Maradt páclé az uborka után? 4 tipp, mit tehetsz a savanyúság levével

HelloVidék   
  Megosztom
Maradt páclé az uborka után? 4 tipp, mit tehetsz a savanyúság levével

Burgerbe vagy vacsora mellé? Igen népszerű a savanyúság. Míg egy üveg uborkát gyorsan elfalatozunk, addig a leve sokszor a lefolyóban végzi. Talán nem is tehetnénk rosszabbat... Az uborka leve sokféleképpen felhasználható, most meg is mutatjuk, hogyan.

Mi a helyzet a piacokon?

A FruitVeb jelentése szerin ismét drágult az uborka a nagybani piacokon Lengyelországban. Az átmeneti jellegű áremelkedés valószínűleg az akadozó spanyol szállítások következménye.

Lengyelországban november közepén igen jelentős mértékben drágult az uborka a nagybani piacokon, és itt az érdekesség, hogy ezt nem a belföldi termelésű áru, hanem az import áremelkedése okozta. A lengyel üvegházakból származó uborka ára a szezon legvégén 8-12 PLN/kg (755-1130 Ft/kg) között alakul, ami egyrészt csaknem 45%-kal magasabb a tavalyi árszintnél, és 60%-kal az ötéves átlagnál, másrészt lassan már nem említhető egy lapon az import 6-8 PLN/kg (565-755 Ft/kg) közötti ártartományával

- írja a FruitVeB.

A mostani drágulás elsődleges oka valószínűleg a Spanyolországból érkező szállítások lassulása, mivel az Ibériai-félszigetet sújtó esőzések és áradások bonyolultabbá teszik a logisztikát. Ezért tekinthető átmenetinek a mostani áremelkedés, hiszen a többi forrásból (Görögországból és Oroszországból) nem érkeznek olyan mennyiségben tételek, amelyek érdemben befolyásolhatnák a lengyel nagybani árakat. A drágulás ideiglenes jellegét erősítik azok az információk is, miszerint egy hete ismét csökken az uborka ára Spanyolországban: a két héttel ezelőtti 1,07-1,34 euró/kg (435-545 Ft/kg) szintről a 0,72-1,02 euró/kg (295-415 Ft/kg) sávba mérséklődött.

A savanyúság télen népszerű a magyarok asztalán

A téli kamrából nem hiányozhatnak a különböző savanyúságok. Amellett, hogy számos ételhez fogyaszthatjuk őket, nem is olyan bonyolult elkészíteni őket. Alapanyagok terén széles a választék, hogy mit és mivel kombinálunk, viszont az árak esetében már a legfőbb szempont, hogy kísérletezésünk, ne terhelje meg pénztárcánkat.

Csalamádé, savanyú uborka, töltött almapaprika: elmaradhatatlan része a hidegebb évszakok étkezéseinek. Amellett, hogy egyszerű elkészíteni őket, számos ételt egészíthetünk ki velük. Legfőképp zsírosabb fogások mellé ajánlott a fogyasztásuk. Éppen ezért, most mutatjuk a tökéletes savanyú uborka receptet, melyek segítségével egyszerűen elkészíthetjük és fogyaszthatjuk a téli hónapokban.

Savanyú uborka:

Hozzávalók:

  • 3 kg uborka
  • 2 ek só
  • 4 ek cukor
  • 2.5 dl ecet
  • 1.7 l víz
  • 1 kávéskanál borkén
  • babérlevél ízlés szerint
  • kapor ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • koriandermag ízlés szerint

Elkészítés:

Az üvegeket elmossuk. Majd háromnegyedig engedjük vízzel, és 3 percre betesszük a mikróba nagy fokozaton. Vagy alaposan átmossuk és törlőruhára téve, lefelé fordítva, szárítjuk meg. Az uborkákat megsúroljuk kefével. Az üveg aljára kaprot,babérlevelet, borsot, koriandert teszünk. Belerakjuk az uborkákat is. Elkészítjük a levet. (1 liter + 7 dl víz) Jól elkavarjuk, míg minden el nem olvad benne. Ráöntjük, hogy az uborkákat ellepje. Celofánnal, kupakkal zárjuk. Hűvös helyen tároljuk.

Mi legyen a savanyú uborka levével?

Az ecetes uborka – akárcsak a friss uborka – béta-karotint, K-vitamint, vasat, káliumot és kalciumot tartalmaz. A cukortartalom azonban változó lehet, főleg a savanyú uborkánál – a következő érvényes: minél kevesebb cukor, annál egészségesebb a savanyúság.

Bontatlan állapotban a pácolt uborka évekig eláll. Felbontás után egy-két héten belül fel kell használni, de gyakran hosszabb ideig is fogyaszthatók. Ha az uborkás üveg kiürült, felteszi a kérdést: Mit tegyünk a maradék páclébel? Az biztos, kidobni na hiba lenne! Az ÖkoTest cikke szerint rengeteg módon felhasználhatjuk a savanyú uborka levét.

Az uborkavíz, ecetből, fűszerekből, például mustármagból és gyógynövényekből, például kaporból áll. Ezenkívül általában cukrot is adnak hozzá. A fűszeres főzet ezért nyugodtan iható, bár íze meglehetősen savanyú. Mivel ez nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, mutatunk néhány tippet, mire és hogy használjuk fel!

1. Salátaöntet

Mivel a víz eleve ecetet, fűszereket és gyógynövényeket tartalmaz, ideális salátaöntet alapnak. Vagy egyszerűen tálaljuk egy kevés olívaolajjal a levél- vagy burgonyasalátára. Vagy keverhetjük joghurttal krémes öntethez, például uborkasalátához.

2. Majonéz

A szósz megvásárlása helyett könnyedén készíthetsz majonézt. A recept mindig megkívánja a citromlevet. Ezt helyettesítheted egy korty savanyú vízzel.

3. Pácoláshoz

Az uborkás víz íze jó alapot ad más zöldségek savanyításához. A hámozott hagyma és fokhagyma például tovább áll a lében, és átveszi savanykás-édes ízét.

4. Befőzéshez

Az uborkás víz jó alapot ad: egyszerűen csak forrald fel, és öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje. Azonnal zárja le az előzőleg sterilizált üvegeket, és helyezze hűvös helyre. A paprika és a cukkini is tartósítható az alaplével.

+1 Jeges, havas utak réme

Az uborkás víz akár az útsót is helyettesítheti – Bajorország már több éve innovatív megközelítést alkalmaz, és fenntartható alternatívaként használja az uborkás vizet az útsó helyett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

savanyúság

uborka

savanyú uborka