Ki nem találod, melyik három település Bács-Kiskun megye motorja

HelloVidék   
  Megosztom
Ki nem találod, melyik három  település Bács-Kiskun megye motorja

Világjárvánnyal és gazdasági nehézségekkel teli időszak után 2021-ben talán egy felszabadultabb és előre mutatóbb év következik. De az évkezdést mindig jó ürügy is arra, hogy visszatekintsünk arra, hogyan állunk: milyen erősségeket és gyengeségeket hagyunk magunk mögött. A vidék portáljaként ezért is gondoltunk arra, hogy sorozatot indítunk, amelyben statisztikai adatok alapján, megyei bontásban vesszük górcső alá : melyik vidéknek milyenek a legfőbb mutatói, erősségei vagy épp lemaradásai. Az összegzéshez a KSH 2019-es kiadványa volt segítségünkre, az ebben szereplő kiemelt mutatókat használtuk. Első állomás: a járműipar egyik vidéki fellegvára, Bács-Kiskun megye.

Erre talán még földrajzórákról is emlékeztek, Bács-Kiskun területileg a legnagyobb megyénk, az ország területének 1/12-e. A Duna–Tisza közén helyezkedik el. Északról Pest megye, keletről Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád, délről Szerbia és Horvátország, nyugatról Baranya, Tolna és Fejér megye határolja. Székhelye Kecskemét.

A 2019-es adatok szerint a 8445 négyzetkilométeres térségben közel félmillióan élnek. Bács-Kiskun népsűrűsége hosszú évek óta lassú ütemben, de folyamatosan csökken (2001-ben még 65 fő/km2 volt – 2019-ben már 60 fő/km2, 2020-ban pedig 59 fő/km2). Viszonyításként, mit is jelentenek ezek a számok: az ország legritkábban lakott megyéje Somogy, ahol a népesség: 50 fő/km2.

A területileg legnagyobb megyében az országnak 119 települése található: köztük 97 község és 22 város. A városok száma 2010 óta változatlan. (Érdekesség, hogy városok tekintetében az országban egyedül Borsod-Abaúj-Zemplénben találni többet: ott 29 van.)

Bács-Kiskunnak 11 járása van, messze a kecskeméti a legnépesebb, a 19 település népsűrűsége: 129 fő/km2.

Lassabb a népesség fogyása, mint az országos átlag

Teljes termékenységi arányszáma (magyarul, a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga) tekintetében jó értékeket hoz Bács-Kiskun megye: a mutató 1,58, az országos átlagnál (1,49) magasabb. Bár ez az előny is viszonylagos, ugyanis a népesség középtávú fennmaradásához ennek el kellene érnie vagy megközelítenie a 2,1-es értéket, csak ebben az esetben biztosított a populációban a két szülő, az idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképes egyének pótlása. Az 1,3-es érték alatt a népesség gyors ütemű fogyása valószínűsíthető, belátható időn belül bekövetkezhet teljes eltűnése. Ennyire negatív adattal bíró megye nincs Magyarországon, egyedül, speciális helyzete miatt a fővárosnak, Budapestnek rosszabb a mutatója.

A népesség megoszlásban - nemek és életkor szerinti bontásban - ez a táblázatban is jól látszik, az országos átlaghoz képest számottevő különbség nincs. Szinte hajszálpontosan megegyezik azzal. Talán az 55-74 év közötti nők és férfiak számában van pár százalékponttal magasabb érték.

Az ezer lakosra jutó természetes fogyás mértéke azonban az országos mutatókhoz (-4,1) képest rosszabb, Bácsban ez a szám:-4,7.

Az alábbi mutató szerint az ezer lakosra jutó vándorlási egyenleg az országos átlaghoz (3,8) képest is jól fest, Bács-Kiskunban ez a szám:1,5. A lényeg, hogy pozitív a mérleg, tehát arányait tekintve magasabb az odavándorlás, mint az elvándorlás. (A vándorlási egyenleg egyébként az odavándorlási és elvándorlási arányszám különbsége.)

