Áll a bál a dohányföldeken: nincs munkaerő, pedig magasabbak a bérek

MTI   
  Megosztom
Áll a bál a dohányföldeken: nincs munkaerő, pedig magasabbak a bérek

Az időjárás szeszélyessége ellenére közepesen jó szezonra számítanak a dohánytermesztők az idén - írta csütörtöki lapszámában a Magyar Nemzet.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: közepes állapotban vannak az ültetvények, további kedvező időjárás esetén nem lesz gond a terméssel. A termelők július második felében megkezdték a betakarítást, amely jelenleg egyharmadánál tart. A szakember szerint a minőségről még korai lenne véleményt mondani, jelen állás szerint átlagos vagy annál egy kicsit jobb lehet a betakarított és értékesített dohány minősége.

Az elsődleges feldolgozók 5511 tonnára kötöttek szerződést a termelőkkel, jó idő esetén azonban akár a hatezer tonnát is elérheti az idei termésmennyiség. A terület az elmúlt évihez viszonyítva 120-130 hektárral csökkent, a leszerződött terület 3127 hektárt tesz ki az idén

- mondta a szövetség elnöke. Rámutatott, hogy a munkaerőhiány is egyre nagyobb gondot jelent az ágazatban. Burley dohányt jellemzően már csak családi vállalkozások termesztenek, a virginiát viszont napszámosok törik, akik egyre kevesebben vannak.

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy a felvásárlási ár nem fedezi a termelési költségeket, így az ágazatot gyakorlatilag a hektáronként bruttó 900 ezer forintos állami támogatás tartja életben. Ugyanakkor nem egyedi jelenségről van szó: egész Európában, sőt a világ többi részén is a pluszjuttatásoknak köszönhetően maradhat fenn a dohánytermesztés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dohány

dohányföld

termesztés

időjárás

munkaerőhiány

gazdaság

mezőgazdaság