Ez a magyar boltok féltve őrzött titka: a vásárlók nem is sejtik, mi kerül a kosarukba

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a magyar boltok féltve őrzött titka: a vásárlók nem is sejtik, mi kerül a kosarukba

Már megszoktuk, hogyha bemegyünk egy üzletbe, akkor nagyon széles választék és friss kínálat fogad minket. Vagy legalábbis ennek az érzete. Sok trükk van, hogy a termékek minél kívánatosabbnak nézzenek ki: összegyűjtöttük azokat a titkos módszereket, amiket a boltok alkalmaznak, a vásárlók többsége viszont nem tud róluk. Mutatjuk, hogy vásárolhatsz okosan!

A termékek sokkal régebbiek, mint gondolnád

Az almát elsősorban ősszel szedik, tehát hogyan lehet frissként megtalálni őket a szupermarketben tavasszal vagy nyáron? A titok hosszú tárolás, a növekvő peszticid- és vegyi anyag használattal pedig tényleg lehetséges, hogy a következő almaszezonig elálljanak a gyümölcsök. Az élelmiszeralmák nagy része a boltokban a tavalyi termésből származik, ez azt jelenti, hogy a boltokban vásárolt almák akár 10 hónaposak is lehetnek.

Az előmosott termékek sem fogyasztásra készek

Jobb, ha nem veszed készpénznek azt, hogy a kezedben tartott saláta vagy dobozos szamóca meg lett mosva. A dobozokban, zacskókban található zöldségeket és gyümölcsöket is meg kell mosni étkezés előtt, még akkor is, ha a csomagoláson azt írják, hogy ezek a termékek már meg lettek mosva. Ez nem mindig biztos, és ha meg is lettek mosva a termékek, az még nem azt jelenti, hogy fogyasztásra készek.

Betakarítás után is használnak növényvédő szereket

Egyes termékeket a szedés után tovább kezelik peszticidekkel annak érdekében, hogy lassú legyen az érési folyamat. A nem organikus citrusféléket, különösen a narancsot gyakran peszticidekkel permetezik nemcsak a termesztés során, hanem a frissesség fenntartása érdekében történő szedés után is, de viaszt is gyakran használnak a gyümölcsök külső felturbózásához.

Bár a szállítás és a tárolás során csomagolás védi a termékeket, nincsenek 100 százalékosan védve mindentől. Előfordulhat, hogy olykor rovarok, pókok lehetnek a zöldségkeverékekben, de volt rá példa, hogy békát is találtak a csomagolt salátakeverékben. Mindig mosd meg és nézd át ezeket a csomagolt termékeket is!

Elrejtik a legfrissebb termékeket

Ha olyan terméket szeretnél vásárolni, ami sokáig friss marad és tovább tart a lejárati ideje, akkor a polcok hátuljában érdemes keresned. A boltoknak nyilvánvalóan az az érdeke, hogy minél több élelmiszert tudjanak értékesíteni és minél kevesebbet dobjanak ki, ezért a legújabb termékeket a polcok hátuljában helyezik el.

A banánt kémiailag érlelik

Mivel a banánültetvények nagyon távol helyezkednek el tőlünk, biztos lehetsz benne, hogy a boltban található, aranysárga színű gyümölcsöket már jóval azelőtt leszedték, mielőtt elnyerték volna a sárga színüket. Már több tudományos folyamat teszi lehetővé a gyümölcs utánérlelését, így a fogyasztók olyan gyümölcsöket vásárolhatnak, amelyek frissnek tűnnek.

Rengeteg baktérium van a termékeken

Még egy indok, hogy mindent moss meg fogyasztás előtt: bárki, aki sétál az üzletben, megfoghatja a kirakott zöldségeket és gyümölcsöket. Nagyon sokan válogatnak, és zacskó vagy kesztyű nélkül érintik meg a termékeket, így rengeteg baktériumtól hemzseghetnek a kedvenc csemegéid.

Az előre összevágott, kiporciózott, összemixelt termékek időmegtakarítást jelentenek. Sokan inkább több pénzt fizetnek, csak ne kelljen az összevágással bajlódni, ezek a termékek azonban hamarabb tönkremennek, mivel a feldolgozás során fokozottan ki vannak téve oxigén, fény és hőhatásnak. Ezek pedig nem csak a vitamintartalomra, hanem a minőségre is hatással vannak.

A régi termékek a salátabárban végzik

Számos boltban található salátabár, ahol kedvedre válogathatsz össze olyan salátát a kikészített zöldségekből, amilyet csak szeretnél. Ide viszont általában nem éppen a legfrissebb termékek kerülnek. Azokat a zöldségeket, amelyeket már nem tudnak eladni, gyakran a salátabár menti meg a kidobástól. Természetesen ezeket a termékeket is meg kellene mosni fogyasztás előtt, ugyanis a boltok nem mindig végzik el ezt a feladatot a szeletelés előtt.

Forrás: Reader's Digest

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bolt

üzlet

élelmiszer

élelmiszerbolt

trükk

titok

termék

termékek

zöldség

gyümölcs

gasztro

vásárlás