Visszaemlékezés a magyar sör történelmére: 165 éves a Dreher Sörgyárak

HelloVidék   
  Megosztom
Visszaemlékezés a magyar sör történelmére: 165 éves a Dreher Sörgyárak

A Dreher Sörgyár története szorosan összefonódott a magyar történelemmel. A XIX. század végén és a XX. század elején megélt robbanásszerű gyarapodást az I. Világháború és az azt követő korszakok kihívásai váltották a cég életében. Az 1854-ben alapított gyár egyike Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő vállalkozásainak. A 165. évfordulóra limitált kiadású csomagolást kap a Dreher Gold, s történelmi plakátjai újraértelmezésére hívja fogyasztóit a márka. Az alapító pedig Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet kap és a gyár mellett utat neveznek el róla.

Dreher Antal Ausztriában, majd Angliában, Skóciában és Münchenben tanulta el a sörfőzés minden fogását. A legenda szerint az üreges sétapálcája belsejében mintákat gyűjtött, hogy hazatérve a legjobb sört készíthesse el. 1840-ben megalkotta a lagerbiert, amivel elnyerte a „Sörkirály” címet. A Kőbányán 1854-ben alapított üzemet ő vásárolta meg és indította el a fejlődés útján. A Kőbányai Önkormányzat kezdeményezésére – a ma is piacvezető gyár alapításának évfordulója alkalmából - Dreher Antal megkapja a Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet és róla nevezik el a Jászberényi út adott szakaszát. Születésnapján, június 7-én pedig a polcokra kerül a képével és a kőbányai sörgyár fotójával ellátott, kétféle limitált csomagolású Dreher Gold – olvasható a Dreher Sörgyárak közleményében.

Budapest és az ország utcáinak képét több mint 100 éve határozzák meg a sörgyár és a márka ikonikus hirdetései. A Dreher pályázatában most hivatásos és amatőr grafikusokat, designereket és képzőművészeket kér fel ezeknek a plakátoknak az újraértelmezésére. A cél, hogy megmutassák, szerintük hogyan nézne ki mai stílusban egy art deco, vagy konstruktivista-modernista poszter.

A Drehernél a hagyományunk része, hogy a minőségi és innovatív sörgyártás mellett a termékeinket a képzőművészet eszközeit felhasználva népszerűsítsük a fogyasztóinknak. A márka plakátjai az elmúlt évtizedekből sokak emlékezetében élnek. Arra szeretnénk felkérni a plakátverseny résztvevőit, hogy friss megközelítésükkel úgy értelmezzék újra a tradíciót, ahogyan azt a sörfőzőmestereink is teszik a sörök elkészítésekor.

– mondta Négyesi Fruzsina, a Dreher Sörgyárak magyar márkáinak márkavezetője.

A Dreher család 1862-ben vásárolta meg a Kőbányai Serfőző Társaságot, ezt követően 3 generáción keresztül fejlesztették üzemüket, számos nemzetközi díjat elnyerve innovációikkal. A Dreher márka a század végére nem csak Magyarország vezető sörévé vált, de a környező országok mellett a Balkánt is meghódította. Az 1910-es évek építkezéseiben nem csak a Zsolnay porcelángyár, de az Eiffel iroda is kiemelt szerepet kapott.

Az I. Világháborúban „Front sörrel” és hadikórház fenntartásával támogatta a katonákat a gyár, majd segélyekkel a hátramaradt hozzátartozókat. Az ezt követő időszakban az ország területvesztésével és a gazdaság megtorpanásával a magyar söripar is jelentősen leépült. A Dreher mégis a beruházások mellett döntött, és 1933-ra a piac 75 százalékát megszerezte. Eközben a márka Nyugat-Európában, Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is népszerűvé vált prémium termékeivel.

A II. Világháborúban a gyár óvóhelyekkel, kórház fenntartásával, az ivóvíz és áramellátás biztosításával támogatta a fővárost. A háborút követő újabb beruházásoknak az államosítás vetett véget. A Kőbányai Sörgyár 46 éven keresztül megmaradt az ország vezető sörgyártói között.

Az 1993-as privatizációt az üzem teljes restaurálása és modernizálása követte. A Dreher 2017-ben az japán Asahi Csoporthoz került, új stratégiájával pedig azokhoz a hagyományokhoz tér vissza, amelyeket követve a XX. század elején világszinten is elismert márkává vált.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sör

dreher

sörgyár

évforduló

ünnep