Zárd üvegbe a nyár ízeit: pár lépés és kész a mennyei zakuszka és az ajvár - Így állj neki!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Zárd üvegbe a nyár ízeit: pár lépés és kész a mennyei zakuszka és az ajvár - Így állj neki!

Ha unod már a lecsót, érdemes kipróbálnod az ajvárt és a zakuszkát is. Sok különbség nincs a kettő között, mindössze a származása (az ajvár Dél-Európa országaiban népszerű, a zakuszka keleten),és némiképp az összetevők mások. Ez a két ízletes, paprikás- paradicsomos-hagymás étel ősszel készül, a betakarítás végén, és remekül tartósítható. Most eláruljuk a mindkét hagyományos receptet, de azt is, hogyan spájzolhatsz be belőlük télire.


 

A hazai zöldségesekben most van igazán szezonja a fürtös mellett a befőző paradicsom is, de sokan inkább csak pótolni viszik, ugyanis kifejezetten jó lett a kiskertekben az idei termés. Már ahol tudtak locsolni, ugyanis az őrületes hőség és az aszály máskülönben szétégette a termést

- közölte a HelloVidékkel Kovács Tamás zalai őstermelő, aki azt is elmondta, hogy nyár végén a legnagyobb problémát a háztáji kertekben a poloskainvázió okozza. Ha nem védekezünk, óriási károkat okoznak azzal, hogy megszívogatja a pirosló termést (Erről – és a védekezésről nemrég itt írt a HellloVidék.)

Ahogy egy zalai őstermelő közölte még: a paradicsomot augusztus végén 450-500 Ft/kg-os áron kínálta. A paprika esetében már kevésbé jó a termés, ugyanis nagyon meleg van rá és a szárazság miatt tönkremegy. A lecsónak való paprika kilónkénti ára nála 500-600 forint között mozog. Emellett a hagymatermés nem rossz, de a legtöbb az külföldről behozott, az ára pedig 300-350 forint körül van.

Szupermarketben ennél is drágább a lecsó-alapanyag beszerzése

Ha a Tesco, Aldi vagy Interspar zöldségespultjai között sétálunk, nem is igazán venni észre, hogy épp a főszezonban járunk, és nem mondjuk május végén - mintha ugyanazok az árak lennének….

Kilója a szupermarketekben a magyar fürtös paradicsomnak 900 -1000 forint között mozog, lecsópaprikának valót, hálós kiszerelésben azért már 570-600 forintért is találunk. A Nagybani piac heti árai biztatóbbak, ráadásul, ahogy pár hete írtjuk, már a lecsó alapanyagait is lehet Szedd magadban is beszerezni – így még olcsóban kijövünk.

Primőr paradicsom ára a Nagybani Piacon (08.28)

  • 2024.08.28 hazai II. oszt. kg: 400-450 Ft
  • 2024.08.28 hazai I. oszt. kg: 500-580 Ft

TV paprika ára a Nagybani Piacon

  • 2024.08.28 hazai II. oszt. kg: 400-480 Ft
  • 2024.08.28 hazai I. oszt. kg 500-570 Ft
  • 2024.08.28 hazai I. oszt. (extra) kg 600-750 Ft

Ha unjuk a lecsó - készítsünk inkább ajvárt!

Kezdjük is az ajvárral, ami a Balkán egyik legismertebb és legkedveltebb paprikakrémje, amelyet főként Szerbiában, Macedóniában, és Bosznia-Hercegovinában fogyasztanak. Az ajvár alapja a sült paprika, amelyet fokhagymával, olívaolajjal és sóval ízesítenek. Az eredeti recept szerint a paprikát grillsütőn vagy kemencében sütik meg, hogy megőrizzék a füstös aromát, majd meghámozzák, és pépesítik.

Az ajvár lehet enyhén édeskés, de csípős változata is létezik, attól függően, hogy milyen típusú paprikát használnak hozzá. Sok háztartásban saját titkos recept szerint készítik, amit generációról generációra örökítenek tovább. Az ajvár remekül passzol grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez, de akár pirítósra kenve is mennyei finomság.

