Szárad, potyog, mit kezdjünk a zöld paradicsommal? 5 elképesztő tipp, amivel csodát művelhetsz

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Szárad, potyog, mit kezdjünk a zöld paradicsommal? 5 elképesztő tipp, amivel csodát művelhetsz

A zöld paradicsom nem hulladék – érdemes kihasználni a kertben megmaradt terméseket, és a konyhánkban is új ízekkel kísérletezni. Bár mértékkel kell fogyasztani, a megfelelően elkészített zöld paradicsom ízletes és különleges kiegészítője lehet a mindennapi étkezéseknek. Ne hagyd hát kárba veszni, próbáld ki, és élvezd ki a paradicsomszezon utolsó cseppjeit is!

Őrületes kánikula söpört végig az országon, de a hűvösebb és esősebb napok sem feltétlenül kedveznek a most érő paradicsomnak. Sok kiskerttulajdonos szembesül mostanság azzal a problémával, hogy a paradicsomok nem érnek be teljesen. A szárazság és a változó időjárási körülmények miatt gyakran tapasztalható, hogy a zölden lehullanak a növényekről. Felmerül a kérdés: mit kezdjünk a zöld paradicsommal?

Vajon egészséges megenni, és hogyan használhatjuk fel?

A zöld paradicsom valójában éretlen paradicsom, se nem finom, se nem édes igazán, se lecsóba se paradicsomlének nem igazán való. Az éretlen paradicsomokban található egy szolanin nevű vegyület, amely nagy mennyiségben enyhe mérgezést okozhat, így gyomorfájdalomhoz, hányingerhez és fejfájáshoz is vezethet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a zöld paradicsomot egyáltalán ne fogyasszuk – csak ügyelni kell a mértékre, különösen nyersen! Ha mégis nagyobb mennyiségű zöld paradicsomot szeretnél fogyasztani, érdemes hőkezelni, mivel ez a folyamat csökkenti a szolanin mennyiségét, így biztonságosabbá válik az étel. A savanyítás, sütés vagy főzés pedig mind hatékony módja annak, hogy biztonságosan fogyaszthatóvá tegyük az éretlen paradicsomokat.

Hogyan használjuk fel a zöld paradicsomot?

Egy biztos, ha nem értek be, akkor is kár veszni hagyni őket! Számos módja van ugyanis annak, hogy felhasználjuk ezeket az éretlen terméseket.

1. Zöldparadicsom savanyúság

Az egyik legnépszerűbb módja a zöld paradicsom tartósításának a savanyúság készítése. A paradicsomokat szeletekre vághatjuk, és fűszerekkel, ecettel, cukorral savanyúságot készíthetünk belőle. Ez a finomság hónapokig eláll, és remek kísérője lehet téli ételeinknek.

@orliknejudit Zöldparadicsom savanyúság télire A lé receptje Felforralandók: 2 liter víz 11 evőkanál cukor 5 evőkanál só mustármag, feketebors és koriander ízlés szerint Ha szobahőmérsékletűre hűlt 2 dl 20%-os ecet 1 mk borkén A videóban 5 literes mennyiséget láthattok. Köszönöm a lé receptet @pintristvn8 #télire #eltevés #paradicsom #savanyúság #recept ♬ Cooking Time - ZydSounds

2. Zöldparadicsom lekvár

Ha valami különlegesre vágysz, készíthetsz lekvárt zöld paradicsomból. Bár elsőre furcsának tűnhet, a zöld paradicsom lekvár kellemesen édes-savanykás íze miatt igazi csemege, és jól passzol sajtokhoz vagy sültekhez.

3. Sült zöld paradicsom

Egy másik finom módja a zöld paradicsom elkészítésének, ha bepanírozod és megsütöd. A sült zöld paradicsom ropogós külseje és enyhén savanykás íze igazi gasztronómiai élményt nyújt, különösen, ha valami új és izgalmas köretet keresel.

4. Zöldparadicsom chutney

A zöld paradicsom chutney egy fűszeres, édes-savanyú indiai eredetű mártás, amely kiválóan illik húsokhoz, sajtokhoz, vagy akár egy szelet pirítóshoz is. Az egzotikus fűszerekkel és gyümölcsökkel készült chutney remekül feldobja a megszokott ételeket.

@greens_of_daisy ♬ eredeti hang - Daisy Bukovicsné Bék

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöld paradicsom

étel

gasztronómia