Pörög a bevásárlóturizmus a horvát-magyar határon: ennyit spórolhatnak a családok

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Pörög a bevásárlóturizmus a horvát-magyar határon: ennyit spórolhatnak a családok

A határmentén élők szerencsés helyzetben vannak, ha a bevásárlásról van szó. Kettős lehetőségük van arra, hogy eldöntsék, hogy melyik két ország közül a kedvezőbb árakat válasszák. Ráadásul gyakran van lehetőségük olcsóbban valutát váltani, de ma már nem számít luxusnak a bankkártya használata sem, amivel ugyanúgy tudunk vásárolni Magyarországon, de akár Horvátországban is. A HelloVidék szerkesztősége most gyors bevásárló körútra indult a horvátokhoz, hogy felmérje: a határ melyik oldalán érdemes leginkább az olyan, alapvető élelmiszerekből feltankolnunk, mint például a liszt, cukor, tej, kenyér vagy épp a húsáruk.

Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország 2013-ban az Európai Unió 28. tagállamává vált. Megszűntek a hosszú várakozási idők a határátkelőkön, a szigorú vámeljárások és azóta egyre gyorsabban lehet közlekedni a két ország között. A belső határok még megvannak. A schengeni csatlakozásra, tehát arra, hogy az uniós tagállamok és más országok polgárai, köztük üzletemberek és turisták szabadon mozoghassanak anélkül, hogy határellenőrzésen kellene átesniük, még egy pár évet biztosan várni kell. De így is jóval gyorsabban megy a dolog, mint pár évvel ezelőtt.

A magyar oldalon sorompó fogad minket, de egy gyors útlevél vagy személyi igazolvány felmutatása és a számítógépen való lefuttatása után már szabad is az út. A horvát oldal hasonlóan gyorsan jár el. Több helyen (például Udvarnál) a horvát és a magyar fél már egy határellenőrzési ponton látja el feladatát: itt csak egyszer kell megállni, és a két szolgálati helyről, egymás után ellenőrzi iratainkat mindkét fél rendvédelmi dolgozója.

Kisebb boltokat már a határ mellett közvetlenül, de nagyobb áruházakat, és velük együtt a szélesebb választékot is megtalálhatjuk, ha egy kicsit tovább utazunk. Barcs és Virovitica között például csupán 14 kilométer a távolság. A horvát városban kapásból négy, nagyobb multit találhatunk, ahol nagyszerű lehetőségünk nyílt arra, hogy górcső alá vegyük az alapvető élelmiszerek árait.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon megéri-e a magyaroknak átutaznia a horvátokhoz egy nagyobb bevásárlásra, vagy esetleg pont fordítva, és nálunk olyan kedvezőek az árak, hogy szomszédaink éleszthetnék újra a kilencvenes években igen divatos bevásárlóturizmust. Telefonos jegyzeteket készítettünk és végigjártuk az üzletek árutól roskadozó polcait és pultjait.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyama szerint 2019. február 5-én a következő árfolyammal számolhattunk: egy forint aznap pontosan 42,86 kunát tett ki. Az üzletekben a magyar és a horvát oldalon is mindenből megkerestük a legolcsóbb termékeket. Az eredmény több szempontból meglepetést okozott.

Ahogy az jól látszik a táblázatból, a horvát és a magyar oldalon közel azonos árakkal dolgoznak az üzletek. Meglepetés, hogy horvát szomszédainknál szinte „aranyáron” mérik a csirkehúst, miközben a sertés ára közel azonos a magyarországi lehetőségeinkkel (a karaj esetében például csupán egy forint) a különbség. A tej és az ásványvíz is hasonló árakon kel el.

Jelenleg mindössze öt kilogrammos, hálós krumpliért érdemes elsősorban elindulni a határon túlra: a két ország árai között 342 forintos különbség van. Néhány forintot (darabonként 28 forintot) spórolva tölthetjük fel a szekrényeinket tésztával, és egy egész évre elegendő sótartalékot is felhalmozhatunk (kilogrammonként 76 forintot spórolhatunk). Emellett a téli influenza időszakban jöhet jól egy üveg méz, 318 forinttal olcsóbban.

A horvátországi szomszédaink pedig akkor járnak a legjobban, ha nálunk szerzik be a süteményekhez szükséges lisztkészletet, illetve a hétvégi csirkepörkölthöz vagy rántott csirkéhez az alapanyagokat. Emellett ha a családban valaki nagy tejrajongó, akkor is érdekes elgondolkodni a közel 50 forintos különbségen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horvátország

magyarország

magyar-horvát határ

bevásárlóturizmus

bevásárlás

vásárlás

árfolyam

kuna

forint

élelmiszer