Az olajos kakaós piskóta tortalap készítése: kakaós piskóta torta, kakaós piskóta recept egyszerűen
Olajos kakaós piskóta recept: így készül a kakaós piskóta tortalap egyszerűen. Az egyszerű kakaós piskóta torta sütése gyerekjáték: tudd meg, hogyan készül a kakaós piskóta torta!
A kakaós piskóta számtalan, különféle ízvilágú torta alapja, amit egyszerűbb összehoznunk, mint gondolnánk. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az olajos kakaós piskóta tortalap rengeteg kakaóval és selymes olívaolajjal; hogyan süssük meg szakszerűen és hogyan használjuk fel a későbbiekben, amikor ínycsiklandó krémmel, gyümölcsökkel töltjük meg. Vigyázat: ha egyszer megsütötted, a kakaós piskóta torta rendszeresen fel fog kerülni a családi asztalra!
Olajos kakaós piskóta tortalap
A kakaós piskóta hozzávalói (32 cm-es tortaforma)
- 250 g liszt
- 250 g cukor
- 1 dl olívaolaj
- 6 db tojás
- 6 ek cukrozatlan kakaópor
- ½ csomag sütőpor
- 1 csipet só
A kakaós piskóta recept elkészítése
- A kakaós piskóta készítés első lépéseként válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjét verjük fel a csipet sóval, majd a cukor hozzáadásával verjük kemény habbá.
- A tojás sárgáját keverjük össze az olívaolajjal, majd szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és a kevés sütőport. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverőlapáttal óvatosan forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét vigyázva, hogy ne törjük össze.
- Egy 32 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kakaós piskóta tésztáját.
- 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt. Villapróbával ellenőrizzük: ha ráragadt a kakaós piskóta tészta, további 5 perc sütési időre lesz szükségünk. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a piskóta a hirtelen hőmérsékletváltozás hatására összeeshet!
- A kész kakaós piskóta torta hűljön legalább 30 percen keresztül, rácson, mielőtt kettévágjuk, hogy kinyerhető legyen belőle a két szép kakaós piskóta tortalap. Miután kettévágtuk, érdemes még egy kicsit hűtenünk, ugyanis, ha meleg a piskóta, megolvaszthatja a krémet!
A kakaós piskóta torta krémje
A kakaós piskóta torta bármilyen vajas, gyümölcsös, csokis vagy tejszínes krémmel nagyon finom: mi egy egyszerű vajas krémet ajánlunk hozzá, amivel a kezdő szakácsok is könnyedén megbirkóznak.
A vajas krém hozzávalói
- 200 g puha vaj
- 200 g porcukor
- 2 dl tej
- 1 db tojás
- 50 g liszt
A vajas krém elkészítése
- Robotgép segítségével verjük fel a vajat, majd adagoljuk hozzá az átszitált, rögmentes porcukrot. Keverjük a géppel addig, míg homogén, világos, selymes masszát nem kapunk.
- Habverővel keverjük csomómentesre a tejben a lisztet és a tojást: lassú tűzön főzve sűrítsük be, majd további kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.
- Keverjük össze alaposan a vajas és a tejes krémet és kész is az egyszerű vajas krém tortába!
A kakaós piskóta torta összeállítása
A kakaós piskóta torta összeállítása innentől rendkívül egyszerű lesz: fektessük tálcára az első kakaós piskóta tortalapot, majd kenjük meg a vajas krém harmadával. Erre tegyük fel a második lapot, majd a maradék krémmel vonjuk be egyenletesen az egész tortát. Ízlés szerint díszíthetjük a tetejét felvert habtejszínnel, gyümölcsökkel vagy reszelt csokoládéval.
Címlapkép: Getty Images