Így készíthetsz tökéletes fasírozottat otthon: ez a fasírt recept mindent visz

HelloVidék   
  Megosztom
Így készíthetsz tökéletes fasírozottat otthon: ez a fasírt recept mindent visz

Mindegy, hogy apró gömb fasírozott vagy főtt tojásos rolád, a fasírt készítése a magyar konyha egyik műremeke. Íme a nagymamák titka, hogy ne ragadjon le és tökéletesre süljön az ebéd főeleme a legjobb fasírt recept alapján.

A fasírt vagy fasírozott az egyik leggyakrabban készített magyar húsétel: a legnépszerűbb feltét különböző főzelékekhez. A fasírt általában fűszerekkel ízesített darálthúsból, tojással, apróra vágott hagymával és vízben áztatott zsemlével összegyúrt masszából készül, amelyet különböző kisebb nagyobb húspogácsává gyúrva olajban vagy zsírban sütnek ki. Többféle fasírt recept eltérő opciókat kínál, amivel változatosabbá tehetjük a kedvelt fogást, ám a hagyományos fasírt készítése elengedhetetlen része a legfinomabb menüknek. Lássuk, hogyan készül az igazi fasírt, ahogy a nagymamánál megszerettük.

A tökéletes fasírt recept: fasírozott egyenesen a nagymama konyhájából

A fasírozott készítése:

Az apróra vágott vöröshagymát egy tálba rakjuk, majd rányomunk egy fokhagymát. Hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint fűszerpaprikával is megszórjuk. Így lesz igazi a fasírozott színe, ahogy gyerekkorunkban! A kis kockákra vágott zsemlét egy kis edényben felöntjük tejjel és várunk, hogy megpuhuljon, majd ezt is hozzáadjuk a húsos masszához. Miután összekevertük kis gömbölyded pogácsákat formálunk és olajban mindkét oldalát átsütjük.

Mire lesz szükségünk a fasírt készítéséhez?

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 1 db zsemle
  • 1 dl tej
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • bors

Ami nem mindegy: a fasírt milyen húsból készüljön?

A recept alapján darált sertéshúsra lesz szükségünk, ám az sem ritka, hogy a fasírtot vagdaltból, marhahúsból vagy pulykából készítik. Az ókor első fasírt receptje például kagylóból készült fasírtról számol be, de a hagyományos ízek kedvelőinek érdemesebb a sertéshúst választani. Az eltérő étkezési szokásokhoz illeszkedve azonban a fasírt növényi alapú formái is elterjedtek, így már a vegetáriánusok is bátran válogathatnak a fasírozott receptek gazdag kínálatából. Érdekes lehet például megkóstolni a csicseriborsó fasírtot.

Nagyon fontos: a fasírt hány fokon süljön?

Sokan a tökéletes recept és alapanyagok felkutatása után, aggódva szemlélik az olajban sercegő fasírtot, rettegve a sötétre pirult égett részektől vagy a nyers falatoktól. Nincs nagy titok és bevált módszer sem, hiszen a fasírozott esetében tényleg igaz, hogy ahány ház, annyi forma, méret és íz. Ha olajban sütjük a húspogácsáinkat, akkor a felmelegített olajban kb. 4-5 percig süssük mindkét oldalát a fasírtnak. Sütőben készülő fasírt rolád esetén méret és sütő típustól függően körülbelül 190 fokon süljön a fasírozott.

Jó tudni: miért ragad le a fasírt?

Nem újdonság, ha sütőben készül a fasírt gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy az őzgerincformába vagy a tepsire ragad a fasírozott. A hatékony megelőzéshez a tepsinkbe tegyünk sütőpapírt a formában készülő fasírozott alá pedig szórjunk zsemlemorzsát vagy kenjük ki zsírral vagy margarinnal a formánkat a fasírt készítése előtt.

Így is lehet: fasírt sütése fritőzben (hány fokon)

Tuti tipp lehet az olajban sütéssel járó kellemetlenségek elkerüléséhez, ha fritőzt használunk a fasírt készítéséhez. Ha ezt az opciót választjuk a sütés előtt a fritőz alsó táljába tegyünk egy kevés olajat majd vékonyan kenjük le a kész fasírtok tetejét egy kevés olajjal, majd helyezzük a sütőtálra. Ezt követően zárjuk le a gépet és ha van ilyen lehetőség állítsuk turbó programra, körülbelül 190 fokra és 10 perc után fordítsuk meg a fasírozottakat.

Mellékes: a fasírt mellé milyen köret dukál?

Ha nem a frissen készített borsófőzelék vagy krumplifőzelék feltétje a ropogós fasírt, akkor nem mellékes kérdés, hogy milyen köretet válasszunk. A fasírtot gyakran tálalják a rizs különböző változataival, krumplipürével, hasábburgonyával, de steak burgonya is jó hozzá, vagy különböző salátákkal, például majonézes kukoricasalátával vagy krumplisalátával is remek. Erről a kérdésről kizárólag az ízlésünk, az otthon felfedezett alapanyagaink és a család kívánsága dönthet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

fasírt

fasírozott

gasztro

étel

gasztronómia

recept

konyha

receptek

főzés