Hatalmas fejlesztések jönnek a magyar-horvát határon: itt vannak a konkrét tervek

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Hatalmas fejlesztések jönnek a magyar-horvát határon: itt vannak a konkrét tervek

A magyar–horvát határ menti térségben a közös környezetvédelmi erőfeszítések erősítik a gazdasági és társadalmi összefogást. A terület egyik legfontosabb közös értéke a Duna–Dráva régió természeti öröksége, valamint a határ két oldalán található természeti területek. Ezek jó lehetőséget biztosítanak az ökotevékenységekhez és a vidéki turizmushoz, amelyek a gazdasági fejlődés lehetséges forrásaként szolgálhatnak. Ahogy korábban, úgy az Európai Unió (EU) a 2021-2027-es programozási időszakában is lehetősége nyílik a közös határ mentén fekvő magyarországi és horvátországi régióknak arra, hogy együttműködésben gondolkodva, a környezetvédelemre és energetikára irányulófejlesztési projekteket valósítsanak meg. Ezek előkészítéseként szerveztek program-előkészítő workshopot Kaposváron, ahol a HelloVidék is részt vett, hogy összeállítsunk egyfajta energiamérleget a határ menti térségre fókuszálva.

A környezet mint a fenntarthatóság egyik „pillére” horizontális szempontként jelenik meg az EU fejlesztési politikájában. A környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez – éppen ebből következően – elengedhetetlen a környezeti és ágazati politikák folyamatos egyeztetése, a környezetvédelmi és gazdasági célok egyenrangú kezelése, illetve olyan modellek kidolgozás, amelyek mindkét szempontot képesek egyszerre kielégíteni. Ez utóbbira kitűnő például a zöld gazdaság. De előbb nézzük meg a horvát–magyar határ menti régió helyzetét!

A határrégió mindkét területi komponense gazdasági fejlettségét tekintve, elmarad országa régiói mögött, különösen a megyék határ menti kistérségei, községei a fejletlen területi egységek közé tartoznak (a horvát Dráva mente, Ormánság Magyarországon). A rendszerváltás előtti időszak, szénbányászatából eredő környezetterhelések ma már minimálisra csökkentek, s a vizsgált terület infrastrukturális hiányosságaiból eredő, és a mezőgazdasági termelésben jelentkező túlzott kemizáció következtében jelentkező terhelések miatt beszélhetünk környezetterhelésről.

A természetes környezet összesen vízrendszert tartalmaz, ezek a Duna, Dráva-Mura és a Balaton. Kiemelt értéket képviselnek a régió erdői, amelyek nem csupán a turizmus, hanem a faipar és a biomassza-alapú energiatermelés szempontjából is fontosak. A határ menti térségben leginkább a közlekedés és a vegyes lakossági fűtés felelős a fő légszennyezésért, miközben az ipari szennyezésben a könnyűipari szennyeződés dominál. A települések levegőminőségét helyenként az egyedi fűtésből származó lokális jellegű szennyezés-emissziók körülményei, valamint az ipari emissziók, esetenként pedig a mezőgazdasági szennyezések határozzák meg. Általánosságban elmondható, hogy mindkét országban fokozatosan csökken a hulladéktermelés, de a szilárd hulladékok újrahasznosításának növelése, illetve a hulladéktermelés csökkentése jelenleg inkább a magyar megyékben jellemző. Egyértelműen tetten érhető a régióban a körkörös gazdaság hiánya, bár a nemzeti erőfeszítések megkezdődtek

– hangzott el nemrég azon a kaposvári munkamegbeszélésen, ahol a gazdasági-, tudományos- és közéleti szereplők találkoztak.

Bár a határ menti térség nem tartozik a kiemelten szennyezett területek közé, a nagyvárosok és bányászati-ipari komplexumok még mindig, mint potenciális terhelőforrásokként vannak jelen. Ez különösen Pécsre, Eszékre, Verőcére és Kaproncára vonatkozik. A kommunális infrastruktúra hiányosságaiból származó környezeti problémák a kisvárosokban és a nagyobb, nem kimondottan városi településeken is jelentkeznek.

