Rossz hírünk van: ezektől az ételektől csak éhesebb leszel

HelloVidék   
  Megosztom
Rossz hírünk van: ezektől az ételektől csak éhesebb leszel

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy falatozás után még éhesebbnek érezte magát. Ha valóban jóllakottnak szeretnénk lenni, akkor nem árt tisztába lenni pár dologgal. A fehérjék, rostok, egészséges zsírok, mint olyan tápanyagok, amelyek segítenek a jóllakottság eléréséhez, mivel hosszabb ideig tart megemészteni ezeket a tápanyagokat. No, de melyek azok az ételek, amelyeket feltétlen kerüljünk el, hacsak nem akarunk ismét a hűtöhöz menni? Ennek jártunk utána.

A rendszeres testmozgás, bizonyos gyógyszerek szedése jócskán növelhetik az éhséget. A kalória bevitel megvonása és a kis adagok bevitele gyakran fokozza az étvágyat, így nagyobb a valószínűsége az újbóli étkezés iránti sóvárgásnak. A HelloVidék most összegyűjtött 5 olyan ételt, amit jobb elkerülni hacsak nem akarunk utána kéretlenül ismét nassolni. Lássuk őket!

Sütemények

Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, mint ezek a klasszikus desszertek serkenthetik az éhséget. A glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége. Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb, akik számára érdemes többnyire alacsony glikémiás indexű élelmiszereket az étkezésükbe iktatni.

Ha ezeket az egyszerű, finomított szénhidrátokat kiegyensúlyozottan fogyasztjuk például étkezés végén, nem pedig két-három órával később, akkor az étkezés közben elfogyasztott rostokból és fehérjékből kellőképp kialakulhat a jóllakottság érzése jóllakhat és elégedett lehet – magyarázza Meggie Connelly dietetikus.

Gyümölcslé

A 100 százalékos gyümölcslé első blikkre valóban jó választás lehet, mivel valóban tartalmaz fontos tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi vegyületeket. Azonban hiányoznak belőle a rostok, a zsír és a fehérje, amelyek teltség érzetet adnák. Ha mégse szeretne lemondani a gyümölcsléről, akkor lehetőség szerint válasszunk egy egész darab gyümölcsöt vagy egy egész gyümölcsből készült turmixot, mivel mindkét variációval elérhetjük a jóllakottság érzését.

Cukor

Az édesszájúak számára rossz hír, hogy bármennyire is csábítólag hatnak ezek a finomságok, ne számítsunk arra, hogy az elfogyasztásunk után jóllakottnak érezzük magunkat.

A rosthiány lehetővé teszi, hogy gyorsan megemészthetőek legyenek ezek az édességek, arról nem is beszélve, hogy amilyen gyorsan megugrik az ember vércukorszintje, azután ugyanolyan gyorsan vissza is esik

- mondja Connelly.

Kiváló alternatíva lehetnek az olyan hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsök, mint az aszalt mangó és a cseresznye, amelyek jól pótolhatják a cukros finomságok iránti vágyunkat.

Chipsek

Végül de nem utolsó sorban érdemes megemlítenünk sokak kedvencét a chispet, amelyek igazából nem, hogy csökkentenék az étvágyunkat, hanem még inkább tovább növelik azt. Ugyan az egyes burgonya chipseknek magasabb a zsírtartalma, ez gyakran nem elég az éhség csillapítására.

Ha nem akarunk mégse lemondani a burgonyáról, akkor jobban járunk a sült krumplival, a burgonya szelettel, mivel ezek elegendő rostot kínálnak a feltöltődéshez.

Fehér rizs

A fehér kenyérhez hasonlóan a fehér rizs is egy egyszerű szénhidrát, amely könnyen elkészíthető. Más ételekhez hasonlóan a fehér rizs se képes a hosszan tartó telítettség fenntartásához. A szakértők éppen azért azt javasolják, hogy ha már végképp nem akarunk lemondani a rizsről, akkor válasszuk barna rizst, ami rostban gazdag, és történetesen a legfinomabb, diós íze van.

Forrás: realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztro

ételek

egészség

tápanyag