Komoly változásokra van szükség a baromfiágazatban. Ahogy Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója fogalmazott, emelni kell az átadói árakat, különben egyre több termelőnek egyszerűen nem fogja megérni a baromfik tenyésztése. A szakember az infostartnak beszélt arról, hogy az elmúlt év során az ágazatban jelentősen megnőttek a költségek, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten fagyasztja be a kormány.
Csorbai Attila kiemelte, hogy alapvetően nem a fogyasztói ár rögzítése lesz az oka annak, hogy adott esetben csökkenhet a termelés, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem voltaképp az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakon, mint ahogyan a költségeik felmerültek.
A szakember felidézte, hogy 2021-es évhez képest a takarmány ára mostanra a másfélszeresére, a gáz ára az ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mintegy háromszorosára nőtt, amelyek együttesen olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknál, amit azok szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen senki sem akar veszteségesen termelni.
Annak az okai, hogy a baromfitartók eddig miért nem tudták megemelni az átadói árakat, alapvetően a kereskedelemben keresendők, hiszen az árakat lényegében kereslet-kínálat viszony a határozza meg: abban az esetben, ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat
– magyarázta Csorbai Attila.
Az élelmiszerár-stop a baromfihúsokat is érintette
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába februártól. A már megjelent rendelet szerint a hatósági áras termékek között néhány baromfitermék is szerepel. Ezek a következők:
- csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
Nem csoda, hogy hozzányúltak ezeknek a termékeknek az árákhoz, hiszen például a csirkefarhát a húsboltok egyik legkelendőbb portékája, melyből kitűnő levest lehet főzni, valamint sütve és pörköltnek is finom fogás. Persze népszerűségét olcsó ára is indokolja.
Milyen árakra számíthatunk a boltokban?
Ugyan mindig is kedvező áron vásárolhattunk csirkefarhátot, de az élelmiszerár-stopp után kíváncsiak voltunk arra, most mennyiért juthatunk hozzá a boltokban. Hogy pontosabb képet kapjunk, megnéztük a nagyobb élelmiszerláncok kínálatát, hogy mire számíthatunk csirkefarhát terén. Ennek mentén azt láthatjuk, hogy a
- Tesco online shopjában a friss csirkefarhát ára 229 Ft/kg,
- a Spar webshopjában a friss csirkefarhát kicsivel drágább, 299 Ft/kg áron kapható,
- az Auchan online polcain védőgázos csomagolásban találunk csirkefarhátot, 299 Ft/kg áron
- az ALDI webshopja is védőgázos csomagolásban kínálja a csirkefarhátot, szintén 299 Ft/kg áron.
- A Lidl akciós újságjában is találunk csirkefarhátot, itt szintén 299 forint a kilóár.
Lássuk, milyen finomság készülhet csirkefarhátból?
Dédszüleink legjobb immunerősítője: húsleves
Felmenőink egyik legjobb házi immunerősítője a húsleves főleg, ha csontos hús is kerül bele, mint a farhát. A „gyógyító” levest viszont ne keverjük össze a hétköznapokon pikk-pakk elkészíthető zöldséglevesekkel. Az igazi húslevest hosszan, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, éppen hogy csak gyöngyözzön, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból. Gondoljunk csak bele, a rengeteg zöldségből számos hasznos vitamin oldódik ki a hosszú főzés alatt, ezek pedig az alacsony főzési hőmérséklet miatt nagyrészt károsodás nélkül meg is maradnak. Éppen ezért, lássuk, hogy készül a tökéletes immunerősítő leves!
Hozzávalók:
- 1 db nagy csirkefarhát
- 3 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 kis db karalábé
- 2 db zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 db tv paprika
- néhány szál petrezselyem
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3,5 l víz (kb.)
- + csigatészta a kész leveshez
Elkészítés:
A húst és a zöldségeket megtisztítjuk. Egy legalább ötliteres edénybe pakoljuk a húst és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet. A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket. Ha megfőtt a hús és minden zöldség, akkor elkészült a levesünk. Érdemes ezután hagyni a levet egy kicsit leülepedni Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.
Hó végi filléres vacsora: pörkölt
Amikor a hónap vége már elég szűkös anyagilag, akkor érdemes filléres receptekhez nyúlni, hogy olcsón megússzuk a családi étkezéseket. Ilyen étel a pörkölt is, ha mondjuk csirkefarhátból készítjük el. Nem kell hozzá túl sok alapanyag, mégis laktató étel készülhet ebédre vagy vacsorára. Nézzük is meg, hogy készül ez a spórolós fogás!
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
- 3 db csirkefarhát
- 2 közepes db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db hegyes erős paprika
- 3 db chili
- 2 közepes db paradicsom
- 1 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál csípős fűszerpaprika
- 0,5 kg újkrumpli
- 2 l víz
Elkészítés:
Nem túl macerás étel, szinte úgy készül, mint bármilyen más pörkölt. Az aprított hagymákat olajon dinszteljük, rátesszük a farhátat és a zöldségeket, fűszerezzük, öntünk rá kevés vizet, és lassan megfőzzük. Közben megfőzzük a krumplit. Ha kész, krumplival és csalamádéval tálaljuk.
Címlapkép: Getty Images