Hogyan álljunk neki otthon?

Ha szeretnénk otthon is elkészíteni ezeket az ízletes ételeket, érdemes először megvenni a megfelelő alapanyagokat. Mind az ajvár, mind a zakuszka elkészítéséhez szükségünk lesz jó minőségű paprikára, amit akár a piacon, helyi termelőktől is beszerezhetünk.

Az ajvár hozzávalói:

  • 1 kg piros kaliforniai paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 ml olívaolaj
  • Só ízlés szerint

A paprikákat süssük meg grillsütőben, amíg a héjuk feketére sül. Tegyük aztán zárt edénybe, és hagyjuk őket párolódni, majd hámozzuk meg, majd pépesítsük, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az olívaolajat, majd ízlés szerint sózzuk. Az ajvárt főzzük össze lassú tűzön, amíg besűrűsödik, majd töltsük sterilizált üvegekbe.

@phitzee Making my own ajvar #ajvar #redpepper #roasted #foodie #spread ♬ original sound - Philip

Zakuszka: Erdély kenhető aranya

A zakuszka különösen Románia és Moldova jellegzetes étele, amely szintén sült paprikából készül, de kiegészül padlizsánnal és paradicsommal is. A zakuszka karakterét a zöldségek különleges harmóniája adja, amelyet hagymával, fokhagymával és különböző fűszerekkel tesznek még ízletesebbé. Az Erdélyben is igen népszerű étel különlegessége az egyszerűségében rejlik, azonban, szinte bármilyen ételhez fogyasztható ez az igazán egyszerű zöldséges krém.

A zakuszkát hagyományosan ősszel, a betakarítási időszak végén készítik, hogy a nyár ízeit üvegbe zárva átmenthessék a hideg téli hónapokra. Alapanyagait lassan, alacsony hőfokon sokáig érdemes főzni:

A zakuszka hozzávalói:

  • 1 kg piros kaliforniai paprika
  • 1 kg padlizsán
  • 500 g paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 100 ml napraforgóolaj
  • Só és bors ízlés szerint

Süssük meg a paprikát és a padlizsánt grillsütőben, majd hámozzuk meg őket. A hagymát aprítsuk fel, és dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. A paradicsomokat forrázzuk le, majd hámozzuk meg és aprítsuk fel. A sült paprikát és padlizsánt pépesítsük, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a hagymás keveréket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön főzzük össze az egészet, amíg sűrű állagot kapunk. Töltsük sterilizált üvegekbe, és hagyjuk kihűlni.

@kertifolia Zakuszka főzés a kedvenc nyári zöldségeinkből. Így konzerváljuk a nyári nap melegét. #zakuszka #kemence #nyár #befőzés #főzés #bogrács #kert #kertből #kertbőlazasztalra #ősz #paradicsom #paprika #padlizsán #erdélyikonyha #hagyományosrecept ♬ Rampampam - Minelli

Így tartósítsd télire!

Az ajvár és a zakuszka télire ugyanúgy eltehető, mint a lecsó, a paradicsom, vagy bármilyen lekvár, mindössze a dunsztolás lépéseit kell hozzá ismernünk. A dunsztolás lényege, hogy előre fertőtlenített üvegekbe kerül a zakuszka/ajvár és azt hagyjuk lassan kihűlni. A dunsztolás lehet száraz vagy nedves dunszt: előbbi esetben az üvegekbe forrón adagolandó a zöldségpép, be kell takarnunk alaposan, majd hagynunk kell 1-2 nap alatt magától kihűlni. Nedves dunszt esetén az üvegbe tett ajvár/zakuszka kerüljön nagy fazekakba, amelyekre frissen forralt vizet öntünk – ezeket is betakarjuk papírral vagy ruhával és hagyjuk lassan kihűlni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ajvár

lecsó

zakuszka

gasztro

receptek