Meddig tárolható otthon a bacon? Ebből rögtön látjuk, ha megromlott a hús

HelloVidék   
  Megosztom
Meddig tárolható otthon a bacon? Ebből rögtön látjuk, ha megromlott a hús

Könnyen előfordulhat, hogy egy nagybevásárlás alkalmával sokszor olyan tétel is a kosarunkba kerül, amit nem is akartunk megvenni, ami aztán otthon a hűtő mélyére kerül, később majd jó lesz alapon. Mi a teendő akkor, ha a baconből vásároltuk túl magunkat? Hogyan és meddig tárolható a hús? Cikkünkben néhány hasznos információt olvashatsz arról, hogyan és mennyi ideig áll el a bacon a hűtőnkben.

A legfontosabb, hogy nézd meg a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt, amit nem érdemes összekeverni a gyártás dátumával. Általában a boltba kerülésüktől számítva több hétig minden probléma nélkül elállnak a termékek a hűtőben, a Gierlinger Premium Bacon bontatlan csomagolásban pedig például kilencven napig, tudtuk meg Kovács Pétertől, a Tamás Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától. Ha már a csomagolásnál tartunk, mielőtt így vagy úgy a kocsinkba kerülne a termék, érdemes azt is megnézni a csomagoláson, hogy minél magasabb hústartalmú, lehetőség ízfokozó és térfogatnövelőt nem tartalmazó márkát válasszunk, mint amilyen a Tamás Hús Kft által készített Gierlinger termékei is.

Miután a hűtőbe kerül

Miután hazaérkeztél a bevásárlásból, a húst egyből tedd a hűtőbe. Ha a bacont bontatlan állapotban kerül a helyére, a lejárati dátumáig minden gond nélkül eláll a hűtőben. Ha már viszont felbontottad, hamarabb megromolhat, négy-öt nap után érdemes elfogyasztani a maradékot. Éppen ezért érdemes praktikusabb csomagolású bacont venni, ahol a húst több, külön nyitható részbe tették. A Gierlinger kínálatában például található olyan kiszerelésű szeletelt bacon, amit szét lehet választani, kétszáz grammos egységre. Ha csak az egyik felét bontjuk ki a csomagolásnak, úgy is jóllakhat egy-két személy, míg a másik, kétszáz grammos részt bontatlanul visszatehetjük a hűtőbe. A meg nem nyitott csomag a fagyasztóba is tehető, ott hat-nyolc hónapig is eláll.

Fontos megemlíteni, hogy az eltarthatóság idejét sok esetben nem a tartósítószerek hozzáadásával, hanem a védőgázas csomagolással növelik.

Honnan tudod megállapítani, hogy megromlott a bacon?

Szerencsére többféleképpen is meg lehet mondani, ha a bacon már nem alkalmas a fogyasztásra. A leginkább magától értetődő, hogy a címkén jelzett szavatossági idő után már nem érdemes megenni a húst. Azonban már szemmel is fel lehet mérni, ha gond van a termékkel.

Amennyiben a csomagolás kinyitása után kellemetlen, savanyú szag csapja meg az orrunkat, szintén a kukában a bacon helye. Tapintással is meg lehet állapítani, ehető állapotú-e még a baconünk. Ha a hús tapintásra nyálkás, nem ajánlatos megsütni, legjobb, ha kidobjuk.

Óvatosan a lejárt étellel

Ha úgy ítéljük, hogy a baconünk fogyasztásra alkalmatlan, azonnal dobjuk ki, ha lehetőségünk van rá, egyből vigyük is le a szemetet a szeméttárolóba, vagy dobjuk ki a kukába. Fontos, hogy a lejárt húsból házi kedvencünknek sem adhatunk. Sajnos előfordulhat, hogy úgy ítéljük meg, bár már nem a legfrissebb a baconünk, mégis megkóstoljuk. A megromlott bacon elfogyasztása hányingerrel, hányással, gyomorfájással, hasmenéssel járhat, ebben az esetben ajánlott néhány napig visszafogott étrendet tartani, ha a panaszok nem múlnak, forduljunk orvoshoz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bacon

étel

hűtő

bacon tárolása