Spórolós és környezetkímélő: ilyen az új közvilágítás Somogyban

MTI   
  Megosztom
Spórolós és környezetkímélő: ilyen az új közvilágítás Somogyban

A közvilágítás fényszennyezésének csökkentését szolgáló fejlesztést hajtott végre a Somogy megyei Bárdudvarnokon az ELTE és az E.ON - tájékoztatott az E.ON Hungária Zrt.

A településen az E.ON munkatársai melegfehér fényű lámpákra cserélték a település közvilágításában a korábbi hideg, kékes fényt. Éjszaka borostyánszínben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve a fényszennyezést. A kivitelezésnél a közeli Zselici Csillagparkra is gondolva közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek.

Közleményükben kiemelték: egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet. Ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt, európai uniós támogatással. A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat. A rendszer kialakítására Bárdudvarnokon mintegy 60 millió forintot fordítottak.

A 22 és 4 óra közötti időszakban a felhasznált energia mennyisége csaknem a felére csökken a korábbihoz képest. A fogyasztás kis mértékben még csúcsidőben is csökken, azzal együtt, hogy több, korábban rosszul megvilágított terület is jól megvilágítottá vált - jegyezték meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fényszennyezés

somogy

közvilágítás