Ezért bolondulnak idén az adventi vásárban: cserépben készül a szombathelyi „köcsögös” bab – kitalálod mennyiért?
Valódi magyaros, cserépfazékban készül, és nem gulyás. Mi az? Hát a köcsögös csülkös bab, ami az idei szombathelyi adventi forgatag egyik slágerétele. Akár egy menü árából is jóllakhatunk belőle. Hogy hogyan készül a mohácsi változat? A helyi vásározó a Hellovidéknek elárulta a titkát is.
Délidő van, hol van még a karácsony, messze még a december vége, de már teljes pompájában díszeleg a szombathelyi adventi vásár. Szentestéig itt a Fő téren meg sem áll az élet; érkezik hamarosan a közös karácsonyfa, addig is a Szentháromság-szobor köré felépített bódévárosban vicces bögrék és rénszarvasos zoknik kavalkádjában már ajándékok után kutathatunk. Dolgunk végeztével aztán a pultra támaszkodva majszolhatunk a sajtos-tejfölös lángost, a szarvaskolbászt vagy a szokott fahéjas kürtőskalácsunk.
Az idei adventi vásár egyik legnagyobb attrakciója – erre már fogadhatnánk - a mohácsi köcsögös bab lesz, ami autentikus magyaros recept szerint, hamisítatlan fazekas cserépedényben készül.
Ahogy a szombathelyi vásározó-vendéglátós, Tamás Béla a HelloVidéknek elmesélte, tavaly a Mohácsi Busójáráson találkozott először ezzel a különleges étellel. Az ottani fesztiválokon rengetegen főzik, van úgy, hogy a parázs körül 30-40 cserépedényben rotyog a babgulyás. Elirigyelte ezt főzési technikát. Tamás Béla egyébként 25 éve süt-főz rendezvényeken, a magyaros vásári ételek a specialitásai, de csak az idei adventi vásáron, a hétvégén debütált először cserépedényben főtt étellel.
„Mohácsról szereztem be az edényeket és a receptet is. Van ott egy szervező barátunk, Rosta Endre, a helyi múzeum igazgatója – ő segített benne. Most debütálunk, az első hétvégén már úgy láttuk, nagyon jól ment, az emberek érdekesnek találják, egyre többen kóstolgatják és ízlik nekik.
A mohácsi csülkös bab elkészítésről így mesélt:
Ha a receptet nézzük, az igen hasonlít a babgulyásra, de annyi különbség azért van, hogy ezt inkább füstölt tarjából készítjük. Ugyanúgy kerül bele bab és zöldségek, rétegesen, és nyersen, a babot azért természetesen beáztatjuk előtte. Viszont nem pirítjuk le a hozzávalókat! Fűszerekkel ízesítjük, majd felöntjük vízzel. Nem a tűzbe tesszük, hanem a parázs mellé. A hő az edény egyik oldalát éri, és úgy van kialakítva az fazék, hogy forrás közben a belső tartalma forgásba lendül. Nem igényel kevergetést, csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen parázs. A bab kicsit megpuhul, de egyben marad, semmi sem fő szét. Hihetetlenül finom lesz így!
Ahogy a szombatthelyi vásározó még elmesélte, a fazékban készült csülkös babot tényleg nem kell kevergetni, forgatás helyett időre van szükség: ugyanis 3-4 óra alatt készül csak el. A fogás ára a karácsonyi vásárban 2500 forint, mellé kenyeret és lilahagymát is tálalnak.
A forralt borozás sem maradhat el
Nem reprezentatív felmérésünk szerint a szombathelyi karácsonyi vásárban az árak a tavalyiakhoz közelítenek: 600 forint/dl-ért kapható már valódi borból készült forralt bor. A sima lángosért 1400 forintot kérnek (két éve még egy 1000 volt, csak szólok), de ha sajttal és tejföllel szeretjük, akkor az ár 2000 forintra is felkúszik.
A tavalyi árakhoz képest azért annyira nem érezhető lényeges áremelkedés – csupán pár száz forint. Ez pedig már önmagában is kifejezetten üdítő hír!
Végezetül pedig, íme, a mohácsi csülkös bab receptje - 10 literes edényhez:
- 20 marék beáztatott tarkabab (adagja beáztatva: egy marék/fő)
- 10 marék aprított zöldség: sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, vöröshagyma
- 0,5 kg füstölt disznóhús (lehet csülök, lábszár, comb)
- 0,5 kg marhahús vagy friss disznóhús
- egy szál paprikás kolbász
Fűszerezéshez:
- só
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanálnyi szárított, őrölt gyömbér
- őrölt feketebors
- őrölt fehérbors
- majoránna
- babérlevél
- lestyán
- zellerzöld
- édes pirospaprika
- őrölt kömény
Tálaláshoz:
- • tejföl
- • lilahagyma
A cserépedények használata a magyar konyhában nem véletlen: a kerámia anyaga segíti a hő egyenletes eloszlását, ami lehetővé teszi az étel lassú, ízeket megtartó főzését - erről, és a sokacok cserépben főt babos farsangi ételéről a HelloVidék itt írt. A csülkös bab esetében különösen fontos, hogy az étel hosszú időn keresztül, alacsony hőmérsékleten készüljön, hogy a babok és a húsok tökéletesen megpuhuljanak, és az ízek teljesen összeérjenek.
Címlapfotó, fotók: Pais-H Szilvia
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)