Görög mitológiából a magyar konyhákig: rengeteg jótékony hatása van, mégis kevesen kedvelik a babért

HelloVidék   
  Megosztom
Görög mitológiából a magyar konyhákig: rengeteg jótékony hatása van, mégis kevesen kedvelik a babért

A babér szinte alapvető fűszernek számít a magyar konyhákban, hiszen nem készülhet nélküle krumplifőzelék, gulyásleves, vadas húsétel vagy mártás. Mivel valóban sok magyaros ételhez használjuk, így kicsit utána jártunk, hogy honnan ered ez a különleges fűszernövény, milyen legendák övezik és valójában miért is érdemes felhasználni, fogyasztani.

A babér a babérfélék család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő örökzöld fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér fajt magyarul többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük, de népies nevén albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfaként is emlegetik.

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele értékes karakterű fűszer. A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek. A magyar kereskedelembe Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut. Hazánkban leginkább üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben lehet ültetni, termeszteni. Ha nem bajlódnánk a növény ültetésével, gondozásával, akkor élőben is megcsodálhatjuk péládul a Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétumában.

Mit tudunk a felhasználásáról?

Lehetőség szerint, ha piacon járunk akkor figyeljünk arra, hogy a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vásároljuk meg. Felhasználását tekintve sokréstű fűszernövénynek számít: használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.

Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?

Étvágyjavító, vizelethajtó, megkönnyíti az emésztést és csökkenti a puffadást, csillapítja a húgyúti fertőzéseket és a fogászati ​​fertőzéseket. Hatékony lehet, például a herpesz és az afta kezelésében is. Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, csillapítja a torokfájás okozta fájdalmat. Más kezelésekkel együtt alkalmazva segít az influenzával kapcsolatos tünetek (köhögés, hörghurut, elzáródott melléküregek stb.) kezelésében. A babérlevél különböző ételekben való felhasználása támogatja az emésztőrendszer működését. Növelik az étvágyat, serkentik bélműködést. Helyi használatra, mint például a babérlevél illóolajos masszázs (édes mandula olajban hígítva) ellazítja az izmokat és csökkenti az izomfájdalmakat, az ízületi gyulladásokat és a reumát.

Babérlevél tea

A babérlevél tea fogyasztása számos előnnyel jár. A legszélesebb körben ismert előnyök közül néhány: a babérlevél A-vitamin, C-vitamin, vas, kálium, kalcium és magnézium gazdag forrása. A babérlevél étkezésbe való rendszeres bevitele szintén javítja az általános egészséget. Hasznosnak bizonyultak a migrén kezelésében. A babérlevél olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a fehérjék lebontását és az élelmiszerek gyorsabb megemésztését, segítve az emésztési zavarok csillapítását.

Babérlevél tea receptje

  • 3 dl víz
  • 4g szárított babérlevél
  • 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve

A hozzávalókat együtt egy edénybe tesszük, és felforraljuk. Leszűrjük, majd miután kihűlt, fogyaszthatjuk. Fontos, hogy csak napi 2-3 csészényit fogyaszthatunk belőle.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

babér

babér levél

babér jótékony hatása

fűszernövény

fűszernövények