Mézzel még istenibb: tésztában sült sonka, tejszínes tormával és zsíros kaláccsal + recept
Kevesen tudják, mennyire kiváló konyhai alapanyag a méz. Hogyan tudjuk a hétköznapokban felhasználni? Milyen receptekbe érdemes belecsempészni a magyar mézet? Rúzsa Magdi és Vida József Zümmögés a konyhában című szakácskönyve ehhez nyújt útmutatót. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze.
Sokan csak teát ízesítve fogyasztják, és csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany, a méz főszereplője lehet az otthoni főzésnek-sütésnek is, hiszen remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár Zümmögés a konyhában című szakácskönyvének főszereplője a méhek csodálatos ajándéka: a méz.
A ínycsiklandó receptek közül most egy igazán különleges, karácsonyi menüsorba illő receptet mutatjuk be.
A főszerepben ezúttal a:
Tésztában sült mézes sonka - tejszínes tormával és zsíros kaláccsal
Hozzávalók:
A sonkához:
- 2 dl langyos víz
- 40 dkg kötözött sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 5 dkg reszelt torma
- 1 kk só
- 1 dkg majonéz
- ½ ek tejszín
- 1 ek méz
A tésztához:
- 2 dl langyos víz
- 3,5 dkg olvasztott vaj
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt + ½ dkg
- 1 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 csapott kk só
A kalácstésztához:
- 1,5 dl tej
- 1 csapott tk cukor
- 2 dkg élesztő
- 32,5 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 2 db tojás
- 1,5 ek zsír
A kenéshez:
- olvasztott zsír
Elkészítése
A sonkát felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük kb. 1 óra alatt. Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.
Lereszeljük a tormát, és besózzuk. A majonézt összekeverjük a tormával és a tejszínnel.
Közben elkészítjük a tésztát. 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojást, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, ebben a sorrendben, a dagasztógépbe tesszük, és homogénre dagasztjuk. Ezután kb. 30 percig langyos helyre tesszük kelni.
A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalapalakúra nyújtjuk, hogy a felső és az alsó széle majd egymásra hajtva betakarja a sonkát. A tészta közepére tesszük a mézzel megkent sonkát. A tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 2-2 cm megmaradjon. A kétoldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele. Megkenjük tojással. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 35–40 percig sütjük.
Nekilátunk a kalácsnak. Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval, 1 tojással tésztát dagasztunk belőle (fontos, hogy a hozzávalók azonos, kb. szobahőmérsékletűek legyenek). Duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor a tésztát 3 részre osztjuk, kisodorjuk, megkenjük olvasztott zsírral, feltekerjük, mint a bejglit, és összefonjuk hármas fonással. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, langyos helyen ismét a duplájára kelesztjük. Tetejét megkenjük a másik tojással, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük (gőzös sütőben). A tormás-tejszínes majonézt kínáljuk mellé, kakukkfűvel díszíthetjük.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)