Teszten a pécsi Bagolyvár: tényleg a legjobb ételeket kínálja a panoráma mellé?

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Teszten a pécsi Bagolyvár: tényleg a legjobb ételeket kínálja a panoráma mellé?

Autentikus étterem a Mecsek tetején, ahonnan elsőosztályú a kilátás. Nem véletlen, hogy a forgalmasabb időszakokban már hetekre előre kell foglalni az asztalt, ha a teraszon szeretnénk ülni és gyönyörködni benne. A magyaros és nemzetközi ételek választéka már közel harminc éve elképesztő, a stílusos dekoráció pedig egyfajta történelmi utazás a magyar népművészet múltjába. A HelloVidék ezúttal a pécsi Bagolyvár Éttermet tesztelte.

Diplomaosztót ünnepeltünk és a megfelelő hely kiválasztása is ennek megfelelően zajlott. Rengeteg pécsi éttermet végignéztünk, átböngésztük az értékeléseket és meghallgattuk az ismerősök javaslatait. Nem túlzás azt állítani, hogy a Bagolyvár az egész városban jó hírnek örvend, sokan szeretik és visszajáró vendégek, de különböző események helyszínének is szívesen választják.

A gyönyörű panoráma Pécs Zengő felőli oldalára néz, így egyértelmű volt, hogy lesz némi kihívás autóval feljutni az étteremig a sokat kanyargót, zeg-zugos, néha egyautós úton. A parkoló tágas és abszolút jó az elrendezése, ám a mecseki adottságok (lásd mindenféle emelkedők) miatt így is egy kisebb rémálom. A Bagolyvár ráadásul szálláshelyként is funkcionál, szóval emiatt ügyesen kell a parkolást abszolválni – vagy taxival menni, ami mindenképp egy szimpatikus megoldási alternatíva.

Az étterem óriási, a belső rész mellett fedett és nyitott terasszal, ahol több mint százan elférnek. A hangulata remek, kint és bent egyaránt. Bent inkább a baglyos motívumokkal bővített „vadászati kiállítás”, kint pedig egy modern, elegáns tér. A pincérek felkészültek és udvariasak, már hozzák is az étlapot. Az aktuális chef ajánlatok után máris ott van a hely egyfajta specialitásának számító steak ajánlatuk. T-bone és New York strip, csontosan, mártásokkal (zöldbors, cayenne bors, parmezán, chili) és választható köretekkel (grill zöldség, sült tökmagos saláta, ropogós zúzott burgonya). Az ára kilogrammonként 3200 forint.

Az előételek sorában négy tétel közül választhatunk, a legolcsóbb a sült velőscsont pirítóssal 2900 forintért, a legdrágább a tatárbeefsteak füstölt fürjtojással és habos vajjal 6300 forintos áron. Szintén négyféle leves 2200-2800 forintos áron, köztük egy izgalmasan hangzó meggyes panna cotta leves, az ínyenceket célzó citromos vadmalac leves medvehagymás maceszgombóccal, illetve két klasszikus, a májgombócleves és a házi húsleves.

A huszonhat féle főétel igazán figyelemre méltó: nehezen tudom elképzelni, hogy itt valaki nem talál a kedvére valót. Ha az árakat nézzük, a legkedvezőbb árú tétel 4500 forintért a lapon sütött enyhén füstös kézműves sajt vajmártással, a legmélyebben a zsebbe nyúlós pedig a 14 100 forintos, két fő részére készített pecsenyés tál: kemencés csülök, vaslapon sült karamellizált hagymás burgonya, sertésszűz medailon, tavaszi libamájlecsó, erdei gombás rizs, ragadós kacsacomb és szilvás burgonyapüré. És a kettő között is igazán bőséges a választék: az étlapon szerepel a hortobágyi gombapaprikás, a rántott fogasfilé sült tökmagos salátával és a fokhagyma és olívaolaj emulziójából álló aiolival, a bőrén sült lazac steak spárgapürével és grillezett gyökérzöldségekkel, a pankómorzsába forgatott csirkemell burgonypürével, a serpenyőben sült csirkemellfilé szarvasgombás fehérsajttal és sült rizzsel, nagymama csirkepaprikása májával újhagymás galuskával, a ragadós kacsacomb szilvás burgonyapürével, cigánypecsenye sült szalonna taréjjal és csónakburgonyával, a szarvasvadas rántott zsemlegombóccal, a Wellington bélszín fokhagymás tésztával, de a bélszín steak is laskagomba paprikással és zöldséges krumpliropogóssal.

A háromféle desszert mindegyike 2500 forint, ahol választhatjuk málnás tiramisut, a serpenyős Gundel palacsinta szőke csokoládéval, a madártejet égetett fehér csokoládéval.

Az étlap sokszínűsége miatt hosszú hezitálás után végül pankómorzsába forgatott csirkemellet rendeltünk burgonypürével, szarvasvadast rendeltünk rántott zsemlegombóccal, illetve bőrén sült lazac steaket spárgapürével és grillezett gyökérzöldségekkel, plusz egy adag sültkrumplit – biztos, ami biztos. Hiába a rengeteg vendég, az ételünk gyorsan megérkezik és minden abszolút friss. Az első falat hozza az elvártat, közben egymás tányérjából is kóstolgatunk. El is döntöm, hogy otthon muszáj lesz vadast készítenem – persze a megszokott csirkéből, ahogy nálam szokás. A lazac nagy kedvenc, szinte mindenhol meg szoktuk kóstolni – itt a steak formája sem okoz csalódást, sőt. A gyökérzöldségek, tehát a karógyökerek és a gumós gyökerek elsőre talán kissé bizarr benyomást keltettek, de végül isteni finomnak bizonyultak.

A Bagolyvár Étteremről szerzett benyomásaim összességében nagyon pozitívak, bár volt néhány apróbb kihívás. Az elhelyezkedése és a gyönyörű panoráma minden kellemetlenségért kárpótolt. A felszolgálás abszolút rendben, a pincérek felkészültek és udvariasak, az étlap választéka lenyűgöző, és az ételek minősége is hozta az elvárásokat. Összességében kijelenthető, hogy az étteremben töltött idő nagyon kellemesnek bizonyult, elégedetten távoztunk és szívesen visszatérünk majd ide.

Pontszámok:

  • Minőség: 10/10
  • Ár/érték arány: 8/10
  • Kiszolgálás, személyzet: 9/10
  • Megközelíthetőség: 5/10
  • A hely hangulata, kialakítása: 8/10

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mecsek

bagolyvár

étterem

kritika

teszt

gasztro