Fáshy Ádám most elárulta a nagykunsági pörkölt titkát: apáról fiúra szállt ez a recept

HelloVidék   
  Megosztom
Fáshy Ádám most elárulta a nagykunsági pörkölt titkát: apáról fiúra szállt ez a recept

Fásy Ádám osztotta meg nemrégiben a Nagykunság jellegzetes ételének hagyományos receptjét. Mi pedig gyors leközöljük a receptet is, hátha épp erre támad kedvetek! Akár a hétvégén, még bográcsban is érdemes nekiállni:

A karcagi birkapörkölt a Nagykunság jellegzetes étele. A Magyarok Világszépe szépségverseny felkészítő táborának helyét biztosító Nimród Bioszállodában volt szerencsénk a versenyző hölgyekkel megkóstolni ezt az igazi hungarikumot - mesélte a Blikknek Fásy Ádám.

Az igazi Hungaricumnak számító nagykunsági birkapörkölt elkészítését a szálloda konyhafőnöke, Kiss Norbert az alábbiak szerint ajánlja elkészíteni:

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1,2 kg csontos birkahús
  • 80 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 10 dkg sertészsír
  • 5 dkg őrölt pirospaprika
  • 1 kk. köménymag
  • só, bors

Elkészítési mód

A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a faggyútól megtisztított, átmosott, darabolt, csontos birkahúst, meghintjük őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük és zsírjára sütjük. A héjától leforrázott paradicsomot, a kockákra vágott zöldpaprikát és a zúzott fokhagymát belerakjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy forralás után lassú tűzön, kb. 2,5-3 óra alatt állandó folyadékpótlással puhára főzzük. Közben a tisztított, hasábra vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd köretként tálaljuk a birkapörkölt mellé.

Apáról fiúra szállt a hagyománya

A kunsági birkapörkölt főzésének karcagi hagyományát hosszú idők óta apáról fiúra örökítik át. Ennek leglátványosabb bemutatása a minden évben megrendezésre kerülő Karcagi birkafőző fesztivál.

Íme, egy kis színes videó a kunsági birkapörkölt hagyományáról:

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

birkapörkölt

fásy Ádám