Vegyes képet mutat a gazdasági fejlettség tekintetében

Az északi rész (Kecskemét és Kiskunfélegyháza térsége) gazdaságilag a legfejlettebb, a megye középső és déli részei elmaradottabbak. A gazdaság fejlődésében fontos szerepe van annak, hogy egy autópálya és két fontos vasúti vonal is átszeli a megyét. A 3 legnagyobb nyereségű cége a 2015-ös adózott eredmény szerint (zárójelben a régiós toplistán elfoglalt helyezés):

  • Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (Kecskemét) (1.)
  • Axiál Kft. (Baja) (5.)
  • Phoenix Mecano Kft. (Kecskemét) (17.)

A négy legnagyobb városa (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas és Baja) is sokoldalú iparral rendelkezik, de Kecskemét kiemelkedő helyet foglal el. A legtöbb ipari cég ugyanis itt telepedett le. Országosan is szinte az egyik legdinamikusabban fejlődő város. A megye északi része ásványkincsekben szegény, déli részén viszont kisebb, illetve közepes mennyiségű kőolaj- és földgázlelőhelyek találhatók szétszórtan. A feldolgozóipara jelentősebb.

Az ipari termelés összességében: a 2019-es adatok szerint (legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokat nézve) 2,6 ezer milliárd forint, ami országos viszonylatban kifejezetten jónak számít. A Bács-Kiskun megyei adat szinte ugyanakkora, mint a Komárom-Esztergom megyei, és több mint 8-szor nagyobb, mint például Nógrád megye mutatója (ott 0,3 ezer milliárd forintról beszélhetünk).

Összességében Bács-Kiskunban, ez az alábbi táblázatból is kiderül, a legjelentősebb ipari terület a járműipar (65%-kal), utána következik az élelmiszeripar, 17 %-kal:

További fontos mutatók:

  • Az egy főre jutó GDP Bács-Kiskun megyében (2018-as adat): 3,6, millió forint, ez is némileg kevesebb, mint az országos átlag, ami 4,4 millió.
  • Egyéni vállalkozási kedv az országos átlagnak (54) megfelelő - ezer lakosra jutó egyéni vállalkozási szám: 53 darab.

A munkanélküliségi mutatói szintén az ország átlagnak megfelelőek

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 2019-ben (még a koronavírus előtti évben járunk), százalékos arányban 70,2-es szinten állt, amely szinte megegyezett az országos átlaggal, ami 2019-ben 70,1 volt.

A 15–64 évesek munkanélküliségi rátája 2019-ben 3,0%, ami hozzávetőlegesen az országos átlaggal (3,4 %) szintén megegyező, pár százalékkal jobb is.

Viszont rosszabbul keresnek

Bács- Kiskun megyében a bruttó átlagkereset 2019-ben még 313 962 forint volt (miközben az országos átlag 367 833 forint), ez idén, 2020-ban, az I-III negyedévben: 334 345 lett, tehát több mint 20 ezer forinttal nőtt.

Kisebb az építkezési kedv

A KSH adatai szerint 2019-ben a tízezer lakosra jutó lakásépítés Bácsban 15,9, ez kisebb, mint az országos átlag, ami 21,6.

Még egy érdekes adat: Bács-Kiskunban a szántók százalékos aránya (42 %), kicsivel kisebb az országos átlagán (46%). Ezért sem véletlen, hogy a mezőgadaság kevésbé jelentős (annál inkább az ipara), legalábbis ebből a nemzetgazdasági ágcsoportok bruttó hozzáadott érték megoszlását mutató táblázatból ez derül ki:

Egy főre jutó kiskereskedelmi forgalom egyébként Bács-Kiskun megyében 1001 ezer forint, ami szinte hajszál pontosan megegyezik az országos átlaggal, ami 1178 ezer forint.

Még két érdekes mutató

Így alakult Bács-KIskun megyében a működő aktív és krónikus rehabilitációs ápolási ellátás ágyainak megoszlása:

Végezetül, ennyire volt népszerű 2019-ben, még a világjárvány előtt Bács-Kiskun megye - azaz a kereskedelmi és üzleti célú egyéb szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák megoszlása:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

megye

körkép

gazdasági növekedés

gazdasági mutatók

népesség