Kedvenc csirkemell pác ízeink: mézes mustáros csirkemell pác, grill csirkemell pác, csirkemell pác fokhagymás ízesítéssel
Csirkemell pác ötletetek: csirkemell grill pác fűszerezéssel, mézes mustáros csirkemell, csirkemell pár fokhagymás tejszínes szószban. Mennyi ideig tart a csirkemell pácolása?
A különféle húsok pácolása egy alapvető konyhai fogás, amellyel nem csak sokkal ízletesebbé, hanem puhábbá is varázsolhatjuk a hússzeleteket, így azok hamarabb elkészülnek, akár egy serpenyőben, akár odakint, a grillen sütjük meg őket.
Általánosságban megkülönböztetjük a száraz pácot és a nedves pácot: a száraz pác egy erős, vastag fűszerkéreg, nagyszerű a BBQ fogásokhoz, a nedves pác pedig egy olajos, szaftos szósz, amiben a húsok úsznak egyet a sütés előtt. A csirkemellhez leginkább a nedves pácolást ajánljuk, ugyanis önmagában egy sovány, könnyen kiszárítható húsról van szó.
A csirkemell jó barátja a fűszereknek, szinte bármilyen ízesítés illik hozzá, a magyaros, borsos-paprikás ízvilágtól kezdve egészen a távolkeleti ízekig. Nézzük, melyek a legnépszerűbb, ám egyben legfinomabb csirkemell pác receptek, amiket szinte el sem lehet rontani. A csirkemell pác receptek fél kg csirkére vonatkoznak. Kóstoltad már valamelyiket?
1. Grill csirkemell pác
- 1 dl olívaolaj
- 1 fej finomra aprított vöröshagyma
- 1 db apróra vágott chilipaprika
- 1 ek őrölt piros paprika
- 1 ek füstölt paprikapor
- ½ tk őrölt kömény
- 1 tk mustármag
- só, bors ízlés szerint
2. Fokhagymás tejszínes csirkemell pác
- 2 dl főzőtejszín
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk majoránna
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
3. Mézes mustáros csirkemell pác
- 2 ek akácméz
- 2 ek dijoni mustár
- 1 ek citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
A csirkemell pácolása
Akár a csirkemell grill pác, akár a mézes mustáros csirkemell pác vagy a fokhagymás tejszínes csirkemell pác mellett döntünk, a hozzávalókat keverjük ki jó alaposan egy nagyobb, lefedhető tálban, majd forgassuk bele a csirkemell szeletkéket (minél kisebbre vágjuk a csirkemelleket, annál jobban átjárja a pác). Nyugodtan vessük be a kezünket is: dörzsöljük össze őket jó alaposan, hogy a fűszeres szaft minden húsdarabot ellepje.
A csirkemell pác akkor hat, ha minimum egy órán keresztül a hűtőben tároltuk a húst, mielőtt sütni kezdenénk. Minél tovább pihen a csirkemell pác borításban a hús, annál puhább és ízletesebb lesz, annál hamarabb átsül és nem szárad ki, éppen ezért nyugodtan elkészíthető a csirkemell pác akár már előző nap, hogy a hús egy éjszakát a fűszerben pihenhessen.
Címlapkép: Getty Images