Fillérekből kijöhet idén az immunerősítő finomság: mutatjuk, hogy készül a házi savanyú káposzta
Magyarországon különösen kedvelt zöldségféle a káposzta és annak minden fajtája, de leginkább a fejes káposzta fogy. Ilyenkor, az őszi-téli időszakban sokan jelentős mennyiséget vásárolnak és savanyú káposztát készítenek belőle. Azok pedig, akik nem bajlódnak a konyhában, most nagyobb tétellel vásárolnak be a téli csemegékhez, mint a toros káposzta, székely káposzta vagy épp a korhely leves. Milyen áron kapható most a savanyú káposzta? Miért érdemes egyáltalán fogyasztani? Ennek jártunk utána.
Igazi vitaminbomba lapul a kamrákban, a káposztafélék számos jótékony hatással bírnak, az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak. Nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. Hozzájárulnak ezáltal az immunrendszer optimális működéséhez, elengedhetetlen a szerepük a vérképzésben, támogatják a szem egészségét, valamint részük van a bőr, a csontok és a fogak védelmében.
A káposztafélék köre igen gazdag: a fejes káposzta mellett ide tartozik a kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a leveles vagy a kínai kel. Az egyik legismertebb a fejes- és vörös káposzta, amely sokoldalúan felhasználható, nagy vitamin-, ásványisó- és rosttartalmú, az év bármely hónapjában, nyersen is fogyasztható zöldségféle.
Az őszi téli időszak a káposztafélék igazi szezonja, novemberben kezdődik a hagyományos káposztás ételek időszaka, amikor a megszokott káposztás fogások mellett a kicsit nehezebb ételek is megjelennek a családok asztalán. A Márton-napi liba elképzelhetetlen a különböző káposztás köretek nélkül: párolt káposzta, savanyúkáposzta, káposztás krumpli. Karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves, az egész szezonban elérhető a disznótoros káposzta.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB körképe szerint az elmúlt 4-5 évben 1600-1700 hektár között mozgott a fejeskáposzta termőterülete. A káposztafélék legjelentősebb termesztési körzetei Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Pest-, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében helyezkednek el.
A múlt évben fejes káposztából 7 százalékkal több, 39,8 ezer tonna termett hazánkban, mint egy évvel korábban. A nagyobb termés ellenére ugyanakkor tovább nőtt az import mennyisége. A statisztikai adatok szerint az idei év első felében az import 5 százalékkal 3,07 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A növekedést elsősorban a lengyel káposztaimport ugrásszerű emelkedése okozta, a Lengyelországból 92 százalékkal 674,9 tonnára nőtt a behozatal.
Az importnyomás sajnos az év második felében sem csökkent, ami a felvásárlási árakat is jelentősen csökkentette. Az áruházláncok és a savanyítók is előnyben részesítik az olcsóbb lengyel káposztát. Mindez rámutat a piacszervezés hiányára, a hazai termelők ugyanis összefogás nélkül nem tudják érdekeiket érvényesíteni az áruházláncokkal, illetve a feldolgozókkal szemben. Ráadásul sokszor a kisebb termelők is lenyomják az árakat, hiszen az importnyomás miatt csökkenő kereslet hatására áron alul is szabadulnának a terménytől.
A NAK és a FruitVeB szerint piacszervezési intézkedéseket kellene tenni a fejeskáposzta-ágazatban annak érdekében, hogy az itthon megtermelt, kiváló minőségű áru eljuthasson a fogyasztókhoz, a termelőknek pedig megélhetést biztosítson a tevékenységük. Emellett a vásárlói tudatosság erősítésére is szükség van, hiszen, ha a fogyasztók a magyar káposztát keresik a boltokban, arra az áruházláncoknak is reagálniuk kell.
Máig rengetegen keresik, készítik: savanyú káposzta
A savanyú káposzta egy fejes káposztából, tejsavas erjedéssel készülő tartósított élelmiszer, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal. Remek vitaminforrás lehet a téli időszakban,
viszont a jelenlegi fogyasztás mértéke egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van.
