Hentes tokány recept egyszerűen: mutatjuk, hogyan készülnek a legjobb hentes tokány receptek!
A hentes tokány receptek gyerekkorunk óta nagy kedvenceink: mutatjuk, hogyan készül a hentes tokány recept egyszerűen. A hentes tokany milyen húsból van? Mennyi ideig készül?
Sokszor nehéz dolgunk van, ha ki kell találnunk, mit főzzünk: legyen valami újdonság, vagy térjünk vissza régi, jól bevált receptjeinkhez? A hentes tokány egy örök, nyárias klasszikus, amit minden magyar kóstolt már és sose megy ki a divatból. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a hagyományos hentes tokány készítése: megtudhatod, a hentes tokany milyen húsból készül és milyen körettel szolgáljuk fel, hogy tökéletes legyen felkínált ételünk!
Milyen húsból készül a hentes tokány?
A hentestokány hagyományosan sertéshúsból készül, ám ezen belül viszonylag nagy a mozgásterünk. A sertéstokány alapanyaga lehet a sertéscomb vagy a lapocka, de tarjából is nagyon finom hentes tokány készíthető. Nézzük, miből és hogyan készül a hentes tokány!
Mennyi ideig készül a hentestokány?
A hentestokány előkészületi ideje körülbelül 30 perc, a főzése pedig a hústól függően 1,5 óra körül ingadozik.
A hentes tokány hozzávalói
- 1 kg sertéshús
- 2 ek sertészsír
- 200 g füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 100 g sűrített paradicsom
- 6 db kovászos uborka
- só, bors ízlés szerint
- víz
A hentes tokány recept elkészítése
- Kockázzuk fel a szalonnát, majd egy fazékban kezdjük el kiolvasztani a zsírját, ekkor adjuk hozzá a többi zsiradékot is. Amikor már elég sok zsír kisült belőle, de a szalonna még nyers, adjuk hozzá a finomra aprított hagymákat, illetve az áttört fokhagymát és dinszteljük meg őket egy kevés sóval megszórva.
- Kockázzuk fel a sertéshúst egyforma, kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a zsíros, szalonnás hagymához. Ízesítsük a sertéshúst sóval és borssal, majd kavargassuk kifehéredésig. Hagyjuk, hogy elfőjön alóla a leve.
- Ha elfőtt a leve, pótoljuk egy kevés vízzel és hagyjuk lefedve lassan, a saját gőzében párolódni.
- A félig kész húshoz hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, elkeverjük benne, majd készre főzzük, végül gyorsan lepirítjuk.
- A kész hentes tokány alaphoz végül hozzáadjuk a feldarabolt kovászos uborkát és egy kevés lével is felengedjük, hogy ne legyen túl sűrű. Még egyszer összeforraljuk, majd tálaljuk rizzsel vagy friss, puha kenyérrel.
A hentestokány mellé mi illik?
A hentes tokany egy erős ízű, szaftos étel, ami mellé inkább a szaftot felvevő köretek illenek: ilyen a rizs vagy a kenyér, de természetesen krumplival is finom. A hentes tokány után desszertnek valamilyen magyaros süteményt kínáljunk, például túrós rétest vagy zserbót.
Címlapkép: Getty Images