Mi kerül idén a húsvéti asztalra? Egyre többen nyitnak az újdonságok felé

HelloVidék   
  Megosztom
Mi kerül idén a húsvéti asztalra? Egyre többen nyitnak az újdonságok felé

Húsvétkor nemcsak a klasszikus ételeket érdemes fogyasztani, hanem ajánlott az aktuális, szezonnak megfelelő gyümölcsöt, zöldséget is a menü részévé varázsolni. A hagyományos sonka, tojás, kalács mellett egyre többen teszik le a voksot a zöldségtálak, saláták mellett, melyek amellett, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, rendkívül egészségesek is! Hogy mit ajánlanak a szakemberek? Ennek jártunk utána.

Húsvét előtt sokan rohamozzák meg a boltokat, áruházakat, hogy beszerezzék az ünnepi alapanyagokat, pedig sok esetben érdemes kilátogatni a helyi piacokra is, mivel gyakran itt olcsóbban vásárolhatjuk meg őket.

Persze a hűvösebb hónapokban ez sokkal nehezebb feladat, de ahogy melegszik az idő, egyre több zöldség és gyümölcs válik elérhetővé számunkra. A húsvéti időszakban kifejezetten hangsúlyosak az étkezések és az is, hogy mit fogyasztunk ezeken a napokon. Mivel mindenki igyekszik a hagyományokat követni, így ritkán jut eszünkbe, hogy a megszokott alapanyagokból valami mást hozzunk ki, új fogásokat állítsunk össze.

Mi kerül a húsvéti asztalra?

Hogy mire van szükség egy egészséges menüsor elkészítéséhez? A válasz egyszerű: friss, tavaszi zöldségek! A szakemberek szerint a retekkel, újhagymával és a húsvétkor elmaradhatatlan tormával nem csak új ízeket vihetünk az ünnepi asztalra, de egészségünknek is kedvezhetünk velük. Ezek a zöldésgek ugyanis telis-tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal, feltöltik szervezetünket vitaminokkal, és támogatják immunrendszerünk optimális működését.

A húsvét jellegzetes ételei, alapanyagai a főtt tojás és sonka, torma, kalács, bárány és a gyermekek számára a csoki tojás és csoki nyuszi

- mondja Erdélyi Alíz dietetikus. Mint hozzátette, az ünnepek alkalmával régebben is és jelenleg is az ajánlottnál általában többet és kicsit energiadúsabb ételeket fogyasztanak az emberek.

Ha az ünnep valódi tartalmára, a vendégeskedés alkalmával az emberi kapcsolatokra figyelünk és ezek kísérője az ünnepi étkezés és nem csak a mennyiségében eltúlzott étkezés az ünnep, akkor kisebb az esélye annak, hogy a fogyasztás a szükségleteket jóval meghaladja.

A sonkához együnk sok nyers zöldséget, teljes kiőrlésű kenyeret. Hónapos retek, fejes saláta, újhagyma, madársaláta, medvehagyma, rukkola. Legyen markáns része az ünnepi ételeknek. Salátának elkészítve köretként is tálalható, mérsékelve a sonka magasabb telítő értékét és a szervezetet is tehermentesítjük

- hívta fel a figyelmet a szakember.

A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A főtt tojások mellett, töltött tojást, majonézes tojássalátát is sok helyen készítenek. Az egészséges táplálkozásnak is része a teljes értékű fehérjét tartalmazó tojás, azonban figyeljünk rá, hogy a majonézes változatok, vagy a vajjal is kikevert tojáskrémek, töltött tojások magas zsiradéktartalmuk révén nemcsak túlzottan sok energiát tartalmaznak, hanem az emésztőszerveket is megterhelik.

Mit érdemes még fogyasztani?

Ahogy a szakember mondja, a sütemények, kalács, pogácsa receptúrájában a liszt egyharmadát cseréljük ki teljes kiőrlésű lisztre. Rosttartalmának köszönhetően telítőbb lesz és a kevesebb is elég lesz.

A gyermekek számára a csoki tojások és csoki nyuszik jelentősen megnövelik a cukor és zsiradékbevitelt. Természetesen továbbra is az ünnep részei, de jó lenne, ha a mennyiség helyett inkább a minőség kerülne előtérbe

- emelte ki Erdélyi Alíz, majd hozzátette:

Semmiből sem érdemes korlátlanul fogyasztani az ünnepek alatt. Tisztelve a hagyományokat, a hagyományos alapanyagokat, de több zöldséggel, salátával és teljes kiőrlésű kenyérrel is kínálva édességből, alkoholból mértéket tartva elkerülhetők a bosszúságok (gyomorrontás, túlzottan sok energia bevitel).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

húsvét

árak

körképek

sonka

tojás

kalács

zöldségtálak

dietetikus

erdélyi alíz