Kóstoltad már? Így készül a gyöngytyúkleves húsgombóccal, pirított gombákkal

HelloVidék   
  Megosztom
Kóstoltad már? Így készül a gyöngytyúkleves húsgombóccal, pirított gombákkal

A hipermarketek korában legtöbben elfeledtük a természet igazi kincseit, amelyek a régi vidéki életmód, konyhai kultúra kedvelt alapanyagainak számítottak. A Sercegés és erdőzúgás című könyv egy erdei utazáson keresztül idézi fel elfeledett ízek, hozzávalók különleges világát és többek között az is kiderül, hogyan készülhet el a téli szezon egyik kedvence a húsleves gyöngytyúkból készített húsgombóccal és pirított gombákkal tálalva.

A vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával lassan elfeledtük a természet kincseit: kis- és nagyvadak, bogyós gyümölcsök, zöldségfélék, valamint gombák egész sorát, amelyek régen a vidéki életmód szerves részét képezték. Többen félnek a konyhában gombafélékhez, nem a megszokott hústípusokhoz nyúlni. Valójában pedig nem nehezebb ezeket elkészíteni, mint más ételeket.

Segal Viktor és Vida József a magyarországi rengetegekben írt Sercegés és erdőzúgás című szakácskönyve, Széchenyi Zsigmond nyomában járva idézi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat. Bizonyítják azt is, hogyha valaki csak kiegészítőként használja az erdők-mezők természetes alapanyagait, már akkor is izgalmas ízélmények magaslatait tapasztalja meg. Február 14-én a FEHOVÁN dedikálják most megjelent könyvüket, amelyben 55 recepten keresztül kalandozva kalauzolnak el a hamisítatlan erdei gasztronómia világába.

A magyar parlagi gyöngytyúk őshonos állatfajtánk, azonban Afrikában is szinte mindehol megél. A gyöngytyúk éppen a vadsága miatt szokott repülni, mivel elég ijedős, így nem túl népszerű lakója a baromfiudvaroknak. Húsának jellege vadmadár- karakterének megfelelő, és mivel a fácánfélék családjába tartozik, hasonlít is a fácánra.

Rendkívül ízletes és még annál is szárazabb: levesben zamatos és kellemes. A téli szezonban egy forró húsleves a népi hagyományok szerint igazi gyógyír lehet a megfázásra, hiszen nem csak legenda: a meghűléses panaszok kezelésére generációk óta az egyik legnépszerűbb módszer. A magyar konyhából méltatlanul mellőzött, ízletes húsból készített gyöngytyúkleves pedig akár ünnepi fogásnak is tökéletes.

Hozzávalók (4 adag)

  • 1 egész gyöngytyúk
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 3-3 liter víz
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10-10 dkg erdei gomba, 2-3 féle
  • 1 ek vaj

Húsgombóc

  • 25 dkg gyöngytyúk húsa
  • 1 ek keményítő
  • fél cm gyömbér meghámozva, lereszelve
  • csipet fehér bors
  • csipet só

Elkészítés

A leveshez az egész gyöngytyúkot megtisztítjuk, az egyik mellét a csontról lefejtjük, és félretesszük. A többi részét (szárnyát, combját a csontokkal együtt) közepes darabokra vágjuk és 3 liter vízben feltesszük főni. A forrástól számított 3 perc után a levét kiöntjük, a darabokat átmossuk, és újra felöntjük 3 liter vízzel. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Mikor elkészült, a főtt húst és a zöldségeket kivesszük, majd a levet leszűrjük. A húsgombócokhoz aprítógépbe tesszük a lefejtett gyöngytyúkmellet és a keményítővel, gyömbérrel és a fehér borssal, pépesre daráljuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. A levest szűrése után a levest visszahelyezzük a tűzre és amikor ismét gyöngyözik, öt perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat. Az erdei gombákat tetszőleges darabokra vágjuk és forró serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk. Fűszerezzük és betétként a forró levessel tálaljuk.

Nehézségi fok: 5/3
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

recept

receptkönyv