Kiadták a vészjelzést: legendás magyar mesterség lehet az enyészeté

Steiner Petra   
  Megosztom
Kiadták a vészjelzést: legendás magyar mesterség lehet az enyészeté

A vesszőfonás művészete már a középkorban sikeres iparágként működött, és habár az időközben megjelenő mesterséges anyagok csökkentették népszerűségét, a mai napig akadnak mesterek, akik őrzik és örökítik hagyományát. A divat természethez való vissza-visszatérése ösztönzi a jelen társadalmát a különböző fonott használati tárgyak vásárlására, azonban nincsenek könnyű helyzetben a szakma képviselői. A vesszőfonás kapcsán Magyarország egyik legelismertebb népművészeti mesterét, Kocsor Imrénét kérdezte a HelloVidék.

A békési szakember édesanyja is már a helyi kosárfonó szövetkezetben dolgozott, ő mégsem a családi örökség jegyében választotta magának ezt a mesterséget. A TSZ-esedés miatt elvesztették földbirtokukat, ezért a megélhetés rákényszerítette, hogy az általános iskola elvégzését követően szakmát válasszon, így lett az élete része a kosárfonás, amellyel még 1956-ban került kapcsolatba, ma pedig a hazai nagyjai között tartják számon.

Olyan nívós kitüntetéseket nyert el, mint az ötévente odaítélt Gránátalma-díj, a Pro-Renovanda Cultura-díj, a Népművészet Mestere címmel pedig 1996-ban egész életművét elismerték. Mint mondta, amit a szakmában el lehetett érni, azt már mind megvalósította, és bár keményem megdolgozott az elismerésekért, sosem érezte tehernek, mert a kezdetben kényszerűen választott mesterséget hamar megszerette.

A hagyományőrzés jegyében 2018-ban a Békés Megyei Értéktár lajstromába vette a békési vesszőfonást, amely Kocsor Imréné szerint fontos mérföldkő a szakmára nézve. „Az, hogy a kosárfonás bekerült a megyei értéktárba, elégedettségemre szolgál, hiszen Békés a kosárfonás fellegvára volt a ’60-as, ’70-es években. Nem volt olyan család, ahol valamilyen szinten ne fontak volna kosarat a településen. Örülök, hogy itt élek és dolgozok" - árulta el a HelloVidéknek Kocsor Imréné.

Korábban a szakember által vezetett Népművészeti Kosárfonó Bt. termékei az Egyesült Államoktól Japánig bejárták a világ számos pontját, valamint rendszeresen exportált Svájcba és Németországba is, de mára ezek a megrendelések már csak Európára korlátozódnak, de egyik sem meghatározó. Kocsor Imréné elárulta:

Tíz-húsz évvel ezelőtt lényegesen többen dolgoztunk, hiszen vidéki telephelyeink voltak, és negyedéves megrendelések biztosították a termelést. Nyugati piacokra szállítottunk, viszont amikor a forintunk megerősödött, az összes exportunk elúszott, ezért a telepek egy részét fel kellett számolni, azóta csökkentett létszámmal folyik a munka.

Szerencsére a hazai közönség változatlanul nyitott a természetes anyagokból készült termékek iránt, és habár a korábban népszerűnek számító franciaágyak, szekrények és komódok népszerűsége csökkent, a különböző használati tárgyak, például karkosarak, tárolók változatlanul kelendőek a piacon. Mint minden szakmában, így a vesszőfonás esetében is törvényszerű, hogy lépést kell tartani a kor diktálta követelményekkel, így Kocsor Imréné törekszik arra, hogy a vevőik igényeit ezen a téren is ki tudják szolgálni. A termékek egészen a mai napig csak és kizárólag kézi erővel készülnek, így tudják garantálni az állandó esztétikai és minőségi színvonalat.

A kosárfonás egy manuális munka, rengeteg energiát leköt úgy fizikailag, mint szellemileg. A fűz egy olyan csodálatos anyag, ha száraz, törik, de ha beáztatjuk, az elképzeléshez tud igazodni, bármilyen alkotás elképzelhető belőle. Régen az irányítást, tervezést magam végeztem, ma már viszont a lányom segítségével folyik a munka

– mesélt a HelloVidéknek a népművészeti mester.

Habár a különböző kézműves vásárokon Kocsor Imréné is igyekszik jelen lenni, elárulta, nincsenek könnyű helyzetben a hazai vesszőfonók. Nemcsak a csökkenő exportigények nehezítették meg a vesszőfonással hivatásszerűen foglalkozók életét, de a szakma utánpótlása is egyre bizonytalanabb az utóbbi években. A vesszőfonás jövője kapcsán Kocsor Imréné elmondta:

Az utánpótlás nagyon nehéz, a fiatalok nem választják, mivel itt nagyon kell dolgozni, ha meg akar belőle élni. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület ebben sokat segít, pályázat útján 60 órás kosárfonó képzéseket indított több településen, ahol oktatóként részt veszek, ami azt hiszem, hozzájárul e szép szakmának a továbbéléséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kosárfonás

vesszőfonás

szakma

mesterség

kocsor imréné

foglalkozás

eltűnő mesterségek

népművészet

népi foglalkozás

népi mesterség

fűz

fűzfa

békés megyei népművészeti egyesület

békés megye

népművészeti mester