Nesze neked szakemberhiány: ő az egyik legjobb épületasztalos Magyarországon

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Nesze neked szakemberhiány: ő az egyik legjobb épületasztalos Magyarországon

A tanulmányi versenyekről általában a matematika vagy a biológia jut először eszünkbe, pedig ma már szinte minden témában tesztelhetik tudásukat a diákok, akár világszinten is. A szakmák legjobbjai legutóbb a WorldSkills Kazan2019 világbajnokágon mérkőzhettek meg egymással. Hazánk tanulói kimagasló teljesítményt nyújtottak, egy világbajnoki cím mellet, összesen tizenegy kiválóság érmet szereztek: Orosz Nikolett, ápolás és gondozás; Fekete Martin, épületasztalos; Simon Olivér, festő; Nagy Nikolett, fodrász; Mészáros Bálint, informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, kertépítő; Balogh Krisztián kőfaragó; Cságoly Laura, szépségápoló; Krehely István, villanyszerelő; Török Balázs Máté, víz-, gáz- és fűtésszerelő és Balogh Ákos, webfejlesztő szakmában. Fekete Martin épületasztalosként érdemelte ki a díjat. A HelloVidéknek az ország egyik legjobb szakembere számolt be a versenyről és a szakma jelen helyzetéről.

HelloVidék: Miért döntöttél úgy, hogy versenyen is próbára teszed a tudásod?

Fekete Martin: Mindig is szerettem versengeni, és ki akartam próbálni, hogy milyen az, amikor éles, feszített helyzetben kell teljesíteni. Emellett magamnak is szerettem volna bizonyítani. Amikor a Roth Gyula Erdészeti Faipari, Kertészeti Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója lettem, Sopronba, az oktatóm Viasz-Kádi Tibor hívta fel a figyelmem a versenyzés lehetőségére. Osztályon belül rendeztek egy válogatót, ahol egy konkrét keretterméket kellett elkészítenünk, már akkor nagyon megtetszett. Ezután két továbbjutott osztálytársammal megkezdtük az iskolán belüli felkészülést az első válogatóra, és elkezdtem egyre jobban élvezni, amit csináltunk. Ezt követően jöttek a versenyfordulók, először a Budapesti EuroSkills-re szerettem volna bejutni, de sajnos az utolsó fordulóban kiestem. Majd jött a WorldSkills-re való felhívás és ismételten megpróbálkoztam. A két válogatón sikeresen továbbjutottam, így kvalifikálni tudtam magam a világbajnokságra, Kazánba.

Hogyan készültél fel a világbajnokságra?

A WorldSkills-re a felkészülés a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában történ. Rengeteget kellett gyakorolni. Mivel a válogatókra korábban már készültem ezért nem volt meglepő a folyamatos munka. De a világbajnokságra a hat hónapos gyakorlás igen intenzív volt, nagyon sok energiát és időt kellett belefektetni. Minden héten elkészítettem egy-egy feladatot a megadott háromból. Mikor körbeértem, szakértőm, Babanecz Csaba változtatott a megadott gyakorlatokon, mivel a versenyen is minimum harminc százalékban módosították az elkészítendő munka terveit. A versenyre való kijutást és egyébként a felkészülést is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tette lehetővé, ők szervezték az egészet.

Hogy zajlott a verseny?

A verseny négy napra volt lebontva, a termék elkészítésére pedig összesen huszonkét óra állt rendelkezésünkre. Ebben az évben a feladatunk egy fantázia ablakszerkezet elkészítése volt. Az eredeti terveket Tajvan készítette, a versenyváltozatot pedig a spanyol szakértő tervezte át. Amikor megkaptuk a feladatot, kaptunk tizenöt percet, hogy konzultáljunk a szakértőnkkel, hogy átnéztük a feladatot, és megbeszéltük a stratégiát. Ezt követően minden versenyzőnek rendelkezésére állt még harminc perc, hogy összerakja fejben a munkafolyamatokat, hogy mit, mi után és milyen sorrendbe készítsen el. Az első nap végén le kellett adni az 1:1-es műhelyrajzot. A második nap nagyon pörgős volt, ott minél több csomópontot el kell készíteni. A harmadik napon délig le kellett adni a feladat első részét, a keretet, összeragasztva, megcsiszolva. A negyedik nap végére pedig a tokot kellett elkészíteni, összeragasztva és megcsiszolva úgy, hogy a keret beleilleszkedjen a tokba.

Miért döntöttél úgy, hogy az épületasztalos szakmát választod?

Én nem a gazdasági szempontokat tartottam szem előtt, amikor eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Nekem az volt a legfontosabb, hogy szeressem és élvezzem azt, amit csinálok. A szakma szeretete már gyermekkoromban kialakult, azóta szeretek ezzel foglalkozni. Nagyon szeretem a fát, mint anyagot. Rengeteg lehetőség rejlik a fában. Számtalan módon lehet megmunkálni és szinte bármit el lehet készíteni belőle. Fantasztikus érzés, hogy maradandót alkothatok, hiszen a termékek, amiket készítek évtizedeken keresztül használhatóak lesznek. Mint minden szakmában természetesen nálunk is akadnak nehézségek, minden megrendelésnél van egy-egy új kihívás, amire a legjobb, legesztétikusabb és néhány esetben a legfelhasználóbarátabb megoldást kell kitalálnunk.

Mennyire lehet érvényesülni ebben a szakmában?

Azt tapasztaltam, hogy nagyon nagy kereslet van a munkánkra, egy szakember által készített termék felbecsülhetetlen. Ha az adott szakember még jó is a munkájában, és igényesen dolgozik, akkor mindig lesz megrendelése. Ezzel szemben sajnos egyre könnyebben és gyorsabban lehet hozzájutni tömeggyártott árukhoz, amiknek az áraival nem tudunk versenyezni. De ettől függetlenül még mindig rengetegen szeretnének egyedi bútorokat, ajtókat, ablakokat készíttetni. Tudom, hogy mi az, amit szeretnék elérni, így a következő versenyig dolgozom, hogy még jobb legyek. Amint megkezdődik a felkészülés, ismételten visszamegyek Budapestre és a versenyre koncentrálok majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szakma

karrier

worldskills

worldskills kazan2019

foglalkozás