Beindul az álláskeresők támogatása: így ösztönöznek az alkalmazásukra

MTI   
  Megosztom
Beindul az álláskeresők támogatása: így ösztönöznek az alkalmazásukra

Napokon belül bővül az álláskeresők elhelyezkedését ösztönző program - jelentette be Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati közleményében. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte: a vállalkozások munkaerő-támogatása ezentúl akár 9 hónapon át jelent könnyebbséget az alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók számára. Az újonnan felvetteknek képzést biztosító vállalkozások 90 napig munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatásban is részesülhetnek szeptember 15-étől.

A közlemény szerint a vállalkozásoknak a támogatás fejében vállalniuk kell, hogy teljes- vagy legalább napi 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatják a kevésbé képzetteket. Az első három hónapban a vállalkozásnak minimum 120 órányi, szakmai ismeretre irányuló képzésben kell részesítenie az álláskeresőt. A képzés lehet saját erőforrásra alapozó belső képzés, de megvalósulhat külső szolgáltató - felnőttképző - bevonásával is.

Mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén legfeljebb a megállapításkori minimálbér és annak szociális hozzájárulási adója. A munkáltató ezt követően a vállalkozások 6 hónapon át járó munkaerő-támogatását is igényelheti az álláskereső után. A munkabér a képzési időszakhoz képest nem csökkenhet - ismertette a tárca.

Hónapról hónapra kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, a tavaly júniusi mélypont óta több mint 120 ezerrel csökkent a számuk. A tartós javulás a sikeres válságkezelésnek köszönhető, a kormány gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedései érdemben segítették a fellendülést, a munkahelyek megvédését. A hazai foglalkoztatásban többre jutottunk annál, mintha csak visszatértünk volna a koronavírus megjelenése előtti szintre: 2021 nyarán minden korábbinál többen, 4,7 millióan dolgoztak Magyarországon

- fejtette ki Bodó Sándor.

A támogatási kérelmeket az alkalmazni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási - fővárosi kerületi - hivatalhoz lehet benyújtani szeptember 15-étől. További részletes információk a munka.hu oldalon találhatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

foglalkoztatás

munkaerő

támogatás

vállalkozások

álláskeresők

munkavállalók