Egekben a pulyka ára: kevesen fogyasztják, pedig számos jótékony hatása van

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a pulyka ára: kevesen fogyasztják, pedig számos jótékony hatása van

A csirkehús mellett egyre többen nyitnak a pulykahús felé. Nem csoda, hiszen rengeteg finomságot készíthetünk a szárnyas különböző részeiből, ráadásul kifejezetten egészséges alapanyagnak számít. Itthon szinte az összes nagyobb áruház, bolt polcán megtaláljuk előre csomagolva vagy a hentespultban és árát tekintve sem számít annyira zsebbenyúlós terméknek. Ha valaki nyitott az egészséges táplálkozás iránt, vagy szeretne más szárnyast is fogyasztani a csirke mellett, akkor kifejezetten jó választásnak bizonyulhat a pulyka. Milyen áron vásárolhatjuk meg? Miért ajánlott a fogyasztása? Ennek jártunk most utána.

Ahogy arról korábban írtunk, a hazai baromfiágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb, folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai hústermelés felét a baromfiágazat adja, amely a harmadik legnagyobb exportcikkünk, és amelyből legalább 150%-ban önellátóak vagyunk. Az ágazat kibocsátása 2020-ban 294,1 milliárd forint volt, amely a mezőgazdaság kibocsátásának 10%-át tette ki.

Jelenleg is 2600 baromfitartó gazdaságot és több, mint 100 feldolgozó vállalkozást tartanak itthon számon. Az ágazat foglalkoztatási képessége is igen jelentős, a Baromfi Termék Tanács adatai szerint több tízezer ember számára nyújt biztos napi megélhetést. Baromfihúsból az ország önellátottsági szintje mintegy 160-180%-os, azaz a jelentős, 40 kg/fő éves belföldi fogyasztás kielégítésén túl jelentős az exporttermék is. A minőségre sem lehet kifogás: hazai termelésből származó baromfitermékek megfelelnek a világszinten legszigorúbb EU-s szabályozás – élelmiszerbiztonsági, állatjóléti, egyéb – követelményeinek is.

Az Agrárközigazgatási Intézet adatai szerint, hogy 2020 első felében összesen több mint 111 ezer tonna baromfihús került exportra – ebből közel 71,5 ezer tonna volt a csirke és 15,5 ezer a pulyka. Ez a szám azonban az idei év első felében tovább emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a baromfihúsok exportja 33 százalékkal csaknem 148 ezer tonnára emelkedett 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a pulykahúsé 37,5 százalékkal 21 ezer tonnára nőtt.

Az import mennyisége viszont visszaesett, hiszen 2020. első felében majdnem 49 ezer tonna volt, míg idén a baromfihúsimportja 23 százalékkal közel 38 ezer tonnára csökkent 2021 első hét hónapjában. Ezen belül a pulykahúsé 52 százalékkal 1,8 ezer tonnára csökkent.

Mit mutatnak az árak?

A friss vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 472 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le
2021 első nyolc hónapjában, 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 315 ezer tonnát (+4,5 százalék), a vágópulyka csaknem 60 ezer tonnát (–10 százalék) tett ki.

Az Agrárközigazgatási Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 9 százalékkal 278 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 4,5 százalékkal 404 forint/kilogrammra emelkedett 2021 első harmincnyolc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest.

Persze megnéztük azt is, hogy a legnagyobb áruházak milyen kínálatot mutatnak, mire számíthatunk, ha pulykahúst akarunk vásárolni. Ennek alapján változatos árakat láthatunk a különböző online webshopokban:

A Tesco online shopjában a következő termékeket találjuk:

  • pulykanyak 729Ft/kg
  • pulykamell filé 1899Ft/kg
  • filézett pulykamell szelet 2299Ft/kg
  • pulyka szárny 679Ft/kg
  • pulykaszárnyközép 799Ft/kg
  • pulyka felsőcomb filé 1399Ft/kg
  • pulyka felsőcomb 1199Ft/kg
  • pulyka alsócomb 699Ft/kg
  • pulykamáj 899Ft/kg
  • pulykazúza 1359Ft/kg

A Spar online kínálata a következőket mutatja:

  • pulykamell filé 1899 Ft/kg
  • pulyka medalion 1529 Ft/kg
  • pulyka szárny 679 Ft/kg
  • pulyka szárnytő 799 Ft/kg
  • pulyka felsőcombfilé 1399 Ft/kg
  • pulyka felsőcomb 1199 Ft/kg
  • pulykamáj 899 Ft/kg
  • pulykanyak 729 Ft/kg
  • pulyka levesaprólék 699 Ft/kg

Az Lidl online ajánlatai között a következő terméket találjuk:

  • pulykamell filé 1269 Ft/kg

Az Aldi webshopja a következő termékeket mutatja:

  • pulyka tokányhús pulykamellfiléből - 990 Ft/csomag
  • pulyka tokányhús felsőcombfiléből - 659 Ft/csomag
  • pulyka darálthús - 549 Ft/csomag
  • pulykanyak - 649 Ft/csomag

Miért érdemes nyitni a pulykahúsra?

A szárnyas húsok nagy előnye, a Baromfi Termék Tanács összesítése szerint, a vöröshúsokkal szemben, hogy alacsonyabb zsírtartalmuknak köszönhetően könnyebben emészthetőek, valamint segítik a testtömeg gyarapodás elkerülését. Emellett a húsokra jellemző egyéb értékes tápanyagok is megtalálhatóak bennük, mint például az esszenciális aminosavak, a B6 és B12 vitamin, a cink, valamint a vas.

A pulykahús fogyasztása éppen ezért egész Európában látványos fejlődésnek indult, mivel része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ennek oka, hogy a csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag, bőr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élők is bátran fogyaszthatják, az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pulykahús

pulyka

pulykaállomány

árak

fogyasztói ár

bolti árak

piaci árak

agrárközigazgatási intézet

agrárgazdasági intézet piaci árinformációs rendszere