Horror árak a hazai piacokon: zsebbenyúlós lehet idén a befőzés

HelloVidék   
  Megosztom
Horror árak a hazai piacokon: zsebbenyúlós lehet idén a befőzés

Nem árt tisztában lennünk azzal, melyik hónapban melyik gyümölcsnek van szezonja, ha már befőzésre adjuk a fejünket. Arról nem is beszélve, hogy így hozhatjuk ki legolcsóbban a spájzolást. Mire érdemes figyelni, és mennyire kell idén mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha raktároznánk némi gyümölcsöt a téli hónapokra? Ennek jártunk utána.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, elég sok háziasszony mondott le idén a befőzésről, hiszen a befőttkészítésre, lekvárfőzésre alkalmas gyümölcsökben nagy kárt okoztak a tavaszi fagyok, az aszály, a viharok és a jégeső. Sokan legyintenek az árak láttán, és inkább jövőre halasztják a befőzést. Viszont azok, akiknek kertjében elfogadható volt a termés, és nem kell pénzt adniuk egy kis zöldségért, gyümölcsért, azok most nekilátnak a befőzésnek.

Hogy mennyire kell zsebbe nyúlni azoknak, akiknek vásárolni kell a gyümölcsöket? Megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb adatait. Ennek alapján a következő árakkal találkozhatunk vásárlás közben:

A vidéki fogyasztói piacokat tekintve az almának 500-600Ft/kg, a körtének 700-780 Ft/kg, a szilvának 400-600 Ft/kg, a baracknak 500-700 Ft/kg az ára.

Vidéki nagybani piacok terén az adatok a debreceni, illetve szegedi adatokat mutatják. Ennek alapján

  • a debreceni nagybani piacokon az az almának 300 Ft/kg, a körtének 300 Ft/kg, a szilvának 200 Ft/kg, a baracknak 400 Ft/kg az ára.
  • Ezzel szemben a szegedi nagybani piacokon az almának 280-300 Ft/kg, a körtének 400-450 Ft/kg, a szilvának 280-300 Ft/kg, a baracknak 450 Ft/kg az ára

Mit érdemes befőzni?

Tulajdonképpen bármilyen zöldséget és gyümölcsöt befőzhetünk, hiszen számos receptet találhatunk az interneten böngészve. Sokan próbálkoznak levesek, vagy egytálételek befőzésével is. Gondoljunk csak a lecsóra, ami sok háztartás kamrájában megtalálható befőttes üvegbe tárolva. Fontos, hogy mindig tartsuk szemmel, az adott évszakban, hónapban milyen zöldségekhez, gyümölcsökhöz tudunk a legkönnyebben hozzájutni. Ez legfőképp azért fontos, mert sokat spórolhatunk, ha idényterményt választunk a befőzéshez. Ehhez nyújthat segítséget a HelloVidék táblázata, melyből kiderül, mit és melyik hónapban érdemes vásárolni.

Hogy kezdjünk hozzá?

Elsősorban mindent szerezzünk be, amire szükségünk lehet a művelet során. A legfontosabb részlet a befőttesüveg. Több méretben vásárolhatjuk meg őket, főként attól függ mekkorára van szükség, hogy milyen mennyiséget szeretnénk elraktározni. A kezdők számára talán a legjobb választás a vákuumtetős üveg. Ezen látszik a legjobban ugyanis, ha valami nem stimmel a befőzött ételünkkel. Ha púposodni kezd, lazul a tető, akkor valami gond jelentkezett.

Ha már a problémáknál tartunk, a befőzés sarkalatos pontja a higiénia. Nagyon fontos, hogy minden egyes üveget mossunk el, tisztítsuk meg még a telejesen újakat is. Mielőtt az eszközöket használni kezdjük, fertőtlenírsük őket, eset vagy tisztítószer használatával.

További feleszerelések a befőzéshez:

  • gyümölcsmosó
  • nagyobb fazék
  • hámozókés
  • magozó
  • fakanál a kevergetéshez
  • gyalu vagy reszelő
  • merőkanál a betöltéshez
  • tiszta konyharuhák

Lassan, átgondoltan, óvatosan

A befőzés legfontosabb szabálya, hogy mindig ép, friss zöldségeket és gyümölcsöket használjunk. Ezután az egyik legfontosabb, hogy figyeljünk a higiéniára, hiszen egy apró figyelmetlenség miatt tönkremehet az egész étel, amit elkészítettünk. Ezzel egyenrangú a tökéletes lezárás, mivel még ezalatt a folyamat alatt kerülhet szennyeződés, külső, oda nem illő tényező az ételbe, ami romláshoz vezethet. Éppen ezért fontos, hogy ne siessük el a folyamatokat, mindenre szánjunk időt, így érhetjük el a tökéletes terméket.

Spájzolni nem csak befőzéssel lehet!

Természetesen nemcsak a különféle zöldésgek és gyümölcsök raktározására kell gondolnunk befőzés címszó alatt. Emellett lekvárokat, szörpöket, kompótokat, sűrített paradicsomot, lecsót és megannyi mást is készíthetünk különböző technikák alkalmazásával. Hogy készíthetünk lekvárt vagy dzsemet? Hogy működik a savanyítás? Mikor alkalmazhatunk szárítást, aszalást vagy olajba vetést? Ezekről is írtunk korábban, ebben a cikkünkben, amit ide kattintva olvashatsz.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

gasztronómia

befőzés

gyümölcsök

zöldségek

útmutató