Január 15-én lép hatályba az agrárminiszter tavaly novemberben megjelent rendelete, amely szerint a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús (a darált hús vagy nyesedék kivételével) esetében a származási országot jól láthatóan jelölni kell az eladás helyén a fogyasztónak történő értékesítéskor.
A 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben a származási ország zászlaját is fel kell tüntetni.
Az oldal szerint a húsiparosok abban bíznak, hogy ezáltal növekszik a hazai termékek fogyasztása és a baromfipiacon is remélik, hogy hamarosan a szárnyasokra is vonatkozik majd a szabályozás.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, hogy az eredet feltüntetése az előrecsomagolt húsoknál már előírás és az, hogy ezentúl a friss tőkehúsok polcain is jelzik a származást, segítheti a fogyasztók pontos tájékoztatását. Az elnök hozzáfűzte, hogy sok vásárló úgy gondolja alapvetően, hogy amit friss tőkehúsként vásárol az biztosan magyar.
Az előrecsomagolt húsok esetében az tapasztalható, hogy egyre több magyar termék jelenik meg a kiskereskedelmi láncok polcain
- mondta.
Ez annak is köszönhető, hogy a magyar szereplők ráébredtek, hogy ebben a piaci szegmensben is fejleszteniük kell ennek ellenére, még találhatók külföldről származó csomagolt húsok a kínálatban.
Címlapkép: Getty Images