Így tekerd fel a belső fűtésed: őseink még tudták, mit főzzünk, ha támadnak a mínuszok

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Így tekerd fel a belső fűtésed: őseink még tudták, mit főzzünk, ha támadnak a mínuszok

Nincs is jobb télen, mint forró gyömbéres teával a kézben bekucorogni egy cserépkályha mellé, aztán kenni egy zsíros kenyeret, hozzá házikolbászt falatozni… A fűszeres ételeken túl még számtalan olyan testmelegítő fogás van, amelyeket érdemes pont ilyen zimankóba bevetnünk. Amik belülről fűtik a testet, és segítenek megelőzni vagy legyőzni a megfázást. Soroljuk is!

A kínai orvoslás szerint ezek a melegítő hatású ételek, amelyek a téli zimankóban is bevethetőek mind „jang” típusúak. Jellemzően magas kalóriatartalmúak, fűszeresek, sok húst, gyömbért, fokhagymát, hagymát, sütőtököt, olajos magvakat és csokoládét tartalmaznak. A téli időszakban érdemes minél több levest, nehezebb és meleg ételeket fogyasztani, amelyekben ezek az alapanyagok megtalálhatóak.

Dédanyáink is tudták ezt, nem hiába került ilyenkor a paraszti asztalokra a házi májas, a hurka, a disznóvágásnak sincs aktuálisabb szezonja a januárnál, de ha kint fagy, akkor készülhet a jó házi kocsonya is. Nem csak azért, mert a mínuszokban dermed meg a leghamarabb, hanem mert a téli fagyokban szintén remekül melegíti a testet. Belülről fűtheti a testet még a gulyást, a csirkepaprikás, a babgulyás, a töltött káposzta is, de ha nem szeretnénk ennyire kalóriadús, húsos ételeket fogyasztani, remek melegítő hatása van a lencsefőzeléknek, a gesztenyepürének, de bűntudatmentesen rákívánhatunk a tökfőzelékre vagy a töltött paprikára is.

Az ismert gasztroblogger, Farkas Viki (Kicsi Vú) , aki a kínai ötelemes főzés nagy szakértője, ebben a videóban pont ahhoz ad tanácsokat, hogy helyes táplálkozással hogyan lehet a belső fűtésünkre rákapcsolni. Olyan finomságokat mutat, amelyet hideg időre ajánl, olyanokat mint a csirkeleves, a zöldséges curry, a csokis zabkása vagy a mézeskalács. Viszont azt is elárulja, miket érdemes ilyenkor elkerülni. Meglepő módon például a trópusi gyümölcsöket vagy a banánt:

Télen tehát fogyasszunk több, úgynevezett melegítő hatású ételt, de ne csak húsokat, hanem olyan ételeket is, mint például a tökmag, a mogyoró, a dió, a mák, a lenmag, a zab, a kukorica, a köles, a hajdina, a barnarizs, a gesztenye, a vöröshagyma, a fokhagyma, a fahéj, a feketebors, a gyömbér, a szegfűszeg, a lencse, a méz és a mandulaolaj.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

melegítő ételek

kínai orvoslás

gyógymód

gyömbér

kocsonya