Ám a szennyezés mértéke még így is a határérték alatti. A levegőminőség romlásában leginkább a nitrogén-dioxid, az ülepedő és szállópor a meghatározó légszennyező anyag, amelyek határérték-túllépései által jelentkező terhelések szerencsére csak esetenként okozhatnak környezet-egészségügyi problémákat. A levegő szennyezettség regionális szintű csökkenésében viszont egyre nagyobb szerepe van a vezetékes gázra csatlakozó lakások magas százalékarányának.

Az adatok szerint a teljes energiafogyasztás 2014-ig csökkent, utána azonban mindkét országban enyhe növekedés volt tapasztalható. A legnagyobb növekedés a háztartások esetében jelentkezik, ami tíz év alatt több mint megkétszereződött. A felhasznált energia több mint 70 százaléka fosszilis energiahordozókra, főleg olajra és földgázra épül, bár lassan csökken az arányuk. Közben jelentős kiszolgáltatottságot láthatunk az importált fosszilis energiahordozók tekintetében. A megújuló energiaforrások esetében folyamatos, de lassú növekedés, ami 4-5 százalékos részarány növekedést jelent tíz év alatt. Ezek nagy része biomassza, azon belül is főleg tűzifa: Magyarországon 80, míg Horvátországban 66 százalék ennek az aránya

– tudta meg a HelloVidék a legfontosabb számokat, arányokat és tendenciákat a témával kapcsolatban.

A megújuló energiaforrások hasznosításának fő területei:

  • Magyarország: a biomassza, geotermia, napenergia kiemelt növekedésnek indult
  • Horvátország: biomassza, víz, szél (főként Dalmácia), geotermia növekszik (de részaránya alacsony)

Most vegyük górcső ezeket részletesebben!

  • Napenergia: Horvátország és Magyarország határ menti térsége nagyon kedvező feltételekkel rendelkezik a napenergia kihasználását illetően. Horvátország éves napenergia potenciálja átlagosan 1300 és 1900 kWh/m2, míg Magyarországon ez az érték 1250 és 1400 kWh/m2 közöttire tehető. Miután ilyen magas a napsütéses óraszám a határtérségben (különösen Dél-Baranyában és Észak-Baranyában), ezért ez kiváló lehetőséget nyújt napenergia termelésre.
  • Szélenergia: a szélenergia gazdaságos hasznosításának lehetőségét illetően igen minimális esélyt látnak rá a szakemberek ebben a térségben, amely a jelenleg ismert technológiák alkalmazása esetén sem lehetne kifizetődő.
  • Vízenergia: a határ menti térségben a Dráva és a Mura rendelkezik jelentős vízenergia potenciállal, ami leginkább a drávai horvát vízierőműveknél érhető tetten, amelyek Varasd, Csáktornya, Dubrava térségében épültek.
  • Geotermikus energia: a határmenti térségben a geotermikus energia hasznosítására van a legnagyobb lehetőség, a biomassza felhasználásával egyetemben. A geotermális adottságok ugyanis kiválóak a határtérségben, kiemelkedő geotermális gradiens (5-7 °C/100 m). A Felső-Pannon vízadó réteg jelentős energetikai potenciál a térségben, például Bizovac-ná, Varasdnál, Nagyatádon és Barcson. A termálvíz, mint a geotermikus energia hasznosításának lehetőségét már egyre több település fedezi fel: az ehhez kapcsolódó projektek elsődleges célja a további olcsó, helyi energiaforrások feltárása és kiaknázása, a foglalkoztatás és a versenyképesség növelése, a környezetvédelmi szempontok érvényre juttatása.
  • Biomassza: térségben a legnagyobb tömegű tüzelőanyag lehetőséget a szalma (búza, rozs, árpa, zab, triticálé, repce) jelenti. Tüzelésre az állattartási, ipari, talajerő-pótlási célokon túl fennmaradó rész használható, amely a megtermelt mennyiségnek mintegy a fele. A biomassza energetikai potenciálja leginkább a jelentős erdősültség miatt, főként a horvát megyékben és Somogy, Zala esetében magas.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

energetikai korszerűsítés

energiaellátás

energetikai fejlesztés

magyar-horvát határ