Gluténérzékenyek, itt a jó hír: emberi áron sörözhettek!

Egy különlegesen átalakított recept, hónapok termékfejlesztői munkája, és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, ami az első olyan, itthon készülő sör, melyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Az elmúlt hónapokban fokozatosan vezette be a piacra saját gluténmentes sörét a Pécsi Sörfőzde. A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A betegség a gabonanövényekben található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A glutén- vagy lisztérzékeny betegeknél leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is.

Egyre nő a diagnosztizált gluténérzékenyek száma Magyarországon, de rengetegen vannak olyanok is, akik még nem tudják, mi okozza a kellemetlen tüneteket. A betegség nem gyógyítható, viszont a glutén étrendből történő teljes kiiktatásával a panaszok megszűnnek.

A gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta. Bár kapható néhány import gluténmentes sör a magyar piacon, ám azok ára igen magas, és nehéz beszerezni őket. A lisztérzékenyek számára tehát remek hír, hogy újból élvezhetik a sörözés örömét, hiszen egyre több helyen, a hagyományos sörökkel azonos áron érhető el a Pécsi Gluténmentes Lager.

A sörfőzdében házon belül végzik el a sörlé gluténmentesítését, mondta el a Pécsi Sörfőzde sörmestere, Hanák Dávid. Majdnem egy év termékfejlesztési munka áll a Pécsi Gluténmentes Lager mögött, amelyhez épp olyan árpamaláta érkezik Pécsre, amilyet a hagyományos Pécsi Prémium Lager sörhöz is használnak, ám a gluténmentes verzió esetében egy speciális gluténmentesítési eljáráson megy keresztül a sörlé.

A sör tehát nem tartalmaz semmilyen plusz összetevőt, de kevesebbet sem, – a glutént leszámítva – mint a Pécsi Sörfőzde hagyományos termékei, amelyek vízből, árpamalátából és komlóból készülnek, sörélesztő hozzáadásával.

Pécsett 20-30 literes, kis hordós főzetek hosszú során keresztül kísérletezték ki az új terméket, amelyet egy független cég, csomagolási egységenként vizsgál be a piacra kerülés előtt, azért, hogy garantálni tudják, hogy a glutén a megengedett határérték alatt van benne. A magyar és európai uniós jogszabályok szerint kilogrammonként 20 mg glutén megengedett a gluténmentesnek tekinthető termékekben. A Pécsi Sörfőzde biztosra ment: a Pécsi Gluténmentes Lager sör gluténtartalma ugyanis 4 mg/kg alatt van.

A Pécsi Gluténmentes Lager sör 0,33 literes palackokban kerül a boltokba, azonban a sörfőzde a visszajelzések alapján kész egyéb kiszerelésben is piacra dobni az újdonságot. A Pécsi Gluténmentes Lager számos kisebb üzlet, étterem és söröző kínálatában már megtalálható, ezekben a hetekben pedig a polcokra kerül nem csak a Spar és az Interspar, hanem az Auchan és a Tesco üzleteiben is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sör

gluténérzékenység

pécs

sörfőzés