Meglepő karrierváltás: búcsút intettek a fővárosnak, ebből él ma vidéken a fiatal pár

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Meglepő karrierváltás: búcsút intettek a fővárosnak, ebből él ma vidéken a fiatal pár

A fővárost maguk mögött hagyva grafikusi és kereskedelmi szakmáikat hátrahagyva Zichyújfaluba költözött Benyusz Csilla és párja Péter. Vidéken újrakezdve az életüket saját vállalkozásba kezdtek egy olyan területen, mely mindkettejük számára új volt. A HelloVidék kíváncsi volt vajon hogyan alakult az életük vidéken, miután otthagyták Budapestet.

HelloVidék: Miért döntöttetek úgy, hogy a fővárosból vidékre költöztök?

Benyusz Csilla: Én vidéken születtem és a fővárosba költöztem a Páromhoz. Alkalmazott grafikusi iskolát végeztem, abban is helyezkedtem el később, de sajnos azt vettem észre, hogy nem tudom kibontakoztatni a kreativitásomat. és nem tudtam megszokni a fővárosi létet. Szerettem volna valami olyan dolgot csinálni, amit elkészítek és rámondom „húha”. Ösztönöztem a párom, hogy költözzünk vidékre családalapítás miatt is. A párom, míg Pesten éltünk kereskedelmi vezető volt egy neves könyvesboltban, aminek megszűnése egybe esett a vidékre költözésünk idejével.

Milyen különbséget tapasztaltok a fővárosi és a vidéki élet között?

Pesten a zajt és a tömeget nem tudtam megszokni, egyszerűen nekem szükségem van a csendre és a térre. Számomra a nagyvárosi légkör fojtogató. Vidéken sokkal nyugodtabb életet élünk, a szomszédok segítőkészek, mindig van 1-1 jó szavuk hozzánk. A budapesti albérletünkben épp a keresztnevét tudtuk a szomszédnak.

Hogyan jött a gyantaékszer?

Kiskoromtól kezdve a gyöngyfűzés és az ékszerek készítése érdekelt. Nagyon sokat böngésztem a neten, végül egy gyanta ékszer készítő ír hölgy munkáira bukkantam, akkor tudtam, hogy ez itthon is sikeres lesz. Ámulatba ejtő, hogy valódi növényeket tartalmaznak az ékszerek, így örökítve meg a pillanat szépségét.

Mitől kézműves termék a gyantaékszer?

Szinte minden munkafolyamat kézzel készül. A virágkompozíciók összeállítását úgy kell elképzelni, mintha muffint sütnénk szilikonformákba. A virágszirmok elhelyezkedése és színkombinációja a kézművesség művészi része. A fényesítés pedig egy olyan szakmai tudást igényel, melyet nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani. A kezdetektől próbáltunk olyan formákat választani, ami kifinomultabb formavilággal rendelkezik. A lekerekített formákat részesítjük előnyben, már saját egyedi alakzatokat is készítünk, például a legyezőfülbevaló egy ilyen fejlesztés eredménye.

Mennyire környezetbarát a technika?

Ökogyantát használunk, pont azért, hogy kevesebb kárt okozzon. A gyanta miután kikötött, nem káros a környezetre.

Honnan inspirálódtok?

Igazából folyamatosan inspirál a természet, az évszakok váltakozása és mindezek hangulata, így kollekciónkban több ilyen utalást is találni, például Perzselő ősz vagy Bohém tavasz. Rengeteg alapanyagunk van, legalább 100 féle virág van a repertoárunkban, mindig megfelelően igyekszünk friss ötletekkel előrukkolni a rajongóinkan. Minden növény más és máshogy reagál a szárításra valamit a gyantával való találkozásra, ezért ez egy folyamatos tanulás. Állandóan visszatérő igény a pipacs, de még nem jöttünk rá, milyen technikával lehet megőrizni a piros színt.

Szerinted a kézműves szektorban mi a legnehezebb?

Indulásnál saját magunk csináltuk meg a webshopot, a csomagolást, ezzel jelentős kiadásokat spóroltunk meg. Egy hozzá nem értő kezdő vállalkozónak ezek a dolgok komoly kiadásokat jelentenek. Bemutatni minőségileg mit és hogyan fotózzon, hol és hogyan hirdesse saját magát. A kézműveseknek sokrétű tudást kell szerezniük. Nehézséget jelent, hogy megtalálják a megfelelő kommunikációs csatornát a vásárlóikhoz.

Milyen hatással volt a Covid a vállalkozásotokra?

Amikor beütött a járvány, akkor másfél hónapig nagy volt a csend, épp abban gondolkodtunk szüneteltetni fogjuk a vállalkozást. Hirtelen jött az embereknél a nagy felvásárlási roham után egy átlendülés, mikor újra igény volt az ékszereinkre. Ennek oka lehetett az is, hogy nem mertek személyesen találkozni szeretteikkel, de mégis meglepetést akartak adni születésnapra, névnapra.

Volt-e valamilyen emlékezetes rendelés?

Egy fiatal hölgy a nagymamája karikagyűrűjét szerette volna gyantaékszerbe foglaltatni. Nagyon féltem tőle, hiszen mégiscsak 1 karikagyűrű és mi lesz, ha elrontjuk. Végül elvállaltuk és pici turbolya virágokkal vettük körbe az aranygyűrűt. Nagyon megható pillanat volt, mikor eljött a hölgy átvenni a vásárba.

Hogyan fogadták a webshopot az emberek?

A webshop már a kezdetekkor elindult és azt kell mondjam, hogy nagyon szeretnek ott tájékozódni és egyből vásárolni is a megrendelőink. Igyekszünk sokrétű tájékoztatást adni az ékszereinkről és valósághű fényképekkel bemutatni azokat.

Milyen irányba terveztek indulni?

Nemrég nyílt meg az Etsy webshopunk, most ezen dolgozunk gőzerővel, hogy a nemzetközi piacra is terjeszkedjünk. Folyamatosan ötletelünk, miként tudunk a virágokkal újabbnál újabb emléktárgyakat gyártani. Ékszer vonalon pedig az esküvői nyakékek készítése a legújabb szerelem.

Hogyan tudjátok a családi vállalkozást összeegyeztetni a gyermekneveléssel?

Szoros napi beosztással sikerül úgy osztani az időnket, hogy a kislányunkra és a vállalkozásra is elég figyelmet szenteljünk, plusz a vállalkozás a létszámbővítés küszöbén áll, így már gondolkodunk az egyes munkafolyamatok kiszervezésén.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munka

vállalkozás

vidéki élet

vidéken vállalkozni

kézműves