Ez lehetne a magyarok szójaszósza: Erdély életelixírje, ami a legtöbb kertben ingyen megterem

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ez lehetne a magyarok szójaszósza: Erdély életelixírje, ami a legtöbb kertben ingyen megterem

Megfázásra, hörghurutra is csodaszer a fenyőtoboz-szirup, de különleges íze miatt a magyar konyha egyik különleges gasztro-alapanyaga is lehetne. Édességek, húsételek, italok és szószok készítéséhez is egyaránt bevethető. Hozzuk is az elkészítéséhez a tudnivalókat!

A fenyő friss hajtásainak jótékony hatása nálunk is egyre ismertebb, de talán kevesebben tudják, hogy Erdélyben fenyőtobozból is készítenek gyógyhatású szirupot és szörpöt. A tavasz végén és a nyáron gyűjtött tobozokból készült szirup ráadásul nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Különleges ízvilága miatt is egyre többen szeretik, így a gasztronómiában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A természet ezen ajándéka számos étel és ital elkészítéséhez felhasználható, egyedi aromát kölcsönözve nekik.

Persze, akinek számolatlanul terem a pénz, annak nem érdemes bajlódni ennek a különlegességnek az elkészítésével, hiszen egyre több online webshopban is árulnak fenyőtoboz szirupot: 2590 - 4000 Ft-os (200 ml) árért. Aki azonban szeret spórolni, vagy maga elkészíteni az ilyen különlegességeket – annak hozzuk is mindjárt az eredeti erdélyi receptet!

Fontos viszont a legelején tisztázni: nem minden tűlevelű növény fenyő

A zöld fenyőtobozokat a tavasz végén és a nyár első felében érdemes gyűjteni, amikor még zsengék és tele vannak nedvességgel. Ebben az időszakban a tobozok még nem kezdtek el keményedni, így könnyebb velük dolgozni és több hatóanyagot tartalmaznak. A zöld fenyőtoboz szirup készítéséhez leggyakrabban az alábbi fenyőfélék tobozait használják:

  • Erdei fenyő (Pinus sylvestris)
  • Lucfenyő (Picea abies)
  • Jegenyefenyő (Abies)
  • Feketefenyő (Pinus nigra)

Ezeknek a fenyőféléknek a zöld tobozai ideálisak a szirup készítéséhez is, mivel gazdagok illóolajokban és gyógyhatású vegyületekben.

Green Pine Cones. Young green pine cones close-up on a tree. summer
Fenyőtoboz

Így varázsolhatsz különleges ételeket vele a konyhádban

A fenyőtoboz szirup kellemes, enyhén fenyőillatú íze számos ételhez és italhoz hozzáadható, különlegessé téve azokat. Kiválóan alkalmas sütemények, torták, fagylaltok és egyéb desszertek ízesítésére. Remek alapanyag salátaöntetek, mártogatósok és különböző szószokhoz is. Különösen jól illik a citrusos és gyümölcsös ételekhez, de keverhetjük teába, limonádéba vagy akár koktélokba is. Pácolhatunk vele húsokat, például csirkét vagy sertéshúst, melyeknek különleges, enyhén édeskés és fenyős ízt kölcsönöz.

Íme, a fenyőtoboz szirup hamisítatlan erdélyi receptje

A fenyőtoboz szirup egy hagyományos erdélyi recept, amelyet gyakran használnak köhögés és megfázás enyhítésére. Íme egy egyszerű recept, amely alapján elkészítheted:

Hozzávalók:

  • • Friss, zöld fenyőtobozok (kb. 1 kg)
  • • Cukor (kb. 1 kg)
  • • Víz (kb. 1 liter)
  • • Citrom (1 db)

Elkészítés:

Gyűjts össze a friss, zöld fenyőtobozokat. Fontos, hogy ne legyenek érettek, mert a zöld fenyőtobozokban található a legtöbb hatóanyag. Mosd meg alaposan a fenyőtobozokat hideg vízben, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket. Egy nagy fazékban forralj fel kb. 1 liter vizet. Add hozzá a megtisztított fenyőtobozokat a forrásban lévő vízhez, és főzd őket kb. 30-40 percig, amíg a víz színe megváltozik és a tobozok puhák lesznek. Szűrd le a fenyőtobozokat, és a főzetet tedd félre.

Szirup készítése:

Mérd le a főzet mennyiségét, és ugyanannyi cukrot adj hozzá (például 1 liter főzethez 1 kg cukor). Öntsd vissza a főzetet a fazékba, és add hozzá a cukrot. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve, főzd a szirupot, amíg a cukor teljesen feloldódik. Facsard bele a citrom levét, amely segít megőrizni a szirup frissességét és javítja az ízét. Főzd a szirupot még kb. 10-15 percig, amíg sűrű, szirupos állagot nem kap.

Tárolás:

Amikor a szirup elkészült, még forrón töltsd sterilizált üvegekbe. Zárd le az üvegeket, és hagyd őket fejjel lefelé állni kb. 10 percig, hogy vákuum képződjön. Hűvös, sötét helyen tárold az üvegeket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szója

fenyőtoboz

szósz

elixír

fenyőrügy

egészség

elixír