Ez a legismertebb magyar szuperélelmiszer: napi néhány szem is csodákra képes belőle

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ez a legismertebb magyar szuperélelmiszer: napi néhány szem is csodákra képes belőle

A protein elengedhetetlen tápanyag egészségünk szempontjából, valamint rendkívül hasznos, ha erőnövelés, vagy csonterősítés a célunk. Egyre többen próbálják mellőzni étrendjükből az állati eredetű fehérjét, ennek fő oka a hús savas kémhatása, ami sokaknál gyomorégést okoz. Az elmúlt években épp ezért sokan inkább a növényi eredetű proteinforrások felé fordulnak. A magvak nagy népszerűségnek örvendenek manapság, de a tökmag kevésbé ismert, pedig magas proteintartalma mellett rengeteg más tápanyag is megtalálható benne.

Amikor növényi eredetű proteinforrások közül válogatunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a magvakról, pedig egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, és ez nem véletlen. A kender, chia és len már évek óta slágernek számítanak a magvak között, köszöngetően magas omega 3 és protein tartalmuk. A One Green Planet cikke szerint a tökmag kevésbé ismert, pedig legalább annyi tápanyagot tartalmaz, mint a fent említett magfélék, ráadásul nagyon ízletes, és kiváló fehérjeforrás is egyben. Ha kipróbáljuk, mindenképp nyers tökmagot vásároljunk, mivel az jóval több tápanyagot tartalmaz, mint a sózott, vagy pirított változatok.

Protein

A tökmagnak rendkívül magas a fehérjetartalma: körülbelül 30 grammnyi tökmag 5 gramm fehérjét tartalmaz. A fehérjéket felépítő aminosavak növelik a szerotonin-termelést a testben, ami csökkenti a stresszt és hangulatfokozó hatása is van. A tökmag jó protein kiegészítést jelent bármilyen étrend mellé; fogyasztható zabpehelyhez, salátához, vagy akár leveshez is.

Vas

A többi vastartalmú növényfélével – például bab, egyéb hüvelyesek – szemben a tökmag előnye az, hogy rendkívül nagy koncentrátumban tartalmazza a vasat: mindössze 125 gramm fedezi a test teljes napi vasigényt. A nyers, bio tökmagból készített fehérjepor még több vasat tartalmaz, ebből 20 gramm pótolja a napi vasbevitel 40 százalékát, így közel azonos a vastartalma, mint a kenderfehérje pornak.

Cink

A tökmag tele van cinkkel, ami segít a szénhidrát anyagcserében, a hormontermelésben, és még az immunrendszert is erősíti. Pozitív hatása azonban nem merül ki ennyiben: jó a hajnak, a bőrnek és a körmöknek is. A tökmagból elég körülbelül 85-90grammot elfogyasztanunk teljes napi cink szükségletünk fedezéséhez, ha más cinkforrást keresünk, még ezeket érdemes fogyasztanunk: kakaó, dió, a legtöbb mag- és gabonaféle.

Magnézium

A magnézium rendkívül fontos ásványi anyag, ennek ellenére sokan szenvednek olyan egészségügyi problémáktól, (fejfájás, alacsony vérnyomás, székrekedés, alvászavar, energiahiány, rossz hangulat) amik magnéziumhiányra vezethetők vissza. Az állati eredetű ételek, a cukor, és a finomított gabonatermékek nem tartalmaznak magnéziumot, a feldolgozatlan növényi alapú ételek azonban igen. A tökmag a leggazdagabb magnéziumforrások közé tartozik, de más lehetőségek is akadnak a magnéziumpótlásra, ilyenek a babok, a hüvelyesek, a kesudió, a mandula és a kakaó.

Rostok

A tökmagban jóval több rost található, mint a legtöbb magfélében: körülbelül a magnak az egynegyede rostokból áll. Fogyasztása szabályozza a vércukor szintet, ráadásul a tökmagban lévő rostokat könnyebb megemészteni, mint a más élelmiszerben lévőket (például bab, dió). Bizonyított, hogy a tökmag összefüggésben van az inzulin szabályozás javításával is, ami jót tesz a cukorproblémákkal küzdőknek és a cukorbetegeknek.

Lúgosítás, gyulladás csökkentő hatás

A nyers tökmag azért zöld színű, mert nagyon magas természetes klorofiltartalommal rendelkezik. A klorofil minden zöld élelmiszerben megtalálható, elfogyasztva lúgosítja a vért, ezzel pedig megelőzi a gyomorégést, és csökkenti a gyulladásokat, amiket a túl magas savtartalmú étrend, vagy más életmódi tényezők okoznak. Minden mag közül a tökmagban található a legtöbb klorofil erről színe is árulkodik, de más ételek is bővelkednek klorofilban, ilyen például a kender és a nyers napraforgómag.

Egészséges zsírok

Bár a tökmagnak nagy a zsírtartalma, de ez a fajta zsír rendkívül egészséges, mivel sok benne az omega 3 zsírsav és gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban is, ami védi a szívet, megelőzi a gyulladásokat, és nem hizlal úgy, mint például az állati eredetű zsírok. Mint bármelyik fajta zsírt, ezt sem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, de kisebb adagokban egészséges. Az ilyen jellegű zsírok nem csak a szívnek használnak; könnyítik az emésztést, segítenek szabályozni a vércukor szintet, és javítják a közérzetet. Keressük mindig a finomítatlan, egészséges zsírforrásokat, amikben a zsírok mellett megtalálhatóak a rostok és az ásványi anyagok is.

Elpusztítja a mikrobákat

A tökmag képes elpusztítani a veszélyes mikrobákat és a parazitákat a testben . Napi 20 gramm elfogyasztása jelentősen erősíti az immunrendszert. Egy magvakban gazdag étrenddel könnyedén távol lehet tartani az egészségre káros mikrobákat, ehhez jó alapanyag lehet a tökmag, a foghagyma és a kókuszdió. A tökmag hatásos védekezést nyújt továbbá a Candida-fertőzésekkel szemben, ráadásul fogyasztásukkal megelőzhető az élesztőgombák túlszaporodása és a gyulladások kialakulása is, emellett pedig gyógyító hatással bír azok számára, akik bőr alapú élesztőfertőzésben szenvednek.

Nincs allergiás reakció

Aki allergiás a mogyorófélékre, annak is jó választás a tökmag, ugyanis a tökmag nem vált ki allergiás reakciókat, és nagyon sok ásványi anyagot és egészséges zsírsavat is tartalmaz. A tökmag ráadásul gazdag szójamentes proteinben is, így az ilyen allergiával rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

magvak

étel

étrend-kiegészítő

protein

tökmag