Kávés bacondzsem? Nem vicc, egy falat után nem tudsz leállni

HelloVidék   
  Megosztom
Kávés bacondzsem? Nem vicc, egy falat után nem tudsz leállni

A bacon egyik legjobb tulajdonsága, hogy a legegyszerűbb ételeket is egészen más dimenzióba helyezi. Gondoljunk csak a túrós csúszára, aminek a pörc adja meg a sós, húsos ízvilágát, vagy a krémlevesekre, amelyeket elképesztően gazdaggá tesz, ha levesbetétként pirított baconnal szórjuk meg. Most azonban három olyan különlegességet ajánlunk, amelyekben a bacon a főszereplő, de a szerepkör nagyon más, mint amit eddig megszoktunk ettől az illatos, ropogós finomságtól.


 

A bacon vonzerejéhez az illata legalább olyan mértékben hozzájárul, mint az íze és az állaga. Ennek az az oka, hogy sütés közben a benne lévő zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, majd egy kémiai reakció indul el, amitől a szalonna megpirul. A karamellizálástól és a tartósítást adó füstöléstől és sós páctól lesz annyira intenzív az íze, ami egyszerre megy jól az édes és a sós ízvilághoz. Ezt a sokoldalúságot hozza abban a három ételkülönlegességben is, amelyek viszonylag egyszerűen elkészíthetők, ezért mindenképp érdemes őket kipróbálni – ajánlja Kovács Péter, a Gierlinger bacon szakértője.

A karamelizált bacon

Feltétként vagy nassolni valóként is elképesztő ízbombát kapunk, ha úgy sütjük meg a baconszeleteket, hogy előzőleg barnacukorral és piros paprikával némileg megszórjuk, majd így tesszük be a szeleteket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Az élvezeteket tovább fokozhatjuk, ha 10 perc után átforgatjuk őket, és a tetejüket durvára vágott dióval szórjuk meg, és még 10 percig sütjük. A végeredmény a füstös, édes, sós ízek leírhatatlan kavalkádja mellett egy elképesztően ropogós finomság lesz, aminek már a mélybarna színe láttán is összefut a nyál az ember szájában.

Baconnaise, a bacon és a majonéz nagy találkozása

Az újdonság mindössze annyi a hagyományos házi majonézhez képest, hogy nem olajat, hanem a bacon kisült zsírját csorgatjuk lassan és folyamatosan keverve a tojássárgákhoz, amelyekhez előzőleg némi mustárt, mézet és citromlevet adtunk. Ha nem lenne elég a kisült baconzsír, kipótolhatjuk olajjal a kívánt sűrűség eléréséig. Aztán ha gondoljuk, mehet bele fokhagymapor vagy cayanne bors, de a lényeg most jön: a kisült bacondarabokat mindenképpen keverjük bele az elkészült sűrű majonézbe. Nem nagyon tudunk elképzelni olyan snacket, burgert vagy chipset, amit nem mártanánk szívesen baconnaise-be!

Kávés bacondzsem

A bacon és a lekvár látszólag nagyon távol áll egymástól, de csak látszólag! A kávés ízvilág pedig már csak ráadás!

Miután aranybarnára pirítottuk a felkockázott bacont, kiszedjük egy szűrőkanál segítségével és félre tesszük. A kisült zsírjából pedig egy-két evőkanálnyin karamellizálunk egy kisebb édes/fehér hagymát (jöhet alá egy kis fekete kávé is), mehet utána 3 gerezd összezúzott fokhagyma, 1/3 bögre alma- vagy balzsamecet és barnacukor, fél bögre erős fekete kávé és 3 ek juharszirup. Ha forr a cukros, kávés massza, jöhet vissza bele a megpirított bacon is, amit most már alacsony lángon kell körülbelül egy-másfél óráig főzni, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Az utolsó öt percben egy kis rózsaborssal is meg lehet szórni. Aki nagyon sima lekvárt szeretne, a dzsemet egy botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítheti. A végeredmény egy csodás, kávés, füstös, édes-sós, karamellízű lekvár lesz, ami csatos üvegben egy hétig eláll a hűtőben, ami gasztroajándéknak sem utolsó. A bacondzsem készítőjének pedig az az ellenállhatatlan illat a plusz ajándék, ami főzés közben körbe lengi.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bacon

baconlekvár

lekvár