Eltűnhetnek a polcokról a hazai gyümölcsök: ördögi körbe kerülhet a termelés

hvg.hu   
  Megosztom
Eltűnhetnek a polcokról a hazai gyümölcsök: ördögi körbe kerülhet a termelés

Hazánk rendkívül érzékeny a környezeti változásokra. A sokszorosan nemesített növények és a monokultúrák lesznek leginkább kiszolgáltatva a környezetváltozásnak, mivel a mostani hibrid növények alkalmazkodóképessége rendkívül alacsony. De az állattenyésztés is veszélybe kerül a mostani formájában. A szabadtartásos módszernek viszont kedvezhet a helyzet: az antibiotikumos kezeléseket is csökkenteni lehetne, mert a lelegelt gyógynövények megerősítik az állatok immunrendszerét, de önmagában az is segít, hogy az állat nagy területen mozog, hiszen így csökkenhet a fertőzések esélye.

A Kárpát-medence földrajzi tulajdonságai miatt rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, és egyre szárazabb lesz az évek alatt. Ez a legtöbb nagy mennyiségben termesztett szántóföldi növénynél problémát fog okozni, mert bár vannak szárazságtűrők, a mostani kukorica- és napraforgófajták például kifejezetten vízigényesek. Ha egy kritikus időszakban (mondjuk csírázás után) nem kapnak elég csapadékot, akár az egész éves termés is elmaradhat, így a vízszabályozási politika lesz a jövő egyik kulcskérdése

- mondta Balogh Lili, az Agroökológia Hálózat koordinátora a hvg.hu-nak.

A nagy vízigényű fajták, például cukorrépa, burgonya, lucerna a kutatások szerint kizárólag öntözéssel lesznek termelhetők, bár ez a módszer jóval magasabb költséget, így kevesebb hasznot jelent majd. A hiányzó csapadék kompenzálására pedig vízmegtartó módszereket kell kidolgozni és alkalmazni, amelyek ugyancsak megnövelik a költségeket.

A sokszorosan nemesített növények és a monokultúrák lesznek leginkább kiszolgáltatva a környezetváltozásnak, mivel a mostani hibrid növények alkalmazkodóképessége rendkívül alacsony. A romló körülmények között egyre több tápoldatra és egyéb input anyagra (műtrágya, növényvédőszer) lesz szükségük az életben maradáshoz és a kívánt termésátlaghoz, a jelenlegi input anyagok viszont nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Így gyakorlatilag egy ördögi körbe kerülhet az emberiség: a környezeti változások miatt növelni kell a tápoldatok használatát, ezek tovább növelik az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, ezzel párhuzamosan emelve a növénytermesztéshez szükséges tápoldatmennyiségeket is.

A műtrágyázást és más vegyianyagok használatát klíma- és természetvédelmi okokból ki kell vezetni a mezőgazdaságból, erre jelent egészséges alternatívát az ökológiai gazdálkodás, ami klíma és természetbarát is egyben

- hangsúlyozza a lapnak Botár Alexandra, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa –, erre jelent egészséges alternatívát az ökológiai gazdálkodás, ami klíma és természetbarát is egyben.”

Ha a csökkenő, ráadásul egyenlőtlenül eloszló csapadékot pótolni tudják a gazdák, a zöldségeknél és gyümölcsöknél a termés mennyiségére pozitív hatással is lehet a felmelegedés, feltéve, ha a talaj tápanyagtartalma nem csökken, és a beporzási problémák sem lesznek drasztikusak.

A szántóföldi növényeknél a tavaszi vetésűek (búza, árpa, rozs, napraforgó) lehetnek a nagy vesztesei a változásnak, míg az őszi vetésűek (őszi búza, őszi árpa) egyre nagyobb hozamnövekedést mutathatnak. A búza hektáronkénti hozama azonban 0,04–0,09 tonnával, az árpáé 0,03 – 0,05 tonnával fog csökkenni minden évben az Agrárgazdasági Kutató Intézet becslése szerint. A tavaszi vetésű növényeknél összességében 30 százalékos terméscsökkenéssel számolnak, az őszieknél pedig időjárás függvényében szintén nagy lehet a termésingadozás.

Más növények esetében a munkaerőhiány hajtja fel az árakat. A pirosbogyós gyümölcsök Nógrád megyében például megteremnek, viszont nincs ember, aki leszedje őket a bokrokról. A málnánál azonban más probléma is van: a növény már napjainkban is küzd a felmelegedéssel, mivel a hidegebb klímán tud jól teremni. Így a termésátlaga évről évre drasztikusan csökken, az ára pedig ezzel párhuzamosan növekszik, előbb-utóbb pedig eljön majd az a lélektani határ, amely fölött már senki sem fogja megvenni a gyümölcsöket. Az már a gazdák döntése, hogy ezek után megmaradnak-e az utolsó elfogadott árnál, vagy befejezik a termesztést.

A klímaváltozás nagy nyertesei a gyógy- és fűszernövények lehetnek, amelyek a fajok sokfélesége miatt könnyen alkalmazkodnak a változó éghajlathoz

- olvasható az éghajlatváltozás Kárpát-medencére gyakorolt esetleges hatásait vizsgáló ITM-jelentésből.

Az állattenyésztők is válságba kerülnek

A takarmánynövények esetében mind a vetés, mind az aratás időpontja változni fog, a hozamok tekintetében pedig erős csökkenés várható, ami felveti a kérdést: mi lesz az állattenyésztéssel?

Balogh Lili szerint azoknak a gazdáknak lesz a legnehezebb, akik sok azonos fajtájú állatot tartanak egy (zárt) helyen, azaz az ipari állattartásban. A szabadtartású állattartásnak a takarmányozása is jobban megoldott, hiszen az állatok többnyire olyan legelőkön legelnek, amelyek kultúrnövények termesztésre nem alkalmasak.

Az állatok trágyája növeli a talajok szervesanyag tartalmát, illetve a benne található mikroorganizmusok számát, aminek köszönhetően a talajok szénmegkötő képessége is fokozódik. Így nemhogy zéró mennyiségű szén-dioxid kerülne a levegőbe, de egyenesen negatívba görbülne az emisszió mértéke, mert az a szén-dioxid, ami a levegőbe került volna, a trágyából a földbe kerül, nem az atmoszférába. A mikroorganizmusok pedig megkötik és feldolgozzák. A növények persze trágya nélkül is megkötik a szén-dioxidot, adott mennyiségű kender például ötször annyi CO2-t köt meg egy évben, mint egy ugyanakkora területű erdő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

növénytermesztés

állattenyésztés

éghajlatváltozás

globális felmelegedés