Milliárdokat öntenek a Balatonba: mutatjuk, mi minden épülhet 2030-ig

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdokat öntenek a Balatonba: mutatjuk, mi minden épülhet 2030-ig

Ugyan már nem áll le az élet a Balatonon a nyári időszakot követően, de a szezonalitás hatásai továbbra is érezhetőek a térségben. Számos fejlesztésnek köszönhetően az indián nyár, az őszi hétvégék egyre kedveltebb célpontjának számító desztináció, néhány év múlva akár egész éves üdülőparadicsommá válhat.

Az ország második legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító Balaton, gasztronómiai, kultúrtörténeti és táji értékeivel kiemelt jelentőséggel bír az ország idegenforgalmának tekintetében. Közép-Európa legnagyobb édesvizű tavaként népszerű fürdőhely: kellemes hőmérsékletű vizével, a táj kedvező klimatikus adottságaival a teljes nyári szezonban a belföldi üdülések egyik legkedveltebb úticélja.

A szallas.hu szezont megelőző, májusi felmérése szerint ötből négy magyar legalább egy alkalommal a Balatonon tervez nyaralni. A válaszadók kétharmada a Balatonban szívesebben fürdőzik, mint medencékben, ami szintén a part közeli települések, szálláshelyek forgalmát növeli. Legforgalmasabb időszaknak továbbra is július második fele, illetve az augusztus huszadikai hosszú hétvége számított.

A balatoni szállásfoglalások és az átlagárak is emelkedtek: a 2018-as évhez viszonyítva idén nyáron átlagosan 10 százalékkal magasabb áron lehetett szállást foglalni és az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a foglalások száma. Főszezonban csaknem 15 százalékkal, a 2015-ös évhez képest pedig majdnem 40 százalékos a növekedés.

A turisztikai rekordernek számító 2018-as évhez hasonló számokat láthatunk a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vedégéjszakák adatait szemlélve idén is, ám annak ellenére, hogy a 2015-ös első negyedéves belföldi vendégéjszakák számához viszonyítva 2019-ben folytatódott a növekedés, a szezonalitás hatásai továbbra is érzékelhetőek.

A Balaton túlmutat a strandoláson?

Ahogy a magyarországi turizmust általában, úgy a Balaton üdülőtérségének vendégforgalmi jellemzőit is erős szezonalitás jellemzi. Mivel legtöbben a strandokra, fürdőhelyekre, a jó időjárással összeköthető programokra fókuszálva választják a Balatont és térségét célpontnak, ezért továbbra is nehézséget jelent a Balaton szezonon kívüli népszerűsítése. Országos szintű programok, turisztikai fejlesztési tervek, alapítványok, egyesületek, különböző szerveződések kiemelt törekvése felhívni a figyelmet a térség évszaktól független jelentőségére, értékeire és lehetőségeire, ezzel csökkentve a szezonalitást.

A Balaton, mint kiemelt turisztikai térség a vízparti üdüléseken kívül, számos neves program helyszínéül szolgál: Európa egyik legkedveltebb vitorlázó helyeként otthont ad a híres tókerülő vitorlásversenynek, a Kékszalagnak, illetve további vonzerőként zenei fesztiválok sokszínű kínálata várja az érdeklődőket. A főszezon mellett egész évben lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra a 210 km hosszú Balatoni Bringakörút, a kalandparkok és tematikus parkok, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén kialakított túraútvonalak, látogatóközpontok, gasztronómiai különlegességek, a kulturális, történelmi örökségnek számító látványosságok, attrakciók, illetve az egészségturisztikai szolgáltatások, gyógyvíz.

Télen-nyáron BalatON

Jelenlegi élményígéretekként a nyári családi vakáció, az ősszel és télen elérhető balatoni aktív kikapcsolódás, a baráti gasztróélmények, valamint a hévízi feltöltődés fogalmazhatóak meg. A fejlesztések megvalósításával a cél egy egész éven át változatos programokat, illetve az egyes évszakokhoz igazodó turisztikai kínálatot nyújtó Balaton megvalósítása.

Bor, élmény, ízletes falatok

A régióra jellemző ízek és helyi termékek, magas nívójú helyek jellemzik a desztinációt, amelyet az újonnan megjelenő beach-foodok, bisztrók, minőségi vendéglátóhelyek tettek még sokszínűbbé. A Balatoni Kör a térség vállalkozóinak összefogásával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy helyi alapanyagokkal és helyi szolgáltatásokra építkezve teremtsenek meg egy olyan körforgást, amely a régiót vonzóvá és élhetővé teszi minden évszakban.

Igényes dolgokat szeretnénk létrehozni igényes környezetben, a Balatonon, amely hitem szerint egész létünk alapját jelenti

- mondta Laposa Bence az egyesület elnöke.

Az összefogás nevéhez fűződik például az olaszrizlingből készülő BalatonBor, amely egyfajta régiós termékként a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének erősítését hivatott szolgálni.

Egész éves csobbanás a kalandba

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben dolgozta ki a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programot, amely minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja. A program szálláshelyfejlesztési konstrukciójának keretében országosan a kereskedelmi szálláshelyek 30 ezer szobája újulhat meg 2030-ig.

A Balatonra fókuszálva az MTÜ előkészítette és koordinálta a Balatoni strandok fejlesztése konstrukciót: 38 település 55 önkormányzati strandja több mint 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beavatkozások jellemzően infrastrukturális vagy szezonhosszabbító fejlesztések (vizesblokk téliesítése, szaunavilág, medencék létesítése, rendezvénytér kialakítása), ám akadtak köztük családbarát szolgáltatásokat megvalósító projektek és a szabadidősportok feltételeinek javítását célzó újítások is.

A négyévszakos tóparti kínálat erősítését célozta a balatoni kalandparkok fejlesztésére 2017 novemberében megjelent konstrukció, amelyre 2018. január 15-ig lehetett pályázni. Az élményparkok a Balaton legerősebb nem szezonális, évszaktól független attrakciói, amelyek a strandok után a legnagyobb látogatószámot generálják, így fejlesztésükkel erősíthető a turisztikai térség elsődleges fejlesztési célja, az egész éves vízparti kínálat kialakítása.

Következő állomás: fenntarthatóság

A Kisfaludy Program legújabb konstrukciója a kikötők építésére és bővítésére irányul. 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a turisztikai ágazat kormányzati szervezete és várhatóan 5-8 projektet fognak támogatni. A cégek és önkormányzatok 2019. november 15-től december 16-ig pályázhatnak minimum 100 millió, maximum egymilliárd forint támogatásra, a kikötőknek pedig 2023. november 30-ig kell elkészülniük. A programban megvalósuló projektekkel szemben elvárások az évi 360 napos nyitvatartással a szezonalitás oldása és a fenntartható működéshez kapcsolódóan olyan hálózat (e-kikötők) kialakítása, amely az elektoromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

magyar tenger

szezonális

turizmus

vendéglátás