Az egészségünk múlhat rajta: durván keveset esznek ebből a fontos élelmiszerből magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Az egészségünk múlhat rajta: durván keveset esznek ebből a fontos élelmiszerből magyarok

18 éves kor felett ugyan növekszik a tudatos táplálkozásra való igény, de így is lemaradásban vagyunk az irányadó napi minimális 40 dkg-os mennyiséghez képest. Az őszi-téli időszakban pedig különösen nagy fejtörést okoz a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzése.

Az 1-3 éves gyermekek zöldség- és gyümölcsfogyasztása még eléri a WHO által javasolt napi bevitelt, ám ez a mennyiség az életkor növekedésével párhuzamosan csökken. Az 1-3 éves gyermekek naponta 41 dkg zöldséget és gyümölcsöt esznek. A 4-10 évesek már csak 34 dkg-ot, míg a 11-18 évesek csupán 27-et, derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének korábbi elemzéséből, amely a hazai 0-18 éves korosztály táplálkozási szokásait vizsgálta.

Ősszel sokaknak fejtörést okozhat a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzése, de más módon, akár zöldségpástétomokkal is be tudjuk vinni a szükséges vitaminokat szervezetünkbe.

Az őszi, téli időszakban különösen fontos, hogy egészségünkre még inkább figyeljünk. Nagyban hozzájárulhatunk ehhez, ha tudatos étrendet követünk. Ennek pedig elengedhetetlen része, ha zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasztunk. A zöldségek bőséges forrásai a vitaminoknak (pl. C-vitamin, béta-karotin, B-vitaminok), ásványi anyagoknak (pl. kálium, magnézium), élelmi rostoknak, az olajos magvakat és babféléket leszámítva pedig az energiatartalmuk sem jelentős. Mindegyik zöldség más-más vitaminban, illetve ásványi anyagban gazdagabb, így a változatosság nemcsak gyönyörködtet, hanem hozzájárul a megfelelő tápanyagbevitelhez is.

Amennyiben a hazai zöldségeket az érési idényükben iktatjuk be étrendünkbe, akkor a hazai gazdaságot és termelőket is támogatni tudjuk.

Sokan azt gondolják csak húsokból, halakból lehet pástétomot előállítani, pedig ez nem így van, a zöldségek is kiváló alapanyagok ehhez.

– mondta Kovács Gábor, a Hamé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A szárazhüvelyesek, például a bab is nagyon jó pástétom alap, amit aztán változatossá lehet tenni akár gombával, paradicsommal és fűszerezéssel. A zöldségek fűszerként is funkcionálnak, így ha vöröshagymát, fokhagymát, paprikát ízesítésre használunk, sokkal kevesebb só kell az ételekhez, ezáltal pedig egy nagyon kellemes, az alapzöldségekkel harmonizáló ízhatást érünk el.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zöldség

gyümölcs

zöldség-gyümölcs

gasztro

fogyasztás