Már lehet szurkolni az új kenyérnek: ebben a megyében már elkezdték a búzát aratni

MTI   
  Megosztom
Már lehet szurkolni az új kenyérnek: ebben a megyében már elkezdték a búzát aratni

Az őszi árpa csaknem 98 százalékát learatták Zala megyében, a szántóföldeken megkezdődött az őszi búza, valamint a magborsó betakarítása - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A közel 6 ezer hektáros árpaföldeken átlagosan 5,5 tonna termést takarítottak be hektáronként, 0,2 tonnával többet, mint az elmúlt évben. A learatott őszi búza átlaghozama 0,5 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot: a 24 328 hektáros vetésterület 10 százalékán aratták le a búzát, a hektáronkénti átlaghozam 6,8 tonna - ismertette Sabján Krisztián. Hozzátette: az előzetes becslések alapján a 13 644 hektáron termelt repcéből hektáronként 2,8 tonna termésre számítanak.

A Zala megyei gazdálkodók a nyári időszakban 45 099 hektáron takarítják be a termést: az őszi árpa, a búza és a repce mellett 342 hektáron rozst, 758 hektáron tritikálét, 1304 hektáron tavaszi árpát, 586 hektáron zabot, kisebb területen pedig a magborsót aratnak. Az elhúzódó hűvös, sőt néha fagyos tavaszi időjárás miatt Zalában egy héttel később kezdődött az aratás, mint a korábbi években

A szántóföldi munkák zavartalanul folynak, az aszály miatt az időnként előforduló csapadéknak örülnek a gazdák. A hetek óta tartó aszályos időszak főként a kukorica állományokat viseli meg, az alsó levelek sok helyen már elszáradtak, míg a napraforgó a mély gyökérzete miatt jobban bírja a szárazságot. A megyében 27 080 hektáron kukoricát termelnek, a napraforgó vetésterülete pedig 9420 hektár.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aratás

zala megye

búza