Nézzük meg, idén mennyire lesz zsebbenyúlós finomság!
Azok, akik otthon készítenék el, hasznos infó lehet, hogy milyen árakra számíthatnak a piacokon. Éppen ezért megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének friss adatait. Ennek alapján azt látjuk, hogy
- a vidéki fogyasztói piacokon a fehér fejes káposzta ára 400 Ft/kg, a vörös fejes káposzta ára pedig 600 Ft/kg.
- A vidéki nagybani piacokon a fehér fejes káposzta 180-230 Ft/kg, a vörös fejes káposzta pedig 280-400 Ft/kg áron kapható.
Összehasonlításképp megnéztük a kész termékek árát is a nagyobb áruházakban, ennek mentén azt láthatjuk, hogy
- a Tesco online kínálatában 629-1099 Ft/csomag áron szerezhetjük be a savanyú káposztát, attól függ megkkora kiszerelést szeretnénk venni.
- A Spar online shopjában 599-999 Ft/csomag áron vehető meg a savanyú káposzta, kiszerelés méretétől függően.
- Az Auchan webshopjában 829-899 Ft/csomag áron vásárolható meg, attól függően, mekkora adagot szeretnénk.
- A Lidl kínálatában is találunk savanyú káposztát, 799 Ft/csomag áron.
Ha összességében nézzük, sokkal egyszerűbb készen vásárolni a terméket, hiszen azzal már nincs teendő, azonnal mehet az ételekbe, rögtön fogyaszthatjuk. Viszont nem számít az sem zsebbenyúlásnak, ha egy-két fej káposztából az egész család számára készítünk savanyított káposztát a hűvösebb hónapokra. Szóval inkább csak rajtunk múlik, melyik a szimpatikusabb megoldás.
Mi a tökéletes savanyú káposzta titka? Most kiderül!
A fejes káposztát gyalun csíkokra vágják, sózva, fűszerezve nagy edényekbe, tradicionálisan fa, újabban műanyag hordókba rakják. Töltött káposztához egész leveleket is savanyítanak. Gyakoribb ízesítője a karikázott vöröshagyma, köménymag, egész fekete bors, mustármag, apró erős paprika, babérlevél, torma, karikázott birsalma. Levegő kiszorításával (tömörítés) a rászorított fedél alatt erjedésnek indul.
Mikor az erjedés megindult, a káposzta levet ereszt, felhabzik, a tetejére gyűlő habot víz hozzáadásával eltávolítják. Gyors savanyítása (régen): a fejeket felaprították, kisebb edénybe téve vízzel felöntötték, az erjedést kovásszal, vagy kenyérdarabbal indították. Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgál, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas (így megmarad a C-vitamin tartalma).
Ez pedig az elronthatatlan recept:
Hozzávalók:
- 4 közepes káposzta
- 4 evőkanál só
- 15 szem fekete bors
- 4 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 4 db babérlevél
- 2 evőkanál joghurt
- 6 dl víz
Elkészítés:
A káposztát gyaluljuk le, és sózzuk be. Hagyjuk állni 20 percet, hogy jól összeszottyadjon. Amint kieresztette a levét, utána jöhet a munka. Kb. 4 fej káposzta fér 3,5 literes befőttesüvegbe. A káposztát pakolgassuk kis adagokban a befőttesüvegbe, és erősen nyomkodjuk le minden réteget. Fontos, hogy minden réteget szórjunk meg egy kis köménnyel, és tegyünk egész borsot is hozzá. A só adagolása ízlés dolga, vigyázzunk, ne sózzuk azért el. Babérlevelet is dobáljunk bele az üvegbe. Miután készen vagyunk a gyömöszkeléssel (fontos, hogy a levegőt jól kiütögessük), öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi a káposztát teljesen. A tetejére tegyünk joghurtot, és szorítsuk le a káposztát. Nem szabad a káposztának kilógnia soha a vízből, mert akkor megromlik, bepenészesedik. A joghurt elvégzi a dolgát, pár hét alatt nyoma sem lesz.
Címlapkép: Getty Images
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)