Ez lenne az öregedés ellenszere? Minden élelmiszerboltban kapható

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lenne az öregedés ellenszere? Minden élelmiszerboltban kapható

Az már világos, hogy a gomba egészséges, na de azt tudtad-e, hogy pozitív hatással van a bőrödre, az agyadra és a csontjaidra is? Mutatjuk, miért érdemes még gombát fogyasztanod: 6 meglepő pozitív élettani hatás a listán!

„A fehér ételekről gyakran úgy vélik, hogy tápanyag-szegények, azonban a gombákra ez nem igaz” – mondta Mitzi Dulan a GoodHouseKeeping-nek, aki elárulta, hogy a gomba rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz. Sőt, olyanokat is, amelyek a növényi eredetű élelmiszerekben gyakran nem találhatóak meg, mint például a szelén, kálium, réz, vas és a foszfor. Mutatjuk, hogy miért érdemes minél több gombát fogyasztanod!

A gomba fiatalít

Egy 2017-es tanulmány szerint a gomba két antioxidáns, az ergothioneine és a glutation szupermagas koncentrációját tartalmazza. Ez a két antioxidáns rendkívül keményen dolgozik azon, hogy megvédjék a testet a fiziológiai stressztől, ami az öregedés látható jeleiért (pl. ráncok) okolható.

A gomba védi az agyat

Az említett két antioxidáns szintén segíthet a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzésében. A kutatók azt javasolják, hogy 5 gombafejet kellene fogyasztani naponta a neurológiai betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

A gomba serkenti a memóriát

A gombának van még egy mentális problémákkal összefüggő előnye. A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói egy 2019-es tanulmányban megállapították, hogy a gomba heti kétszeri fogyasztásával csökkenthető a kognitív hanyatlás esélye.

A gomba segíti a szív egészségét

Biztosan te is megfigyelted, hogyha gombával készült ételt készítesz, akkor kevesebb sót kell hozzáadni az ételhez, mivel glutamát-ribonukleotidokat tartalmaz. Ezek a vegyületek sós-unami ízűek, melyek nem befolyásolják a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. Egy bögre gomba csak 5 mg nátriumot tartalmaz. A gomba kiválóan helyettesíti a vörös húsokat az ételekben, melyek sok kalóriát, zsírt és koleszterint tartalmaznak, amelyeknek a túlzott bevitele nem egészséges az emberi szervezetre nézve.

A boltokban egyes gombáknak a csomagolásán megtalálható az UVB jelzés, ami azt jelenti, hogy ezek a termékek a növekedési időszak alatt napfénynek voltak kitéve, nem úgy, mint a sötétben termesztett gombák. Ezáltal az ergoszterin nevű vegyületek közvetlenül a D-vitaminná alakultak át, ami azt jelenti, hogy 85 gramm gomba fogyasztása fedezi a szervezet napi D-vitamin iránti igényét, ami segít a csontok egészségét megőrizni.

A gomba energiát ad

A gombák B-vitaminokban gazdagok: riboflavint, folátot, tiamint, pantoténsavat és niacint, tehát B2, B9, B1, B5 és B3 vitamint is tartalmaznak bőségesen. Ezek elősegítik a szervezet, hogy az ételből hatékonyan alakítsa át az energiát, valamint hozzájárulnak a vörösvértestek termeléséhez, amelyek a test oxigénszállításában játszanak fontos szerepet.

Forrás: GoodHouseKeeping

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

életmód

gomba

egészség

betegség

élettani hatás