Ilyen is lehetne a menza: nílusi sügérkrokett és lecsó nyert a közétkeztetési versenyen
Szakácsok csaptak össze az élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításon, a Sirhán megrendezett versenyen, ahol a magyar konyha egyik klasszikusát kellett elkészíteniük.
Csütörtökön tartották a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020-as döntőjét, ahol 12 csapat mérte össze a tudását. A versenyen a szakácsoknak lehetőségük volt ellesni azokat a technológiákat, ismereteket, amelyekkel finomabb és egészségesebb ételeket készíthetnek a közétkeztetésben, ami naponta 1,5-2 millió embert lát el.
Az élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításon, a Sirhán megrendezett döntő versenyfogása a lecsó volt, a győztes a Hungast Pécs lett.
A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt.
A nyertes csapat menüjében
előételként nílusi sügér krokett, édesköményes mézes almasaláta, zeller panna cotta, zellermajonéz szerepelt, a főétel pirított csirkemell, lecsó tartelette, snidlinges burgonyapüré, párolt zöldségek, kakukkfüves jus volt, desszertnek pedig sárgabarack mousse, sable tészta, fehércsoki namelaka, maracuja gél készült.
Második helyen a veszprémi Hungast Bakony Gaszt végzett, míg a dobogó harmadik fokára az Eurest Győr csapata állhatott. A legjobb előétel díját a Deutsche Schule Budapest érdemelte ki, a legjobb főételét az Eurest Győr, míg a legjobb desszertért járó elismerést a Hungast Bakony Gaszt csapata vehette át.
A közétkeztetésben az étlaptervezésnél figyelembe kell venni a szezonalitást és a változatosságot: ne primőr alapanyagokból készüljenek az ételek, és ne ismétlődjenek túl gyakran. Szabályozott a felhasználható zsiradék mennyisége is, és bár a hagyományos lecsó szalonnával készül, ez minimális mennyiségben kerülhet csak az ételbe a menzákon.
A lecsónak számos változata létezik, az alaprecept rengeteg hozzávalóval kiegészíthető.
A közétkeztetésben azonban nem szerepelhet a kolbászos,szalonnás változat, mert nem adható 23-30%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Szalonna is csak a hagyma párolásához szükséges mennyiségben használható, és a csípős paprikát sem javasolják a gyermekétkeztetésben.
A döntősök munkáját és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását Vomberg Frigyes vezetésével külön konyhai zsűri figyelte. A csapatok ételsorait neves szakértőkből álló zsűri értékelte Rózsás Anikónak, a KÖZSZÖV elnökének vezetésével Hamvas Zoltán társelnöksége mellett. A bírálók az ízvilágon, a technikai kivitelezésen túl többek között
azt is figyelembe vették, hogy a feltálalt fogások közétkeztetési körülmények között elkészíthetők és kitálalhatók-e,
illetve hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez.
Címkép: Nébih
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)