Bőséges a szilvatermés, mégsem kell a magyaroknak: itt végzi a legtöbb gyümölcs
Dübörög a szilvaszezon, ami annyit jelent, hogy a korai fajtákból már főzik a lekvárt, a pálinkát. A középérésű gyümölcs több mint felét már leszedték, a késői fajták közül több csak egy-két hét múlva lesz érett. A fogyasztói ár alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók - írja a beol.hu.
A lap azt írja, hogy a magyarok átlagosan csak 1,3 kilogramm szilvát fogyasztanak el évente, tehát ritkám fogyasztott gyümölcsről van szó. A békéscsaba-mezőmegyeri Árpád Pálinka főzőmestere, Ifj. Nagy Árpád elmondta a portálnak, hogy a szilvatermesztést szinte csak a szeszipar tartja életben.
A kereskedelmi célú szilvapálinkák készítése visszaesett a főzdékben. A népegészségügyi termékadó bevezetése 15–20 százalékkal drágítja a termékeket. Ez a bérfőzésre nem vonatkozik, mert azok az italok a párlatkategóriába tartoznak. Tavaly jó termés volt, és bevásároltunk a mostaninál is olcsóbb alapanyagból. Most az árdrágítás helyett inkább a felhalmozott pálinkakészleteket értékesítjük. A korai szilváknál a szárazanyag-tartalom idén elmaradt a szokásostól. Akik nem ritkították meg az ágakat, azoknál túlterhelt lett a fa, a gyümölcsök nem cukrosodtak, édesedtek be úgy, ahogy kellene. Mindez az ital illatában, ízében is megmutatkozik.
- mondta ifj. Nagy Árpád, aki hozzátette, hogy "a bérfőzésnél 75–80 százalék a szilvapálinka aránya. Békésben ennek van a legnagyobb hagyománya, emellett a szilva kiegyensúlyozott, jó termésbiztonságú gyümölcs, az átlagosnál magasabb a cukortartalma és a kihozatala. Idén a közép- és késői érésű szilváknál érvényesülhet ez leginkább a pálinkákban."
Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. kóstolóházának vezetője kiemelte, a békési, eredetvédett szilvapálinkának legalább 51 százalékban veres szilvát kell tartalmaznia, mivel ennek a fajtának van a legnagyobb hagyománya Békésben.
Amikor száz évvel ezelőtt Békésben az emberek jó része betelepült a tanyákról a városokba, a kertekhez hasonlóan a házak elé, az utcára is két-három szilvafát ültettek. Időközben sokan rájöttek, hogy a veres szilvának visszafogottabb a karaktere, gyengébb az aromaszerkezete, és a kihozatalban is vannak jobb fajták. Így stanley-re, bluefrére, elenára, beszterceire váltottak. Előbbi kettő középérésű, utóbbi kettő késői érésű gyümölcs
- fogalmazott Fabulya Attila, aki hozzátette, hogy ők is kevésbé alapoznak idén a kereskedelmi célú szilvapálinkák készítésére. Mivel a konzervipar a korai fajtákat nem vásárolta fel, és csak a közép- és késői érésű szilvákra helyezik a hangsúlyt, túlkínálat alakult ki. A cikkből az is kiderült, hogy lekvárkészítésre ma már nagyon kevés szilvát használnak fel az összes mennyiséghez viszonyítva, rostos szilvalé és püré pedig kevés van a piacon.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)